Economia i els seus ens gestionaran un total de 903 milions d'euros, que suposen un 14 % d'increment

La Conselleria d'Economia presenta un pressupost que ascendeix a un total de 571,4 milions d'euros, 28,1 milions d'euros més respecte a 2021

Guardar

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent en Les Corts
El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent en Les Corts

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha comparegut en Les Corts per a donar a conéixer en la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda els Pressupostos del seu departament per al 2022.

Segons Climent, "aquest pressupost té dos grans objectius: la recuperació i la dinamització de la nostra economia per a superar i deixar arrere la situació derivada de la pandèmia, que va colpejar amb molta força, i a hores d'ara podem dir que els indicadors econòmics són positius i entrem en una fase de recuperació".

"Han sigut vint mesos complicats i per això ens hem bolcat en l'execució del pressupost, arribant fins al 97%, ja que per cada euro invertit d'aquesta Conselleria, hi ha dues més que es mouen. L'objectiu és dinamitzar la societat i l'economia", ha afirmat.

Cal destacar, que enguany la Conselleria d'Economia Sostenible presenta un pressupost que ascendeix a un total de 571,4 milions d'euros, la qual cosa suposa 28,1 milions d'euros més que en 2021, i es tradueix en un 5,2% d'increment.

Així, al costat de les seues entitats adscrites, ascendeix a un total de 903 milions d'euros, la qual cosa representa un total 126,3 milions d'euros més respecte a 2021 i un 14% d'increment.

Cal subratllar el suport a la indústria valenciana, que es tradueix en un increment del 2% del pressupost per a arribar a una dotació de 197,4 milions d'euros. En aquest sentit, Climent ha destacat que el seu departament segueix "una política industrial que es desenvolupa a través d'un programa de reactivació centrat en la productivitat, la capacitació tecnològica, el coneixement, la innovació, la cooperació i la transformació digital, on continuem amb la cinquena fase d'implantació del Pla Estratègic de la indústria valenciana (PEIV) amb una dotació de 43,7 milions d'euros, un 6% més".

A més, la Conselleria d'Economia continua amb les ajudes dirigides a Ford España, amb un total d'11,25 milions d'euros destinats a donar suport a projectes de desenvolupament experimental i innovació en el sector de l'automoció, que tinguen beneficis i un efecte tractor sobre les empreses i pimes, així com inversions productives sostenibles.

Des de l'Ivace,"continuarem amb les ajudes per a millorar infraestructures i serveis d'espais industrials, amb un total de 38 milions d'euros, unes ajudes que iniciem en 2017 i que són innovadores en tot l'àmbit de l'Estat Espanyol", ha dit el conseller.

Com a novetat, s'està treballant l'ampliació de la convocatòria de 2022 de les actuacions subvencionables relacionades amb les infraestructures i serveis recollides en la Llei d'Àrees Industrials, per a millorar en la seua classificació i aconseguir uns espais industrials més sostenibles i amb millors dotacions.

En matèria d'energia, es compta amb una dotació en ajudes i incentius de 22,4 milions d'euros, on s'incidirà tant en el foment de les energies renovables com en "el suport decidit a la implantació de les comunitats energètiques locals, on passem de 2 milions d'euros a 5 milions amb un 60% d'augment, una aposta per a democratitzar el sistema de l'energia i fer-lo més just i sostenible", ha subratllat Climent. "Cal no oblidar els 139 milions d'euros disponibles del Fons del Ministeri de Transició Ecològica, on destaquen les ajudes del Pla Moves".

Respecte a l'Ivace, l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, tindrà un pressupost en 2022 de 169,3 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment de l'1,34%, una dotació repartida entre les àrees de Parcs Empresarials, Internacionalització, Energia i Innovació.

En aquest sentit, en matèria de promoció de la innovació el pressupost d'Ivace per a 2022 arriba als 84,5 milions d'euros, on s'incidirà en el suport als projectes d'R+D+I empresàrial amb 23,8 milions d'euros, concentrat en el Pla d'R+D empresarial (5,5 milions) i el Pla d'innovació empresarial (18,3 milions).

Quant al suport per a la internacionalització de les empreses valencianes, "sabem que és el moment de donar, més que mai, suport a la recuperació de les empreses valencianes en el món", i per això es continuen consolidant les polítiques de foment de la internacionalització amb 23,6 milions d'euros en 2022.

Així mateix, en 2022 es consolida el conveni amb l'Associació València, Capital del Disseny, amb una dotació prevista en 2022 d'1 milió d'euros.

Respecte a les polítiques per a millorar les condicions de treball i el benestar laboral, es compta en 2022 amb 31 milions d'euros, un 7% més que en 2021 "aprofundint en l'Observatori Valencià del Treball Decent i el Pla de Garantia Social i Ocupació Digna, i a més, volem continuar impulsant el foment del treball autònom, que compta amb una dotació de 3 milions d'euros per a 2022, un 50% més que en 2021", ha ressaltat el conseller.

A més, i quant a l'Invassat, s'augmenta el pressupost un 7% (12,13 milions d'euros) per a la millora de la prevenció de la sinistralitat laboral i promoció de la seguretat i salut en el treball.

Per a 2022 cal destacar l'important augment de les ajudes a projectes d'economia sostenible, que passen de 700.000 euros a 1.100.000 euros en 2022, (57% d'increment).

En relació al suport a l'Emprenedoria i Cooperativisme s'incrementa un 22% el pressupost amb una dotació de 18 milions d'euros, als quals cal sumar els 8,9 milions d'euros del programa creat per a implementar el Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

També, es reforcen les tasques d'Elaboració i Difusió Estadística amb la recuperació de l'Institut Valencià d'Estadística (IVE) ja com a organisme autònom, amb una dotació de 3 milions d'euros.

Impuls al Comerç Urbà

En matèria de Comerç i Artesania es destina un pressupost de 40 milions d'euros amb l'objectiu de potenciar el comerç de proximitat amb el programa Ordenació i Promoció Comercial, amb 34,3 milions d'euros, amb un increment del 57,7%, i "continuem amb les ajudes a la promoció del comerç i els bons de consum en el comerç local, amb un import total de 5 milions".

També destaquen altres programes com l'Avalem Comerç, Avalem Artesania, Emprenem Comerç o el Pla d'impuls a la digitalització del Comerç 2018-2023, amb un pressupost estimat de més de 13 milions d'euros.

Polítiques Actives d'Ocupació

Les Polítiques Actives d'Ocupació són fonamentals en aquest pressupost de 2022 i "en aquest aspecte volem oferir oportunitats d'inserció, formació i contractació de les persones, especialment per a la joventut, els aturats de llarga duració i les dones, per això, augmentem un 20,7% el pressupost de Labora amb 528,5 milions d'euros", ha subratllat Rafa Climent.

D'una banda, el programa de Foment d'Ocupació compta amb una dotació de 182,9 milions d'euros amb el nou Pla Avalem Joves amb la finalitat de recuperar els principals indicadors del mercat laboral juvenil als nivells previs de la pandèmia de la COVID-19 amb una dotació de 65 milions destinats a l'ocupació jove.

Respecte a l'àmbit de formació i qualificació professional es destinaran un total 166,6 milions. També es reforça el programa d'Inserció laboral amb un pressupost de 76 milions, un 5,7% més que en 2021, "i quant al programa de suport a l'ocupació en sectors productiu es destinaran en 2022 un total 255.400 euros".

Dins del marc Avalem Dones es destinaran més de 22 milions d'euros en diferents programes i ajudes per a la realització de tallers d'ocupació i ajudes a la contractació, entre altres línies.

Per al conseller Rafa Climent, aquest és un pressupost molt arrelat a la realitat actual, adequat i on es fa costat a les empreses i als diferents agents socials. "No podíem permetre que passara com en l'anterior crisi financera, amb retallades i amb les institucions donant l'esquena a la ciutadania. Aquesta vegada havia de ser diferent. I això hem fet, això estem fent i això farem", ha finalitzat.

Arxivat a:

Destacats