El 61 % dels joves que participen en el programa Jove Oportunitat de l'IVAJ tornen a treballar o a estudiar

Més de 3.000 joves han participat en el programa de l'IVAJ en les seues cinc edicions

Guardar

Mónica Oltra i Joan Ribó visiten les instal·lacions on es desenvolupa el programa JOOP a València
Mónica Oltra i Joan Ribó visiten les instal·lacions on es desenvolupa el programa JOOP a València

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que el 61 % de joves que han participat en el programa Jove Oportunitat (JOOP) de l'IVAJ "ha tornat a estudiar o ha començat a treballar". Oltra i l'alcalde de València, Joan Ribó, han visitat les instal·lacions municipals on es desenvolupa el programa JOOP en la ciutat de València, que va començar el passat any en el barri de Benimaclet amb la participació de quatre joves.

JOOP és un programa promogut per l'IVAJ en el marc del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (2014-2020), orientat a joves entre els 16 i 21 anys que se senten fora del sistema educatiu i sense un rumb clar i que ha aconseguit "captar a moltes persones joves, a les quals ningú estava atenent, des d'una visió integral, escoltant-los i acompanyant-los en tots els aspectes de la seua vida" ha indicat Oltra..

Es tracta de joves, ha assenyalat Oltra, que han abandonat els estudis, després d'anys de fracàs escolar, i que s'enfronten a problemes de desmotivació i desorientació. Amb aquest programa, ha destacat, se'ls ofereix la possibilitat de tornar a "reintegrar-se", formar-se i tindre un treball que els permeta "una vida plena i autònoma".

Oltra ha indicat que en la cinc edicions de JOOP desenvolupades des de 2017 han participat un total de 3.256 joves de la Comunitat Valenciana, 898 en 2021, i ha destacat que dels i les participants del passat any 364 joves han tornat a estudiar i 123 estan treballant.

El programa està finançat amb fons europeus i, donat l'èxit dels seus resultats, enguany comptarà amb més de dos milions d'euros per a donar "noves oportunitats a joves exclosos i excloses, tant del sistema educatiu i laboral com dels entorns socials normalitzats".

En el cas de la ciutat de València, el programa va arrancar l'any passat amb la participació de 4 joves del barri de Benimaclet, i per a 2022 la vicepresidenta ha anunciat la seua posada en funcionament en els barris valencians de Patraix, Ruzafa, San Isidro i Orriols, amb 51 joves participants.

Cinc edicions de JOOP

Jove Oportunitat va començar com a programa de l'IVAJ en 2017 amb l'objectiu de millorar l'empleabilidad dels i les joves espanyols, reduint l'Abandó Educatiu Primerenc mitjançant l'accés a la titulació d'FP de grau mitjà.

Un dels seus trets específics és que són els departaments de Joventut dels ajuntaments els que proposen a les persones joves participar, ja que el programa entra dins de la municipalización de les polítiques de Joventut. Els ajuntaments, en col·laboració amb l'IVAJ, connecten amb joves de les seues localitats per a oferir-los aquesta nova alternativa.

Cada curs JOOP, que utilitza la metodologia del coaching actitudinal, es divideix en quatre mòduls: un mòdul de desenvolupament personal, un de desenvolupament social, un mòdul acadèmic i un altre de visites a empreses. Aquests mòduls sumen un total de 376 hores lectives, en jornades de 4 hores diàries, que reuneixen als grups de joves cada matí, de dilluns a divendres.

Les xiques i xics de JOOP, en grups de 8 i 15 participants, reben orientació per part de les i els professionals, el perfil dels quals ha sigut acuradament verificat per l'IVAJ perquè resulte adequat a la labor que s'espera d'elles i ells.

Anualment treballen en el programa Jove Oportunitat un total de 75 coaches titulats en psicologia i pedagogia amb anys d'experiència en el tracte amb joves i adolescents, que es constitueixen en referent en el procés de canvi vital de les xiques i xics que s'uneixen a JOOP.

Per a aquelles persones joves que no hagueren acabat l'ESO, JOOP els ofereix un mòdul de formació acadèmica per a preparar la prova d'accés a la FP de Grau Mitjà

'Coaching' i visites a empreses

Els i les joves participants reben formació per part d'un coach per a motivar-los i aconseguir que realitzen una reflexió del seu projecte vital a través de mesures d'acompanyament i de 'coaching' actitudinal que els recolzarà en tot moment.

Aqueixes sessions es combinen amb eixides a empreses i institucions en les quals els agradaria treballar perquè coneguen de primera mà quin és la labor que en elles es realitza i quina formació necessiten.

En el programa es treballa l'autoconeixement, reforçant la identitat personal i l'autoestima de cada 'jooper,' la qual cosa els motiva i els fa tindre en compte que la realització dels seus projectes futurs depén en gran manera del compromís, de l'esforç i de la gestió de la frustració.

Arxivat a:

Destacats