El Consell paga 21.677 factures per import de 382,7 milions al desembre a través del FLA

Sanitat concentra el 78 % de les factures i el 66,68 % de l'import, amb 255,2 milions

Guardar

El secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero
El secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero

El Consell abonarà demà un total de 21.677 factures per import de 382,7 milions d'euros a través del Fons de Liquiditat Autonòmic extraordinari de desembre, que està integrat en el Fons de Finançament a les comunitats autònomes i que ha permés a la Tresoreria de la Generalitat fer front al pagament a proveïdors i creditors pendents.

El secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero, ha insistit que "si bé és cert que l'arribada del FLA ens permet saldar els nostres compromisos de pagament amb proveïdors, no deixa de ser un instrument de respiració assistida al qual no hauríem d'haver de recórrer si obtinguérem els recursos que ens corresponen del sistema de finançament autonòmic". "Volem poder pagar a les nostres empreses sense haver d'endeutar-nos perquè els serveis que presten són serveis fonamentals per al manteniment de l'Estat del Benestar".

En aquest sentit, ha reivindicat la posada en marxa d'un nou sistema de finançament autonòmic "clar, senzill i transparent, que resolga la inequitat actual i la insuficiència de recursos i no obligue la Comunitat Valenciana a utilitzar sistemàticament el FLA per a poder fer front al manteniment de l'Estat del Benestar, ja que està pensat per a ser un instrument puntual al qual recórrer en cas d'absència de finançament i no com a via d'obtenció sistemàtica de recursos per a compensar l'infrafinançament".

"No té sentit que injectem liquiditat al nostre teixit productiu a través d'un instrument que augmenta el nostre deute per ser una de les autonomies més perjudicades per l'actual sistema de finançament", ha denunciat el secretari autonòmic.

El pes de la factura sanitària

Si s'atén el detall de les factures abonades, els pagaments de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública concentren el 78% de totalitat de les factures (16.912 factures) i el 66,68% de l'import que ha rebut la Comunitat Valenciana del FLA. En concret, es destinaran 255,2 milions d'un total de 382,7 milions abonats a factures sanitàries corresponents a despeses de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

"Com a reflex de la prioritat que el Consell concedeix a la lluita contra la pandèmia, la despesa sanitària concentra el 78% de les factures i el 66,68% de la quantia total que abonarem", ha assenyalat el secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero.

En els pagaments del FLA s'han inclòs també 2.217 factures per import de 3,6 milions de l'àmbit educatiu; 772 factures per import de 2,47 milions en matèria d'Igualtat i Polítiques Inclusives; 233 factures per import de 20 milions en matèria d'habitatge; 274 factures per import de 9,9 milions relacionades amb l'agricultura i el medi ambient; i 375 factures per import de 14,67 milions de l'àrea de justícia, entre altres.

"En els pagaments hem prioritzat el manteniment dels serveis públics fonamentals de les valencianes i els valencians. Eixa ha sigut i aqueixa continua sent la nostra prioritat. Tenim molt present l'evolució de la pandèmia, però no podem oblidar altres partides claus per al dia a dia", ha subratllat Francesc Gamero.

El secretari autonòmic ha recordat que des d'agost de 2020 el Consell ha aconseguit mantindre la seua taxa de Pagament a Proveïdors, el conegut com a PMP, per davall dels 30 dies que estableix el límit legal. "Treballem amb afany per a pagar dins del termini i en la forma escaient als nostres proveïdors", ha insistit Gamero, qui ha recordat que el PMP de setembre va aconseguir la xifra històrica de 19,40 dies, el més sota registrat de la sèrie històrica.

Destacats