‘Zoom’ fa balanç d'un aniversari històric: 20 anys sense servei militar obligatori

Guardar

Escena del programa Zoom
Escena del programa Zoom

Acabat el Nadal, Zoom torna a la graella d'À Punt amb un programa històric. El pròxim dilluns 10 de gener, l'espai de reportatges d'investigació del canal autonòmic valencià se centra en la fi del servei militar obligatori. Federico Trillo, exministre de Defensa, explicarà per què es va prendre la decisió d'acabar amb la mili ara que es compleixen 20 anys.

Els testimonis inclosos en el programa compartiran amb l'audiència valenciana les seues experiències en la mili i, escoltant els seus relats, s'entendrà millor la nostra història.

S'imaginen estar fent la mili i que els ordenen executar a un company? Això és el que li va passar a Vicent Torres, que va participar en l'últim afusellament per delicte civil a Espanya.

O que els envien a la guerra sense estar preparats? A 150 joves que estaven complint el servei militar obligatori els van enviar a participar en la primera guerra del Golf. Dos d'ells es van negar i van desertar.

I si el seu capità general organitza un colp d'estat? El periodista Xavier Sardà va fer la mili a Paterna i, per poc no va participar en el 23F.

L'equip capitanejat per Bérnar Giménez tampoc s'oblida del paper que van tindre aquells que es van negar a realitzar el servei militar obligatori, perquè ells van canviar la història. Pepe Beúnza va ser el primer "valent" a Espanya que es va negar a fer la mili. La seua rebel·lió li va costar tres anys i dos mesos en els calabossos, 10 presons i un batalló de càstig al Sàhara.

El valencià Óscar Cervera va seguir els passos de Beúnza i es va declarar insubmís, com centenars de joves a Espanya. Ha passat a la història com un dels últims insubmisos en eixir de presó.

Molts van patir la mili i les seues conseqüències, però altres recorden el seu pas obligatori per l'exèrcit com la millor experiència de les seues vides. Recentment, en països com Alemanya, França o Suècia, el servei militar obligatori ha tornat. Per aquest motiu, en Zoom plantegen una pregunta clau: Pot repetir-se la mateixa història a Espanya?

Aquesta setmana À Punt fa Zoom en la mili.

Arxivat a:

Destacats