Climent destaca que la col·laboració entre el Registre Mercantil i el de Cooperatives farà que el cooperativisme siga més àgil i competitiu

La Comunitat Valenciana es converteix en el territori en el qual les cooperatives tenen més oportunitats d'internacionalització

Guardar

Climent i la degana del Col·legi de Registradors de la Propietat i Mercantils d'Espanya
Climent i la degana del Col·legi de Registradors de la Propietat i Mercantils d'Espanya

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha assenyalat que "gràcies a la col·laboració entre el Registre Mercantil i el Registre de Cooperatives, el cooperativisme aconseguirà majors graus de competitivitat i agilitat com a operador de mercat".

Climent i la degana del Col·legi de Registradors de la Propietat i Mercantils d'Espanya, María Emilia Adán, han signat el projecte de comanda de gestió que suposa que els registres mercantils assumisquen la gestió del registre de cooperatives i del registre de societats laborals, actuant com a una "finestreta única", encara que la titularitat del registre continuarà sent de la Generalitat.

El conseller ha destacat que "la Comunitat Valenciana està innovant i s'està apostant per una fórmula de treball més àgil que farà que administrativament, siga el territori en el qual les cooperatives tinguen majors oportunitats d'internacionalització, de rebre cooperatives internacionals i inversió cooperativa europea, i on el procés de creació d'una cooperativa estiga en igualtat de condicions al de la creació d'una societat mercantil".

Climent ha manifestat que "aquest projecte ha despertat l'interés d'altres comunitats autònomes, i per això hem d'utilitzar aquesta experiència per a aprofitar l'oportunitat que ens brinda ser els primers, per a consolidar en la Comunitat Valenciana com un territori "Cooperative Friendly".

Segons el conseller "les xifres que recentment hem conegut respecte a l'Economia social en la Comunitat Valenciana confirmen aquesta tendència. Un augment fins al 7% del PIB en l'àmbit del cooperativisme, amb 59.037 llocs de treball directes i 8.000 milions de facturació, consolida al sector de l'Economia Social en un 13% del PIB. I aquesta xifra, no sols ha de llegir-se en termes econòmics, ha de llegir-se en termes de la resiliència i el benestar social que produeix en un territori".

Objectius

L'objectiu final d'aquesta línia de col·laboració és ajudar a les cooperatives valencianes perquè aconseguisquen adaptar-se de manera àgil a les exigències d'una economia global, tant a nivell nacional, com internacional.

D'aquesta manera, el registre funcionarà al mateix ritme que el de les empreses mercantils, perquè les cooperatives i societats laborals puguen introduir innovacions de manera contínua i mantindre la seua competitivitat en un món en permanent canvi i sotmés a les exigències del mercat.

Així, l'encàrrec de gestió permetrà dotar de major agilitat la tramitació administrativa i obtindre suport tècnic especialitzat en matèria mercantil. També facilitarà la internacionalització de les cooperatives valencianes, ja que la legislació europea obliga a les cooperatives a la inscripció mercantil si volen operar internacionalment.

Igualment, s'elimina la duplicitat que es produeix en tots aquells tràmits registrals que conflueixen en tots dos registres, comptes anuals, i s'aconseguirà desembossar el volum d'expedients i la gestió de l'arxiu, amb la digitalització d'aquest.

D'altra banda, amb aquesta reforma es racionalitza la gestió i amplia la capacitat d'exercir les competències de la Generalitat en el manteniment i millora del registre administratiu, la tutela dels principis cooperatius en les accions registrals de les cooperatives inscrites, i la possibilitat de desenvolupament del Servei d'Inspecció dels fons públics dedicats a la promoció del model cooperatiu valencià.

D'aquesta manera, la Comunitat Valenciana serà la primera autonomia on les cooperatives podran operar de manera directa a nivell internacional, comptant amb avantatges competitius quant a la internacionalització i digitalització d'aquestes. A més, l'eficiència administrativa permetrà reforçar serveis d'inspecció i promoció de les cooperatives.

Cal destacar que 2022 és un curs de transició, però la posada en marxa de l'encàrrec de gestió, la modificació de la llei i el reglament de registre, faran de la Comunitat Valenciana un punt de referència en l'Estat espanyol per al desenvolupament de cooperatives.

Arxivat a:

Destacats