Agricultura invertirà més de 114 milions d'euros en el II Pla d'Agricultura Ecològica

Guardar

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, davant els mitjans de comunicació
La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, davant els mitjans de comunicació

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ha presidit la presentació del segon Pla de Transició Agroecològica; un programa 2021-2025 que renova i eleva l'aposta de la Conselleria en aquest sector estratègic amb un pressupost que supera els 114 milions d'euros.

El balanç del primer pla llança xifres rècord d'increment en superfície certificada, operadors, volum de negoci i activitats industrials -on la Comunitat Valenciana és capdavantera- amb percentatges de creixement que dupliquen la mitjana estatal.

En la seua primera edició 2016-2020, el Pla va aconseguir augmentar la superfície ecològica en un 81,2 %, els operadors per sobre del 50 % i va multiplicar per quatre la facturació.

La consellera ha destacat que el sector ecològic "permet fer front a desafiaments estructurals com el relleu generacional, la incorporació de la dona i la rendibilitat de les explotacions".

Els resultats apuntalen aquesta afirmació. El primer pla ha incorporat a 307 joves a l'agricultura ecològica, les dones ja són el 31 % del total d'operadors i la facturació de l'últim any va créixer fins als 626 milions d'euros.

La titular d'Agricultura ha inclòs, també, entre els reptes l'impacte de l'emergència climàtica en els mitjans primaris de producció. "Una agricultura resilient, de precisió, innovadora i compatible amb la biodiversitat que compta amb el paper imprescindible de les administracions en l'acompanyament, promoció i suport".

Mollà ha assenyalat que la Comunitat Valenciana "s'anticipa als objectius europeus", en referència al 25 % de la producció de caràcter ecològic que marca l'estratègia 'De la Granja a la Taula' per a l'any 2030.

En aquest sentit, 'Objectiu 2030' és un de cinc eixos en els quals s'articula el nou pla que inclou línies específiques dedicades a la producció sostenible, la governança del sector, el consum ecològic i de proximitat i la fortalesa de la cadena de valor.

En total, 65 accions concretes distribuïdes en 22 mesures estableixen aliances, agiliten els tràmits i promocionen al sector.

El secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, ha repassat les principals mesures emmarcades en el període 2016-2020 com els 41 milions d'euros d'ajudes directes per a la conversió i el manteniment de l'agricultura ecològica, els 11,8 milions destinats a joves agricultors i agricultores per a la seua primera explotació, els 1,5 milions d'euros a projectes d'innovació tecnològica o els 1,3 milions per a la certificació de la qual s'han beneficiat ja 1.500 productors.

Una sèrie d'ajudes a la conversió, la incorporació de joves, les agrupacions cooperatives o l'emprenedoria en producció ecològica que es mantenen en el segon Pla.

Èxit de participació

Per la seua banda, el director general de Desenvolupament Rural, David Torres, ha explicat el procés àmpliament coparticipat del II Pla de Transició Agroecològica: "Hem repetit la fórmula per a donar cabuda i veu al conjunt del sector i de la ciutadania".

Concretament, el document que s'ha presentat és el resultat de més de 1.200 enquestes, 20 tallers en el qual han participat 562 persones i diverses reunions amb l'assistència tècnica de la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica (SEAE) i el Comité d'Agricultura Ecològica (CAECV).

Destacats