El Consell destaca que les deduccions per a la pràctica esportiva permetran un estalvi fiscal de 25,7 milions, incentivaran les activitats saludables i impulsaran a les empreses del sector

El vicepresident primer demana al Govern central que prenga exemple del Consell i baixe l'IVA de l'esport "en lloc de pensar en nous gravàmens a determinats productes"

Guardar

Reunió entre Vicente Barrera, Ruth Merino i la directiva de la Federació Nacional d'Empresaris d'Instal·lacions Esportives (FNEID)
Reunió entre Vicente Barrera, Ruth Merino i la directiva de la Federació Nacional d'Empresaris d'Instal·lacions Esportives (FNEID)

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, i la consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, s'han reunit amb la directiva de la Federació Nacional d'Empresaris d'Instal·lacions Esportives (FNEID), en la qual estan representades instal·lacions esportives i gimnasos de la Comunitat Valenciana, per a abordar les deduccions fiscals en l'IRPF per les despeses associades a la pràctica d'esport i activitats saludables aplicables en la campanya de la renda de 2023 iniciada esta setmana.

En este sentit, Ruth Merino ha estimat que les deduccions fiscals per a la pràctica esportiva impulsades per la Generalitat en el tram autonòmic de l'IRPF suposaran un estalvi fiscal per a la ciutadania del voltant de 25,7 milions en la campanya de la Renda 2023.

A més d'este estalvi directe per als contribuents de menor renda, la consellera d'Hisenda ha destacat que suposaran un incentiu per a les conductes de vida saludables i ajudaran a dinamitzar l'activitat econòmica de les empreses del sector esportiu. "Estem convençuts que estes mesures tindran un efecte imitació per part d'altres comunitats autònomes perquè l'està demandant la societat, però també un efecte positiu sobre l'economia en aflorar economia submergida. A més, en el mitjà termini, minorarà la despesa sanitària. Amb la qual cosa, tots eixim guanyant", ha incidit la consellera.

Així mateix, el vicepresident primer ha instat el Govern central a prendre exemple del Consell per a donar suport a l'esport i la vida saludable perquè la via per a fer-ho "no és gravar impostos a les begudes ensucrades, sinó fer incentius fiscals per a la pràctica i el foment de l'esport".

"És totalment incoherent que el Govern central promocione la pràctica de l'activitat física i esportiva com un element essencial de la salut, qualitat de vida i benestar social i la greu amb l'IVA màxim del 21%. Això suposa una barrera d'accés per a tots els espanyols i no deixarem d'insistir amb la seua baixada", ha incidit Vicente Barrera, qui ha subratllat que només han passat sis mesos des que ell mateix va anunciar en les Corts mesures fiscals per a la promoció de l'esport i ara ja són una realitat.

Per part seua, el president de FNEID, Adolfo Ruiz, ha agraït al Consell que haja arreplegat la petició de promoure beneficis fiscals que incentiven a la pràctica d'activitat física entre la població, així com la "rapidesa i valentia" a l'hora de fer-la realitat, ja que forma part del primer paquet de beneficis fiscals aprovats pel Consell amb efecte ja sobre la Renda de 2023. "Per a nosaltres és una satisfacció la promoció que fan de la pràctica esportiva a Espanya i el fet que hagen sigut valents per a aprovar una mesura que serà l'exemple perquè altres comunitats autònomes el seguisquen", ha manifestat el president de FNEID.

Deducció del 30% fins a 150 euros

Estes deduccions a l'esport cobrixen, amb caràcter general, el 30% de les despeses associades a la pràctica de l'esport i activitats saludables en 2023, amb un límit de 150 euros de l'import abonat per conceptes com la quota d'inscripció a un centre esportiu o una quota federativa.

El percentatge de deducció augmenta en el cas de les persones majors o amb un grau de discapacitat reconegut d'almenys el 33%, de manera que les deduccions poden arribar a cobrir fins al 100% de les despeses, sempre amb el mateix topall de 150 euros.

En concret, si la persona declarant és major de 65 anys o té una discapacitat igual o superior al 33%, el percentatge de deducció és del 50%, amb un import màxim de 150 euros, i si la persona és major de 75 anys o té una discapacitat igual o superior al 65%, el percentatge de deducció arriba a ser del 100%, sempre amb l'import màxim de 150 euros. Com a exemple, una persona major de 67 anys que declare una renda de 30.000 euros i a la qual el gimnàs li coste 20 euros al mes, s'estalviaria 120 euros a l'any.

Poden beneficiar-se d'elles les declaracions amb una base liquidable individual de fins a 32.000 euros i conjunta de fins a 48.000 euros.

Despeses deduïbles

Es consideren despeses deduïbles les quotes de pertinença o adhesió satisfetes a gimnasos, clubs esportius, federacions esportives, grups de recreació esportiva, seccions esportives o de recreació esportiva d'altres entitats no esportives, agrupacions de recreació esportiva, associacions de federacions i societats anònimes esportives.

També és deduïble l'adquisició de l'equipament obligatori per a la pràctica de l'esport federat, els servicis personals d'entrenament prestats per personal tècnic i personal professional dedicat a l'entrenament esportiu.

Les deduccions s'apliquen a més als servicis personals prestats per especialistes en traumatologia, dietètica i servicis professionals de nutrició, fisioteràpia, podologia o tècnics superiors en Dietètica.

Les despeses han de ser acreditades mitjançant la corresponent factura i el justificant de pagament efectuat a través de targeta de crèdit o dèbit, transferència bancària, xec nominatiu o ingrés en compte (bizum).

Estos avantatges fiscals estan inclosos en la Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d'Organització de la Generalitat de 2024, que impulsa un conjunt de deduccions en l'IRPF amb caràcter retroactiu per a la declaració de 2023 que suposaran un estalvi estimat de més de 180 milions d'euros per a 2,1 milions de contribuents, el 87,5% de declarants en la Comunitat Valenciana.

Destacats