El DOGV publica les ajudes d'Economia perquè les empreses de la Comunitat Valenciana reduïsquen la seua jornada laboral a quatre dies

Labora oferirà també ajudes a les empreses que efectuen contractacions indefinides, derivades d'ajustos vinculats a la racionalització voluntària de la jornada laboral, de persones en situació de desocupació

Guardar

Rafa Climent, conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, en una de les visites a empreses
Rafa Climent, conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, en una de les visites a empreses

El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat aquest dimecres les ajudes de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de la Direcció General de Treball, perquè les empreses de la Comunitat reduïsquen la seua jornada laboral un 20% o a 32 hores setmanals, sense que es vegen afectats els salaris del personal.

Aquestes subvencions de la Direcció General de Treball han sigut publicades en el DOGV d'aquest dimecres i busquen pal·liar l'augment dels costos salarials de les empreses ocasionats a conseqüència de l'adopció de mesures de racionalització de la jornada laboral.

Per a poder rebre la subvenció, el compromís empresarial de la reducció de la jornada ordinària haurà d'afectar un mínim de la plantilla. Així, en el cas d'empreses de fins a 49 persones treballadores, obligatòriament el 30% de la plantilla haurà de ser afectada per la reducció horària. Aquest percentatge es reduirà al 20% en el cas d'empreses de 50 o més persones treballadores.

En tot cas, la proposta del nombre de persones treballadores participants en el programa haurà de comptar amb una participació similar d'homes i dones en relació amb la distribució de gènere preexistent en el conjunt de la plantilla de persones treballadores amb contracte de treball a temps complet. En aquest sentit, es permetrà com a màxim una desviació del 10%.

Així mateix, les bases d'aquesta nova ajuda estableixen que les empreses que s'acullen hauran d'elaborar un Pla de Reducció de la Jornada Laboral i Millora de la Productivitat, que haurà d'indicar les mesures organitzatives o formatives que es preveuen implementar per a optimitzar el temps de treball. Aquest haurà de recollir una sèrie d'indicadors (incloent-hi l'evolució de la productivitat del treball en l'empresa) que seran avaluats de manera periòdica. De la mateixa manera, la reducció horària ha de comptar per a rebre la subvenció amb un acord amb la representació legal de les persones treballadores.

Quant a la quantia de la subvenció, la Conselleria oferirà pel primer any complet d'aplicació del programa una subvenció de 5.492,19 euros per cada persona treballadora incorporada al Pla de reducció de la jornada laboral; 2.746,10 el segon any; i 1.373,05 euros el tercer. D'aquesta manera, l'import total màxim de la subvenció que podrà percebre l'empresa beneficiària serà, per cada persona ocupada adscrita al pla, de 9.611,34 euros.

Ajudes de Labora per a contractació de personal

En el marc d'aquest mateix programa de racionalització de la jornada laboral, Labora concedirà ajudes per a aquelles empreses que efectuen contractacions indefinides, derivades d'ajustos vinculats a la racionalització voluntària de la jornada laboral, de persones en situació de desocupació.

Així, el Servei Valencià d'Ocupació i Formació oferirà subvencions que oscil·len entre el 45% i el 95% del Salari Mínim Interprofessional a les empreses que participen en el programa de racionalització de la jornada laboral que contracten persones desocupades inscrites en Labora.

Cal recordar que la Comunitat va acollir el primer congrés internacional sobre la setmana laboral de quatre dies, que va comptar amb més de trenta ponents de la Comunitat Valenciana i de la resta de l'Espanya, així com amb personalitats rellevants d'Alemanya, Anglaterra, Bèlgica, Itàlia, Islàndia, Irlanda, els Estats Units, Escòcia, Gal·les i Nova Zelanda, entre altres.

Destacats