Agricultors valencians mostren la seua "preocupació" per taronges i mandarines sud-africanes "infestades"

AVA-Asaja reclama a Brussel·les "abandonar la política de conveniència i estendre el tractament en fred a les mandarines perquè tenen el mateix risc fitosanitari"

Guardar

Imatge d'arxiu de taronges amb plaga
Imatge d'arxiu de taronges amb plaga

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) manifesta la seua "preocupació" per les primeres intercepcions produïdes en la campanya citrícola de l'hemisferi sud. Pel fet que acaba de començar, ja estan arribant a les costes europees carregaments de taronges i mandarines procedents de Sud-àfrica, "infestades" de falsa arna (Thaumatotibia leucotreta) i taca negra (Phyllosticta citricarpa).

Des del passat 14 de juliol, la UE va començar as obligar les taronges sud-africanes a realitzar un tractament en fred per a evitar l'entrada de la falsa arna. Per això, si aquesta detecció s'ha registrat amb posterioritat a aqueixa data, l'entitat agrària exigirà a Brussel·les endurir les condicions del mecanisme aprovat a fi d'assegurar una seguretat fitosanitària completa, seguint les recomanacions científiques de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).

En aquest cas, es tracta de dues plagues de quarantena que no són presents a Europa i la seua introducció implicaria pèrdues milionàries. Això afectaria no sols els cítrics, sinó també a multitud de cultius (fruites d'os, poma, pera, alvocat, vinya, olivera, caqui, magraner, pimentó, tomaca o albergínia) i fins i tot a la rosa o espècies arbòries com el roure.

En concret, segons AVA-Asaja, la direcció general de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea ha comptabilitzat durant el juliol passat fins a set deteccions de plagues i malalties en les importacions citrícoles sud-africanes. En total, cinc lots contaminats amb taca negra (dues en mandarines i tres en taronges) i dues amb presència de falsa arna (un en mandarines i un en taronges), al costat d'una altra intercepció de trips occidental de les flors (Frankliniella occidentalis) en un enviament d'albergínies des del país sud-africà.

Cristóbal Aguado, president de l'associació agrària, afirma que el fet que la UE haja interceptat la falsa arna en un carregament de mandarines sud-africanes "torna a demostrar que el tractament en fred també és necessari per al cas de la mandarina".

Reclama així a Brussel·les "abandonar la política de conveniència, que anteposa descaradament els interessos comercials d'uns pocs estats membres, com a Països Baixos, sobre la legítima defensa de l'agricultura, la sobirania alimentària, el medi ambient i la democràcia de tota Europa". "Si els científics i els fets deixen en evidència que les mandarines comporten el mateix risc d'introduir i propagar la falsa arna, no té cap sentit que els polítics continuen negant-los el tractament en fred que ja s'aplica a les taronges", recalca.

Aigualit també manifesta el seu malestar davant les continuades deteccions en 2022 de taca negra en els cítrics sud-africans perquè "igual que la falsa arna, és una plaga molt perillosa" per al sector citrícola. Al seu judici, són insuficients les últimes mesures de control adoptades per la UE per a previndre la introducció i expansió d'aquest fong "i les primeres dades de la campanya sud-africana ja ens donen la raó". "Estem jugant amb foc --adverteix-- i, si seguim així, ens cremarem".

Destacats