Boira: "El Corredor Mediterrani no és només una via fèrria, és el camí que tenim per a millorar la nostra economia i no perdre competitivitat"

Guardar

El secretari autonòmic de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, ha declarat que el Corredor Mediterrani no és només una via fèrria, sinó que "és el camí que tenim els valencians per a millorar la nostra economia i no perdre competitivitat".

Boira ha fet aquestes declaracions en la presentació de les conclusions de la conferència promoguda per FERRMED el passat 28 de juny en Perpignan, en les quals va intervenir. En aquest acte també ha participat el president de la Fundació Pro Au, Federico Félix, i ha assistit una important representació del sector empresarial valencià, especialment de l'hortofrutícola, un dels més exportadors, així com de l'empresa FORD.

En el transcurs de l'acte, que ha sigut organitzat per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE),Boira ha comentat les ombres que sobre l'economia valenciana es van dibuixar en la reunió de Perpignan. Segons el secretari autonòmic, "les exportacions hortofructícoles vine com la competència israelita ja està aprofitant el Corredor Mediterrani i uns altres de la xarxa TINGUES-T europea a França, Alemanya i Holanda, mentre que no pot fer-ho a Espanya. Açò suposa que els seus productes arriben al cor d'Europa de forma sostenible i ràpida a través del port de Marsella".

Per a Boira, "açò significa un doble colp per a l'economia valenciana; d'una banda, el sector portuari i de transport perd una oportunitat i, per una altra, el sector agrari vés com la competència li avança".

"El que es tradueix -ha explicat- en una pèrdua de llocs de treball directes i indirectes, ja en 2016. Un exemple més que el Corredor Mediterrani no és només una via fèrria, si no el camí que tenim els valencians per a millorar la nostra economia, generant llocs de treball i millorant la vida a milers de valencians, que és per al que treballem".

Saturació de vies fèrries

Així mateix, el secretari autonòmic ha indicat que "aquest és un exemple més de com la mala gestió del Ministeri continua perjudicant els valencians. Actualment, la saturació de les vies fèrries és un fet, com s'ha vist en els últims mesos en Rodalies i en els trens de llarga distància (Euromed). Tot açò limita molt el pas de trens de mercaderies, provocant que siga més rendible i segura la carretera que és un criteri insostenible, contrari totalment als criteris europeus i del segle passat però, malgrat açò, el Ministeri segueix sense donar solucions".

En aquest sentit, ha afegit que "els problemes continuen a Catalunya, el camí de la gran majoria de les exportacions valencianes, on el tram de Tarragona segueix sent de via única i el túnel fronterer pateix una gestió pèssima per part del Ministeri. Les dades ens mostren com, davant la impossibilitat d'engegar trens a Espanya, les empreses es veuen forçades a creuar en camió i generar trens en Perpignan (França). Perquè malgrat que sembla ho contrarie les exportacions espanyoles segueixen sent majoritàriament, un 67% a Europa, com l'eren fa 30 i 40 anys".

Finalment, Josep Vicent Boira ha assenyalat que "els plans de futur que presenta el Ministeri d'Ana Pastor no ofereixen millores a aquesta situació, sinó més aviat el contrari. No solament segueixen sense apostar per les mercaderies en el Corredor Mediterrani, sinó que han programat destinar els fons per als pròxims cinc anys prioritàriament al Corredor Central i Atlántico. D'una banda l'Alta Velocitat de Valladolid a Burgos i de Madrid a Extremadura i, per una altra, l'ample europeu entre Madrid, Alcàsser de Sant Joan i Còrdova. Mentre la Comunitat Valenciana ha de resignar-se a vies saturades, de baixa velocitat i sense espai per a les mercaderies que viatgen cap a Europa".

Destacats