Consum es compromet a ser neutra en emissions en 2030

La Cooperativa va eliminar 1.600 t de plàstic verge en 2021 per la implantació de borses reutilitzables i compostables

Guardar

Plaques fotovoltaiques en un supermercat Consum
Plaques fotovoltaiques en un supermercat Consum

Consum es compromet a ser neutra en emissions d’abast 1 i 2 en 2030. Això inclou les emissions directes de la Cooperativa, procedents dels vehicles de l’organització, les fonts fixes d’emissions, així com les emissions generades per les fuites de gasos refrigerants (abast 1) i les emissions associades a la producció de l’electricitat que Consum necessita per a exercir la seua activitat (abast 2).

A més, és la primera cadena de supermercats espanyola a adherir-se a la Iniciativa dels Objectius Basats en la Ciència al gener de 2022 (SBTi per les sigles en anglés, Science Based Targets Initiative). El SBTi naix com una col·laboració entre la Fundació Mundial per a la Naturalesa (WWF), el Projecte de Divulgació del Carboni (CDP), l’UN Global Compact i l’Institut Global dels Recursos (WRI), entitats molt rellevants en el camp de la sostenibilitat empresarial a nivell internacional.

Consum ha reduït la petjada de carboni un 84% des de 2015, any en què en va fer el primer càlcul, fruit de la incorporació de gasos refrigerants de temperatura negativa, alimentada amb CO₂ en les obertures, els supermercats ecoeficients i la millora dels vehicles de la flota logística. A esta reducció de la petjada de carboni també han contribuït els projectes logístics TEO i Nodrissa, amb estalvis de més de 8,3 milions de quilòmetres, com la inversió en vehicles ecoeficients (de gas i motor Euro6), fins als prop de 400 vehicles eficients i 29 amb gas natural.

Una dècada amb el Pacte Mundial

Fa més d’una dècada que Consum està adherida al Pacte Mundial de Nacions Unides, la major acció de sostenibilitat corporativa del món, per a traslladar els ODS al sector empresarial. A més, durant 2021, la Cooperativa ha renovat la seua política ambiental, a partir de dos objectius: la lluita contra el canvi climàtic i l’economia circular. Ha destinat 67,2 milions d’euros a despeses i inversions ambientals, amb l’objectiu de minimitzar els seus efectes sobre l’entorn.

La Cooperativa és la primera empresa del sector de la distribució alimentària que ha obtingut el segell “Reduïsc” del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITERD) i que registra la seua petjada públicament en la base de dades del Ministeri. Actualment, el 100% dels supermercats Consum són ecoeficients. I el 98,5% de l’energia consumida per la Cooperativa prové de fonts renovables.

En 2021 Consum també ha renovat la certificació “Residu Zero” d’AENOR en les seues sis plataformes logístiques i la seu, que acredita que més del 99% de les deixalles d’embalatges, contenidors, palets i altres residus es valoren, de manera que s’eviten així que tinguen com a destí l’abocador i les emissions de CO₂ es reduïxen en 179,215 t. També compta amb el certificat de sostenibilitat “Petjada de Carboni” per la gestió dels palets, i en 2021 ha evitat l’emissió de 4,7 tones de CO₂ a l’atmosfera.

L’economia circular és l’altre gran pilar de la gestió ambiental de Consum. Un exemple d’això són les bosses portacompra fetes amb el propi plàstic de la Cooperativa, recuperat pel sistema de logística inversa. D’altra banda, gràcies al Pla de Reducció de Materials i Envasos, Consum ha deixat de posar en el mercat més de 1.590 tones de plàstics, per la implantació de les bosses reutilitzables i compostables en les seccions de frescos, així com per les múltiples mesures de reducció i substitució d’envasos en la seua marca pròpia. Actualment, l’11,6% dels plàstics de marca pròpia ja són d’origen reciclat o elaborats amb bioplàstics.

Millora ambiental de la donació d’aliments

Consum va donar 8.460 tones d’aliments durant l’any 2021 per mitjà del seu programa Profit, un 21% més que en 2020, amb un valor de 23,3 milions d’euros. Gràcies a la labor diària dels treballadors de Consum i als més de 1.400 voluntaris de 350 entitats socials, bancs d’aliments i ONG que repartixen diàriament els aliments, la Cooperativa estima que va poder ajudar unes 85.000 persones.

A més, el programa Profit també representa una millora ambiental, a més de social, ja que, aprofitant estos aliments, també s’evita l’emissió a l’atmosfera de més de 5.000 tones de CO₂ i es reduïx el malbaratament alimentari i la petjada de carboni, com a part de la política de sostenibilitat de Consum.

 

Arxivat a:

Destacats