La Conselleria de Justícia i Administració Pública comptarà per a 2025 amb un pressupost de 602,64 milions d'euros

Guardar

La consellera de Justícia i Administració Pública, Nuria Martínez, presenta a Les Corts els pressupostos del seu departament
La consellera de Justícia i Administració Pública, Nuria Martínez, presenta a Les Corts els pressupostos del seu departament

La consellera de Justícia i Administració Pública, Nuria Martínez, ha presentat en Les Corts els pressupostos del seu departament per a aquest exercici que ascendix a 602,64 milions d'euros, un 3,4% més que en l'exercici anterior i un 14,43% més que fa dos anys.

Segons la consellera, es tracta de "un pressupost realista, fruit de la prudència, la cerca de l'eficiència i la gestió eficaç dels recursos públics. Gestionar amb eficàcia és executar el 90% del pressupost com hem fet durant l'exercici anterior", i els seus objectius se centren, entre altres, a aconseguir unes infraestructures judicials dignes, accessibles i eficients, digitalitzar la justícia, millorar l'atenció a les víctimes i l'accés a la Justícia, i avançar cap a una administració pública més pròxima, moderna, àgil i eficaç.

Així, els programes d'Administració de la Justícia i Atenció a les Víctimes i Accés a la Justícia són els que tenen major pes, que representen més del 92% del pressupost total de la Conselleria per a 2025. "Estos programes són la pedra angular del servei públic de Justícia, puix que a través d'ells s'articula tot el sistema de garanties dels drets i llibertats de la ciutadania", ha manifestat.

En concret, els programes d'Administració de la Justícia i Atenció a les Víctimes i Accés a la Justícia comptaran amb 481,84 milions d'euros i de 75,73 milions d'euros respectivament, que en el seu conjunt sumen un 12% més de recursos que en 2023. I al capítol de despeses de personal, es destinen 16,14 milions per al personal d'Atenció a les Víctimes i 317,09 milions d'euros per al de l'Administració de Justícia.

Millores en les retribucions del personal de Justícia

En primer lloc, en este capítol I hi ha un increment de quasi 25 milions d'euros, una xifra que reflectix un augment del 8,5% respecte al pressupost de 2024, i del 16% en relació amb el pressupost de 2023. Una quantia que recull l'increment en el complement autonòmic transitori que el Consell es va comprometre a actualitzar en l'acord de legislatura signat amb els sindicats per a, gradualment, equiparar este concepte a la mitjana nacional.

"Este increment cobra especial valor tenint en compte la difícil situació financera que patim a compte del model de finançament, i de les necessitats derivades de la riuada del 29 d'octubre i constata el compromís mostrat pel Consell amb la millora de les condicions laborals del personal de l'Administració de Justícia", ha remarcat la consellera Martínez.

Cap a infraestructures judicials dignes, accessibles i eficients

Este 2025 la Conselleria de Justícia invertirà 95,95 milions d'euros en infraestructures judicials, dels quals 52,41 milions d'euros es destinaran tant als projectes de construcció de les noves seus judicials de Sagunt, Villena, Xàtiva, Torrent, el Tribunal de marca comunitària a Alacant o l'edifici satèl·lit de la Ciutat de la Justícia de València; com a concloure les obres de les noves seus dels jutjats de Llíria i Alzira, i avançar en la nova Ciutat de la Justícia d'Alacant.

També este capítol inclou 26,48 milions d'euros per a l'ampliació i reforma d'edificis i seus judicials, que permetran actuar en les seus d'Ontinyent, Orihuela, Torrevieja o Nules, així com ampliar la Ciutat de la Justícia de Castelló, sense oblidar la conclusió de la reforma i rehabilitació de l'edifici del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

A més, este capítol inclou 7.953.320 euros per a equipament per reposició i posada en marxa de noves seus judicials i 3.185.460 euros per a millorar l'eficiència energètica d'infraestructures judicials, com per exemple en la seu judicial de Vila-real.

Digitalització de la Justícia

"La digitalització i transformació de la Justícia és una prioritat i una de les línies estratègiques d'esta Conselleria", ha concretat la consellera. Per esta raó en el pressupost de 2025 es destinaran 5,85 milions d'euros als sistemes d'informació, investigació, desenvolupament i innovació.

Això suposa un increment d'un 190% els fons que a este subprograma es van destinar en el pressupost de 2023, perquè la implantació en tots els òrgans judicials d'eines com el nou sistema de gestió processal Just@ siga una realitat en finalitzar este 2025.

Atenció a les víctimes i accés a la Justícia

El programa d'atenció a les víctimes i accés a la justícia és el segon que més pes té en el pressupost de la Conselleria, amb 75,73 milions d'euros, "revelant així la importància que per al Consell té tant la protecció de les persones víctimes del delicte, com garantir que qualsevol ciutadà puga accedir a la Justícia".

Així perquè, la Conselleria destinarà 58,3 milions d'euros en els comptes de 2025 per al servei d'assistència jurídica gratuïta, el servei d'orientació jurídica de proximitat de la xarxa Justiprop i el servei de mediació de proximitat que ofereixen els ajuntaments i mancomunitats a través dels Mediaprop.

En concret, es destinaran 56,3 milions d'euros per al servei d'assistència justícia gratuïta, que es dirigix a aquelles persones que no disposen de recursos econòmics suficients per a litigar en un procés judicial de manera que puguen fer efectius els seus drets.

D'altra banda, la Conselleria de Justícia destinarà 1,23 milions al Servei d'Orientació Jurídica de Proximitat, conegut com Justiprop, que enguany augmenta un 23% respecte a l'exercici anterior. Es tracta d'un servei d'orientació, assessorament i informació jurídica, finançat per la Generalitat i prestat per professionals de l'advocacia en les dependències que els ajuntaments posen a la disposició de la ciutadania. A més, en este exercici es destinaran 799.980 euros a les subvencions a ajuntaments per als Mediaprop, que oferixen un servei de mediació de proximitat.

"El dret a la tutela judicial efectiva constitueix un dels pilars fonamentals d'un Estat de Dret. Tots els valencians tenen dret a una justícia digna i eficient. Per això és necessari garantir l'accés a la Justícia per a tota la ciutadania amb serveis com el d'oferit per la xarxa de punts Justiprop i servei que presten els advocats i procuradors a través del torn d'ofici", ha defensat Nuria Martínez.

Administració Pública: 29,85 milions

L'àrea d'Administració Pública, que engloba Atenció a la Ciutadania, Funció Pública, Formació i Estudis i Inspecció General de Serveis rebrà una dotació de 29,85 milions. "Continuarem treballant per a avançar cap a una Administració Pública més pròxima, moderna, àgil i eficaç", ha defensat la consellera Martínez.

Pel que fa al servei d'Atenció a la Ciutadania, dotat amb 8,81 milions d'euros, destaca l'increment dels capítols destinats a finançar el desplegament del Pla d'Atenció a la Ciutadania que es presentarà pròximament i que té com a objectiu acostar l'administració al ciutadà a través d'una atenció més àgil, personalitza i eficaç, de manera que es millore l'experiència de l'usuari en el contacte amb la Generalitat.

Al servei de la Inspecció General de Serveis, màxim òrgan intern de control i inspecció, encarregat de la vigilància de l'estricte compliment de la legalitat i de l'observança dels principis generals d'objectivitat, imparcialitat, eficàcia i eficiència al fet que es deu l'organització pública de l'Administració de la Generalitat, es desinan 1,54 milions.

"Volem aconseguir una ocupació pública de qualitat; atorgar al personal empleat públic el reconeixement que es mereix, oferint-li millors condicions i millor formació", ha assegurat Nuria Martínez. I per a això, a formació i estudis se li consignen 8,7 milions d'euros, una quantia que anirà principalment destinada al funcionament de l'IVAP, òrgan de referència de la formació permanent dels empleats públics valencians.

D'igual manera en els comptes de 2025 es destinaran 2,9 milions d'euros a beques per a la preparació d'oposicions als diferents cossos de grup A de l'administració de la Generalitat, quasi 2 milions més que en el pressupost de 2023. "Som conscients de la necessitat de comptar amb empleats públics formats i motivats, necessitat que en els nivells més alts és més apressant per la falta de personal. Necessitem -i volem- comptar amb el talent dels egressats de les nostres universitats, i, per això, apostem per aquestes beques", ha manifestat la titular de Justícia i Administració Pública.

Autogovern i senyals d'identitat

L'autogovern i els senyals d'identitat són unes altres de les competències de la Conselleria de Justícia i Administració Pública. Enguany, com a novetat, s'incrementen un 43% les subvencions destinades a les universitats de la Comunitat Valenciana per a l'estudi i foment de l'autogovern, en passar de 70.000 a 100.000 euros i es duplica la subvenció als fons destinats a entitats locals de la Comunitat Valenciana per a la realització d'actuacions en matèria d'autogovern, en passar de 75.000 a 150.000 euros.

D'altra banda, l'any de commemoració del 750 aniversari de la creació del Jutjats Privatiu d'Aigües d'Orihuela, s'incrementa el seu pressupost en un 166,87%, fins a aconseguir els 40.000 euros.

Destacats