2023 comença amb una baixada de preus en les ITV valencianes

Amb la renovació del contracte de les concessionàries, s'ha eliminat una de les proves

Guardar

Una ITV a la província de València
Una ITV a la província de València

Els valencians i valencianes podran passar enguany la revisió de la ITV als seus vehicles amb una rebaixa substancial en el preu. Donada la renovació del contracte de les concessionàries que ha entrat en vigor des del passat 1 de gener, s'ha eliminat una de les proves, alguna cosa que ha portat a una reducció en el cost.

Fins a finals de 2022, passar la ITV en la Comunitat Valenciana rondava de mitjana 48,55 euros per als vehicles de gasolina i 55,43 per als de dièsel. A partir de hui, primer dia d'obertura, es restaran entre 7,43 i 11,25 euros, la qual cosa suposarà un estalvi en plena costa de gener (marcada per la inflació). Això és pel fet que s'ha suprimit la coneguda com a prova de soroll o sonometria, que era una anomalia a Espanya.

Amb aquesta rebaixa, la Comunitat Valenciana deixarà de ser l'autonomia amb les tarifes més cares i s'acostarà així a la mitjana d'Espanya, encara que podria comportar acomiadaments, segons les empreses. Els preus han viscut una vertadera muntanya russa en els últims mesos a causa dels enfrontaments en els tribunals entre les concessionàries i la Generalitat i el procés de reversió que està en marxa.

Per a arribar a aquesta situació, han hagut contratemps pel mig. El més destacat va succeir al març, quan la conselleria d'Economia es va veure obligada a pujar els preus després de tombar el Tribunal Suprem el decret pel qual es regulaven els preus i recuperar-se els que van estar en vigor fins a 2013 i que no agradaven ni al Consell que llavors encapçalava el popular Alberto Fabra ni al del seu successor Ximo Puig.

No obstant això, el panorama en l'actualitat és més encoratjador. Tant és així que la voluntat de la Generalitat és que aquesta rebaixa siga només la primera de 2023, ja que a partir de març es pretén assumir el servei de manera directa després de materialitzar-se la reversió i baixar encara més les tarifes.

En el sector, moltes veus apunten al fet que els terminis són massa apurats perquè aquest calendari siga una realitat i recorden que ja es va aprovar una pròrroga davant l'evidència que no estava l'estructura pública preparada. Malgrat això, des de la Conselleria d'Economia insisteixen que hi haurà reversió.

Destacats