Economia intensifica la mesures per a facilitar que les empreses de la Comunitat Valenciana s'involucren en la simbiosi industrial

Destaca la creació de l'Observatori de Simbiosi Industrial i el finançament de demostradores d'economia circular en els centres tecnològics

Guardar

Rafa Climent, conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, en una de les visites a empreses
Rafa Climent, conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, en una de les visites a empreses

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) ha intensificat les mesures per a facilitar que les empreses de la Comunitat Valenciana s'involucren en la simbiosi Industrial.

La simbiosi industrial és l'ús que fa una empresa o sector dels subproductes (entre els quals s'inclouen l'energia, l'aigua, la logística i els materials) d'uns altres i en aquest procés "l'administració ha d'estar al costat de les empreses" ha indicat el conseller Rafa Climent.

El responsable d'Economia ha destacat que des del seu departament "estem treballant perquè tant l'economia circular com la simbiosi industrial siguen les puntales sobre els quals s'assega la transformació del model productiu complint així amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible".

"Es tracta de fer realitat el salt d'una economia que extrau, fabrica, comercialitza i produeix a una altra circular on l'ús de l'energia i de les matèries primeres és molt més eficaç i els impactes ambientals molt més reduïts".

Mesures

Entre les mesures engegades per la Conselleria d'Economia, a través de l'Ivace, està la creació el passat mes de desembre de l'Observatori de Simbiosi Industrial amb l'objectiu de dotar al teixit industrial de la Comunitat d'una eina que els proporcionara la informació i la metodologia necessària per a fer el salt cap a una economia circular, sostenible i capaç de fer front als grans reptes que ens urgeixen.

En la seua engegada l'Ivace ha comptat amb l'estreta i implicada col·laboració d'agents econòmics i socials de la Comunitat.

Una altra de les mesures és la creació en 2019 d'una línia d'ajudes específica perquè els centres tecnològics de la Comunitat Valenciana desenvolupen demostradores d'economia circular.

Es tracta de projectes cofinançats per la Unió Europea, que donen resposta a una necessitat econòmica i ambiental i que permet a les empreses disposar d'espais reals per a veure com les tecnologies dutes a terme pels centres tecnològics poden ajudar a superar els reptes actuals, i també futurs.

En l'actualitat estan operatius demostradores d'economia circular per a empreses del sector calçat, joguet, tèxtil, ceràmic i energètic.

Ajudes Ivace

Pel que fa a les ajudes, en el Pla d'I+D+i Empresarial de l'Ivace tenen especial protagonisme el suport a mesures sostenibles:

En totes les convocatòries d'ajudes del Pla un dels criteris d'avaluació és que els projectes estiguen alineats amb el Pacte Verd Europeu de la Comissió Europea. Aspecte que es manté en les convocatòries de 2023.

En el cas de les ajudes d'innovació de processos es prioritzen aquells projectes que afavorisquen l'engegada de mesures de protecció mediambiental com l'ecodisseny, simbiosi industrial, aprofitament de recursos, reutilització i valoració de residus.

Destacats