El Consell, "al costat de la gent treballadora del camp"

La Generalitat impulsa mesures de suport al sector agroalimentari, que representa el 9,4% de la riquesa valenciana

Guardar

Un llaurador treballa en l'horta
Un llaurador treballa en l'horta

El sector agroalimentari passa per un dels moments més complicats. La creixent escalada de costos de producció engrandeix la bretxa existent entre el que cobren els agricultors i paguen els consumidors, fent cada vegada més difícil la subsistència del sector. De fet, més de cent entitats del sector agroalimentari, la societat civil i ajuntaments es van manifestar divendres passat sota el lema 'SOS: per la supervivència del camp valencià', traient desenes de tractors als carrers de València.

La Generalitat Valenciana ve impulsant una sèrie de mesures extraordinàries per a tractar d'alleugerir aquest increment en els costos. La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, afirmava la setmana passada que el Consell "està al costat de la gent treballadora del camp" perquè "són allò més essencial". "S'està pagant la taronja a 0,04. Amb això està tot dit", lamentava.

En aquest sentit, el govern autonòmic ha impulsat iniciatives com l'assegurança de costos ingressos agraris o la posada en marxa del pla de reconversió i reestructuració de sectors agraris en crisis. A més, la Comunitat Valenciana és la regió que "més inverteix en assegurances per a pal·liar danys per inclemències meteorològiques", així com en la lluita contra les plagues, després de l'aprovació fa uns dies, d'un paquet urgent de 3,9 milions d'euros.

"Sembla que se'ns oblida que la gent que ens dona menjar és el més essencial. Hi ha coses de les quals es poden prescindir, però d'açò no", agregava la vicepresidenta al mateix temps que expressava el seu desig que "millore la bretxa entre el que paguen els consumidors i es paga als agricultors" mitjançant la nova Llei de la Cadena Alimentària, aprovada fa unes setmanes en el Congrés dels Diputats.

El sector agroalimentari representa el 9,4% de la riquesa valenciana, el 24% de les exportacions, i ocupa més de 230.000 treballadors, la qual cosa el converteix en una activitat estratègica en la Comunitat Valenciana.

Un agricultor participa en la tractorada convocada pels carrers de València
Un agricultor participa en la tractorada convocada pels carrers de València

'Agrohubs' d'innovació

D'altra banda, des de la Generalitat s'anunciava ahir una inversió de 6 milions d'euros per a impulsar quatre 'agrohubs' d'innovació. Així ho manifestava el mateix president Ximo Puig durant la presentació del projecte de digitalització i innovació del sector agroalimentari que opta al Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica Agro, així com del projecte liderat per Ainia.

Aquests quatre 'agrohubs', que serviran de centres d'innovació permanent i de formació, estaran situats en punts estratègics de tot el territori valencià, concretament, en les localitats de Morella, Requena, Polinyà del Xúquer i Elx, i s'especialitzaran en ramaderia, viticultura i enologia, agricultura mediterrània i gestió de l'aigua, respectivament. Aquests centres d'innovació estaran liderats per l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), La Unió de Llauradors i Ramaders, Cooperatives agro-alimentàries Comunitat Valenciana i Joves Agricultors ASAJA-Alacant.

Digitalització del sector

Així mateix, la Generalitat farà costat a la iniciativa 'Digitalitzadora Agrària' que concorrerà al PERTE amb projectes d'inversió que poden sumar fins a 500 milions d'euros i amb els quals es podrien crear fins a 5.431 llocs de treball, fonamentalment centrats en dones i joves en el món rural de 203 municipis.

L'objectiu de la proposta consisteix a millorar la competitivitat, sostenibilitat, traçabilitat i la seguretat alimentària, i compta amb la participació de més de 6.000 agricultors i ramaders, cooperatives, i agroindústries de set comunitats autònomes, entre elles la Comunitat Valenciana.

Ximo Puig, Mireia Mollà, Juan Ángel Poyatos i representants d'AVA-Asaja, Ainia i Innsomnia
Ximo Puig, Mireia Mollà, Juan Ángel Poyatos i representants d'AVA-Asaja, Ainia i Innsomnia

Lideratge transformador

Durant la seua intervenció, Puig destacava la col·laboració publicoprivada i la cooperació entre diferents sectors que caracteritza aquesta iniciativa, assenyalant que l'objectiu és donar suport a la "transició necessària econòmica" del sector agroalimentari amb el suport dels fons europeus.

Per la seua part la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, va valorar que el sector agroalimentari "estiga liderant les iniciatives de transformació que van des de l'àmbit de la sostenibilitat fins a la modernització i digitalització del sistema agrari", destacant la compatibilitat i complementarietat dels projectes, "factor multiplicador en tota la cadena de valor, que col·loca a la Comunitat Valenciana al capdavant de les propostes de recuperació social i econòmica de present i de futur".

Destacats