Arcadi España anuncia una Llei d'Eficiència de l'Administració Pública per a avaluar totes les polítiques de despesa

Guardar

El conseller Arcadi España en ‘Fórum Europa. Tribuna Mediterránea’
El conseller Arcadi España en ‘Fórum Europa. Tribuna Mediterránea’

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha anunciat que la Generalitat presentarà una "Llei d'Eficiència de l'Administració Pública" amb l'objectiu de "realitzar una avaluació contínua de totes les polítiques de despesa i valoració dels seus resultats, dotar de major eficiència a la gestió dels recursos públics i establir processos de revisió de la despesa pública".

Així, ha subratllat que s'implementaran accions dirigides a "analitzar de forma detallada l'efectivitat de cada política pública abans d'executar-la; desenvolupar projectes pilots d'avaluació Ex Post per a conéixer els resultats de les accions implantades, i regular un sistema d'indicadors avaluables de resultats de les polítiques de despesa pública".

Així mateix, Arcadi España ha avançat en el desdejuni informatiu de 'Fòrum Europa. Tribuna Mediterrània', organitzat per Nueva Economía Fórum sota el mecenatge de CaixaBank, que "el Consell encarregarà aquest trimestre a l'AIReF el pla d'acció de l'avaluació de despesa pública en Sanitat que es va paralitzar durant la pandèmia, i que comprendrà l'estratègia de la contractació pública i el model de compres i logística sanitària, així com els sistemes d'informació sanitària i gestió de serveis".

El responsable d'Hisenda també ha explicat que la Generalitat "potenciarà la compra centralitzada i ampliar-la a més àrees, arribant així a la compra de subministraments del gas o a la redacció de projectes de consultoria per a les instal·lacions fotovoltaiques".

En aquest sentit, Arcadi España ha recordat que a través de la Central de Compres de la Generalitat, "des de 2015 s'ha aconseguit un estalvi mig anual de prop de 31 milions", i ha assenyalat que de no existir aquest sistema, "cada administració i ens del SPI hauria d'iniciar un procediment específic de licitació, la qual cosa suposaria un cost més elevat i major temps de tramitació".

Recuperació del sector públic

El conseller d'Hisenda ha posat l'accent que la Generalitat treballa des de 2015 "a recuperar el sector públic perquè ens trobem amb centenars de milions d'euros gastats sense tot just rendibilitat social, així com a ampliar els procediments de compra centralitzada".

Així, ha posat en valor diversos exemples com el projecte de Parc Sagunt "que ha passat de la paràlisi a convertir-se en uns dels principals parcs industrials d'Espanya amb l'arribada de la multinacional Volkswagen"; AEROCAS, l'aeroport de Castelló, "que va tindre un cost de 200 milions i es va inaugurar sense cap activitat però el nou Consell va assumir la gestió fins a convertir-lo en un HUB turístic, industrial i de formació", o la Ciutat de la Llum, "que va suposar una despesa de 470 milions, estava sancionada per la Unió Europea i paralitzada, però aquest Consell ha aconseguit que s'alçara la sanció i l'objectiu és tornar a l'activitat cinematogràfica i que Alacant es convertisca en seu del major centre de producció audiovisual d'Europa".

També s'ha referit a la situació de l'IVF i la SGR, "que han passat d'estar en situació de fallida a convertir-se en el principal instrument financer del Consell. Així, hem treballat fins a aconseguir que només en 2021 la Generalitat garantira liquiditat, solvència i finançament a més de 2.835 empreses per valor de 216 milions".

Comunitat Valenciana: convivència, treball i acord

Arcadi España ha reivindicat durant la seua intervenció el paper de la Comunitat com a exemple de convivència, treball i acord, i ha ressaltat que aquest Consell "ha aconseguit ser l'única autonomia amb un Govern plural a aprovar durant huit anys els pressupostos dins del termini i en la forma escaient, així com una reforma fiscal aprovada per unanimitat que beneficia a la majoria de les famílies valencianes per a fer front a la inflació".

Així mateix, -ha continuat el conseller-, "la Comunitat Valenciana compta amb 2.076.000 persones treballant, la xifra més alta d'ocupats en la seua història, i la taxa d'atur s'ha reduït des de 2015 fins al 13,5%. Fins a octubre, les exportacions van augmentar en 2022 un 25% per damunt de la mitjana anual i segons dades de l'AIReF, la Comunitat creixerà en 2023 un 1,9%, per damunt del creixement per al conjunt d'Espanya. A més Volkswagen ha decidit invertir en la Comunitat i Ford ha confirmat que electrificarà la seua planta".

Per això, ha lloat el paper de l'Administració "en el progrés de la Comunitat Valenciana. Hem de prestigiar l'administració pública, defensar el públic, millorar la gestió i reivindicar més recursos però també gastant millor".

Infrafinançament

Durant la seua al·locució, el titular d'Hisenda ha explicat que la Generalitat se situa entorn dels 28.000 milions, el pressupost més alt de la història de l'autogovern "gràcies a uns anys de liquiditat extraordinària facilitada pel Govern d'Espanya i per l'arribada dels fons de la Unió Europea".

Però, al mateix temps, Arcadi España ha indicat que aconseguir aquesta xifra sense un nou model de finançament ha significat "un major volum de deute amb l'Estat", i per això ha exigit "un nou model, un fons transitori i una quitació del deute".

"Quan hi ha diferències entre comunitats de 30 punts i quan es tracta d'un problema d'igualtat, no entre territoris, sinó de ciutadans de primera o de segona al nostre país, no hi ha excuses. Amb un model just, equitatiu i transparent, aquest país seria més fort i estaria en millor posició per a superar la crisi", ha afegit el conseller.

Arxivat a:

Destacats