Climent anima a reforçar l'aliança entre l'àmbit científic i els sectors productius per a afavorir la sostenibilitat de les empreses i el desenvolupament de la innovació social

Economia presenta les conclusions dels Laboratoris d'Objectius de Desenvolupament Sostenible

Guardar

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent
El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, defensa la necessitat de reforçar l'aliança entre l'àmbit científic i els sectors productius per a afavorir la sostenibilitat de les empreses i el desenvolupament de la innovació social.

La Conselleria d'Economia ha presentat les conclusions dels tres Laboratoris sobre Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), posats en marxa amb la finalitat de generar canvis en la societat i en les empreses. En ells, col·laboren la Universitat de València, a través de la Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries, la Universitat Jaume I de Castelló, experts en la mesura de la sostenibilitat, i les Escoles de Negoci i Empresa, ESIC i Florida Universitària, per a tindre una plena aplicació en l'empresa.

Climent ha explicat que "aquests laboratoris, que formen part de l'Estratègia Alcem-nos, pretenen ser un espai de diàleg i reflexió que siga font d'inspiració i exemple per a les empreses de la Comunitat Valenciana en el seu camí cap a la sostenibilitat. Esperem que els tres Laboratoris de Transformació Social ens servisquen per a avançar en l'adopció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible per part del teixit productiu valencià".

Entre altres conclusions, s'adverteix que les grans empreses coneixen els ODS més que les xicotetes. La falta de recursos, de temps i la dificultat de generar valor afegit a partir dels ODS són alguns dels motius que destaquen les companyies per a no desenvolupar i implantar estratègies basades en els ODS. A més, les dades reflecteixen que les empreses de capital tenen més consciència dels ODS de caràcter social.

Laboratoris ODS

Cada observatori permet desenvolupar paràmetres i indicadors de mesura en el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana sobre els avanços de la innovació social, la sostenibilitat i els mecanismes de resiliència en aquestes.

D'aquesta manera, els laboratoris treballen l'avanç en les polítiques de sostenibilitat des de tres àmbits diferents:

El primer, l'Observatori ODS, mesura el grau de coneixement i alineació de les empreses valencianes amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. En aquest laboratori, es pretén conéixer i ajudar les empreses valencianes a poder treballar amb les referències internacionals de sostenibilitat per a complir els objectius de l'agenda 2030.

El segon s'ocupa de participació dels treballadors i treballadores en la presa de decisions d'empresa, estudiant les noves relacions laborals, amb la finalitat d'avançar en una gestió empresarial més democràtica i participativa i que no sols considera la força de treball en la seua dimensió econòmica, i incorporant el vessant humà i la proposta de valor que la mateixa produeix en el desenvolupament empresarial.

El tercer laboratori tracta la col·laboració publicoprivada, per a estudiar l'impacte social de l'administració pública en la seua acció diària. Les últimes dades de CEPES, indiquen que encara existeix un gran camí per recórrer, la contractació pública de les administracions suposa un 18% del PIB, mentre que aqueixa contractació, si s'analitza des dels àmbits de la sostenibilitat (compra pública ètica, reserves de contractació a col·lectius vulnerables, etc) no s'arriba a aconseguir el 2% d'aqueix percentatge.

Arxivat a:

Destacats