El Consell exigirá al Gobierno Central y a la Comisión Europea que actúen frente a las importaciones de cítricos de Sudáfrica

Guardar

(DIA_INDIFERENTE)_IVIA_Mancha_negra
(DIA_INDIFERENTE)_IVIA_Mancha_negra

El Consell de la Generalitat Valenciana exigirà al Govern d'Espanya i a la Comissió Europea que actuen enfront de les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica, davant el perill que s'introduïsca en la conca del Mediterrani el 'citrus black espot', també conegut com a taca negra, causada pel fong de quarentena Phyllosticta citricarpa.

La taca negra és la principal malaltia fúngica dels cítrics en l'àmbit mundial. Es tracta d'un patogen que afecta la majoria de les espècies i varietats de cítrics, causant l'aparició de depressions en l'escorça i la caiguda prematura dels fruits.

Actualment la citricultura del Mediterrani es troba exempta d'aquesta greu malaltia per aquest motiu, la Comissió Europea va establir mesures fitosanitàries per a prevenir la seua introducció.

En 2015, la Comissió Europea va sol·licitar a l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, (EFSA) una nova avaluació sobre el 'citrus black espot', després de la publicació de nova informació científica sobre aquesta malaltia.

Per a dur a terme aquesta nova revisió, la EFSA va consultar un article científic publicat per investigadors de l'Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA) i de la Universitat de València i un altre realitzat per investigadors de Sud-àfrica, Austràlia i EUA.

Després d'una exhaustiva revisió d'aquests treballs la EFSA s'ha reafirmat en la necessitat que es mantinguen les mesures fitosanitàries per a evitar la introducció d'aquesta malaltia dels cítrics a Europa.

A partir de l'estudi que va fer el IVIAEFSA conclou que la taca negra va aparéixer a Sud-àfrica en àrees càlides i plujoses, però que posteriorment es va estendre a regions àrides de molt baixa pluviometria, molt similars a les de la conca mediterrània, per la qual cosa es considera un risc potencial per a la nostra citricultura.

D'altra banda, els europarlamentaris valencians Immaculada Rodríguez i Jordi Sebastià juntament amb l'eurodiputada andalusa Clara Aguilera, han presentat en el Parlament Europeu una proposta de resolució sobre el control efectiu de la sanitat dels cítrics importats a la Unió Europea, amb l'objectiu de revertir la decisió de la Comissió Europea de rebaixar el nivell de control de la plaga 'black espot' en els cítrics importats amb destinació a la seua transformació en suc; el que reforça la reivindicació del Consell.

Des del IVIA es considera necessari mantenir una activitat científica en matèria fitosanitària en l'àmbit internacional com una de les principals mesures per al coneixement i la prevenció de malalties exòtiques, com és el cas del 'citrus black espot' o taca negra.

Destacats