BBVA llança una OPA hostil sobre el 100% de Banc Sabadell

Mazón: "l'OPA va en contra de la Comunitat Valenciana i del consumidor"

Guardar

Seus de BBVA i Banc Sabadell
Seus de BBVA i Banc Sabadell

El consell d'administració de BBVA ha decidit formular una oferta pública d'adquisició (OPA) hostil sobre el 100% de les accions de Banc Sabadell després del rebuig d'esta entitat a una proposta de caràcter amistós, segons el comunicat remés a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

BBVA oferix als accionistes de Sabadell un bescanvi d'un títol nou per cada 4,83 de Sabadell, la mateixa oferta que havia proposat la setmana passada al consell d'administració de l'entitat catalana, per la qual cosa es manté la prima del 30% sobre el preu de tancament de totes dues entitats del passat 29 d'abril; del 42% sobre les cotitzacions mitjanes ponderades de l'últim mes; i del 50% sobre les cotitzacions mitjanes ponderades dels últims tres mesos.

A més, els accionistes de Banc Sabadell tindran un 16% de participació en l'entitat resultant. El preu equivalent de la contraprestació en efectiu és de 2,12 euros per acció de l'entitat d'origen català.

BBVA té previst presentar la sol·licitud d'autorització de l'OPA a la CNMV, juntament amb un projecte explicatiu i els altres documents complementaris, en "la primera meitat" d'un termini màxim d'un mes des de la data en què s'haja fet pública la decisió de formular l'oferta.

El consell de BBVA va acordar igualment la convocatòria de la seua junta general d'accionistes per a decidir sobre l'emissió de les noves accions en la quantia necessària per a atendre íntegrament el bescanvi.

Així, l'oferta està condicionada a obtindre més d'un 50,01% del capital social de Sabadell, a l'aprovació de l'ampliació de capital de la junta d'accionistes de BBVA, i a l'aprovació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i de l'Autoritat de Regulació Prudencial del Regne Unit.

BBVA preveu que el tancament de l'operació es duga a terme en un període d'entre sis i huit mesos, una vegada reba les autoritzacions necessàries. JP Morgan, UBS Europe, Rothschild&Co, Garrigues i DWP assessoren el banc en l'operació.

Torres: una oferta "extraordinàriament atractiva"

"Presentem als accionistes de Banc Sabadell una oferta extraordinàriament atractiva per a crear una entitat amb major escala en un dels nostres mercats més importants", ha assenyalat el president de BBVA, Carlos Torres Vila. "Junts tindrem un major impacte positiu en els territoris en els quals operem, amb una capacitat addicional de concessió de crèdit de 5.000 milions d'euros a l'any a Espanya", ha afegit.

El banc creu que la fusió tindria impactes financers "molt positius" gràcies a "sinergies rellevants" i a la "complementarietat i excel·lència" de totes dues entitats. Després del tancament de l'operació, BBVA seria la segona entitat financera d'Espanya --per darrere de CaixaBank--.

Amb dades a tancament de 2023, l'entitat resultant aconseguiria una inversió creditícia de 265.000 milions d'euros i una quota de mercat en préstecs pròxima al 22% en el mercat espanyol (13,8% BBVA i 8,1% Banc Sabadell).

"Són dos bancs molt complementaris, tant per la seua diversificació geogràfica com per les seues fortaleses en els segments de clients. A Espanya, Banc Sabadell és un líder en pimes, amb una quota del 12,7%, versus un 11,5% de BBVA; mentres que BBVA és més fort en banca al detall, amb una quota del 14,7%, enfront del 6,3% de Banc Sabadell", assenyala l'entitat presidida per Carlos Torres.

BBVA també avança que mantindrà la seua actual política de remuneració als accionistes, amb un 'pay out' del 50%, i el seu compromís de distribuir qualsevol excés de capital per damunt del 12%.

D'altra banda, l'entitat defén que suposa una "clara generació de valor" també per als accionistes de BBVA. Així, mantenen que la transacció serà positiva per al benefici per acció (BPA) "des del primer any" després de la posterior fusió de totes dues entitats, amb una millora del voltant del 3,5%, una vegada es produïsquen els estalvis associats a esta, que estima en aproximadament 850 milions d'euros abans d'impostos. Addicionalment, el valor en llibres tangible per acció augmenta entorn de l'1% en la data de la fusió.

Banc Sabadell reitera el seu rebuig

Banc Sabadell ha reiterat el seu rebuig a l'Oferta Pública d'Adquisició (OPA) de caràcter hostil formulada per BBVA sobre el 100% de les seues accions, idèntica a la proposta presentada fa una setmana, i s'ha remés a la seua comunicació del dilluns, quan descartava l'operació per considerar que "infravalora significativament" el projecte de Sabadell i les seues perspectives de creixement com a entitat independent.

Així, fonts del banc d'origen català van informar a Europa Press que es remeten al comunicat el passat dia 6, quan el consell d'administració va rebutjar de manera categòrica l'oferta que BBVA per a fusionar totes dues entitats en considerar que el Banc Sabadell generarà més valor en solitari.

"El consell confia plenament en l'estratègia de creixement de Banc Sabadell i en els seus objectius financers i és de l'opinió que la seua estratègia com a entitat independent generarà un major valor per als seus accionistes", va destacar llavors l'entitat, el màxim òrgan de la qual de govern es va reunir el dilluns per a avaluar la proposta de BBVA, la qual va titllar de "no sol·licitada, indicativa i condicionada".

En eixe moment va afirmar que la caiguda "significativa" i la volatilitat en el preu de l'acció de BBVA en els últims dies generava una "incertesa addicional" sobre el valor de la proposta.

Després d'analitzar "detalladament" la proposta, el consell, al qual van acudir també representants de Goldman Sachs i Morgan Stanley com a assessors financers i Uría Menéndez Abogados com a assessor jurídic, va concloure que l'oferta de BBVA "no satisfà" l'interés de Sabadell i dels seus accionistes i, per tant, ha rebutjat la proposta de BBVA.

El consell va considerar llavors que el rebuig, a més, està "alineat" amb l'interés dels clients i empleats de Sabadell, i va reiterar el seu compromís de distribuir als accionistes, de manera recurrent, qualsevol excés de capital per damunt del 13% de ràtio de capital CET1, en línia amb la seua estratègia de crear valor per a l'accionista, recolzada pel pla de negoci del banc i per la sòlida generació de capital.

Sabadell va estimar llavors que l'excés de capital que generarà en 2024 i 2025, juntament amb els dividends recurrents d'este període, d'acord amb un compliment "satisfactori" del pla de negoci actual, ascendirà a 2.400 milions d'euros, part del qual pot estar subjecte a aprovació del supervisor.

No és la primera vegada que tots dos bancs tenen esta operació sobre la taula. Ja en 2020, BBVA i Sabadell van estudiar una fusió, encara que finalment la van acabar desestimant perquè no van aconseguir un acord sobre l'equació de bescanvi de les accions.

Efectes "lesius" en el sector

El Govern central ha manifestat el seu rebuig a l'OPA de caràcter hostil llançada per BBVA sobre el 100% del Banc Sabadell "tant en la forma com en el fons", segons han indicat a Europa Press en fonts del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa.

Les mateixes fonts han advertit que esta operació introduïx "efectes lesius potencials" en el sistema financer espanyol, perquè suposaria un increment en el nivell de concentració "que podria tindre impacte negatiu en l'ocupació i en la prestació de servicis financers".

"Un excessiu nivell de concentració introduiria un risc potencial addicional a l'estabilitat financera, com va indicar ahir el governador del Banc d'Espanya", assenyalen les fonts d'Economia.

Així mateix, el Govern entén que l'operació afectaria també la cohesió territorial per la presència d'estes entitats financeres en el territori.

"Espanya té actualment un sistema financer fort i solvent. El nostre deure és vetlar per mantindre un sistema financer sòlid, que continue contribuint al creixement de la nostra economia i a l'agenda d'inclusió financera i protecció dels clients", assenyalen des del Ministeri que dirigix Carlos Cuerpo.

Destacats