La Comunitat Valenciana va encapçalar en 2021 el creixement econòmic de les regions europees

Mentre el creixement del territori valencià va aconseguir el 5,6%, el de la UE va ser del 5,5% respecte al 2020

Guardar

Imatge del polígon industrial de Rafelbunyol
Imatge del polígon industrial de Rafelbunyol

La Comunitat Valenciana continua encapçalant tots els marcadors econòmics publicats amb dades posteriors a l'etapa més delicada de la crisi sanitària. L'últim respon a un informe de l'oficina estadística comunitària Eurostat, que reflecteix que el territori valencià és una de les autonomies espanyoles que va créixer per damunt de la mitjana de la Unió Europea (UE) en 2021 respecte a l'any anterior.

En aquest sentit, les dades incideixen en què mentre el creixement del territori valencià va aconseguir el 5,6%, el de la UE va ser del 5,5%. Així, la Comunitat Valenciana és la tercera regió peninsular en creixement, i se situa en cinquena posició pel que respecta al conjunt de l'Estat, després de les Illes Balears i Canàries.

Concretament, lideren les Illes Balears, amb un creixement del 10,7%, i les Canàries, amb un repunt del 7% en 2021, encara que si es comparen aquestes dades amb les prèvies a la pandèmia, els de 2019, totes dues regions es troben entre les deu europees que van experimentar un major descens en el seu creixement.

Així, atenent dades prèvies a la irrupció de la COVID-19, Balears va ser la regió europea que va patir una major caiguda (-15%), mentre que Canàries se situa en el tercer lloc amb un descens del 13,4%.

També entre les regions que més van créixer en 2021 respecte a 2020 es troben Navarra, amb un 5,9% més; seguida de Catalunya, amb un 5,8% i Comunitat Valenciana i Cantàbria, totes dues amb un augment del 5,6%.

Per contra, Castella i Lleó (4,3%), Aragó (4,4%), La Rioja (4,5%), Extremadura (4,6%), Castella-la Manxa (4,8%) Regió de Múrcia (5%), Galícia (5,1%) i Comunitat de Madrid (5,4%) van ser les huit comunitats autònomes espanyoles que van créixer per davall de la mitjana de la Unió Europea.

Mentrestant, Andalusia, Astúries i País Basc igualen la mitjana del 5,5% de creixement a la UE, una dada que ascendeix al 5,6% a Espanya però que baixa fins al 5,3% als països de l'eurozona.

Ximo Puig y Aitana Mas
Ximo Puig i Aitana Mas

Millor que en 2015

Aquestes dades reafirmen la senda de creixement que la Comunitat Valenciana està experimentant en els últims huit anys. En aquest sentit, i malgrat la pandèmia i de la crisi generada per la guerra a Ucraïna, "la Comunitat Valenciana està millor que en 2015", tal com destacava el president Ximo Puig fa uns dies.

Les dades reflecteixen una millora dels nivells anteriors a la pandèmia en un total d'onze indicadors econòmics referits a empreses inscrites, producció industrial, exportacions, comerç al detall, compravenda d'habitatges, inversió estrangera, ocupació i atur, entre altres.

La Comunitat Valenciana ha recuperat la seua posició econòmica i ha vist reforçat el seu mercat laboral i la base del seu teixit productiu només tres anys després de l'enfonsament global que va suposar l'arribada de la pandèmia.

Arxivat a:

Destacats