Xavi Rius: "Als Reis Mags els demanaria que el canvi que s'ha començat es mantinga"

Guardar

xavi_rius
xavi_rius

Quin balanç fa d'este 2017 en l'àrea de Cultura?

El balanç que fem és molt positiu perquè s'han consolidat alguns dels canvis que vàrem programar al principi de la legislatura. Hem aconseguit que certes coses vagen agafant tints de tradicions com per exemple el CD de cançons nadalenques. Totes estes noves iniciatives estan calant. És cert que al principi algunes van poder despertar certes reticències però ja estan consolidades i molt acceptades.

És cert que hi ha una part negativa que ens afecta a totes les institucions que és la llei d'acompanyament, ja que està provocant que totes les administracions tinguen menys treballadors que l'any anterior pel qual hi ha cert retard en les convocatòries.

De quina forma es fomenta la cultura en totes les franges d'edat?

Estem intentant arribar a totes les edats, fa anys hi havia una pugna entre les diferents administracions però ara s'està treballant conjuntament i hi ha una complicitat per a fer les coses entre tots. Intentem complementar-nos i no entorpir. Hi ha una part molt important de cultura que gestiona la Generalitat. i com ho fem nosaltres? Doncs tenim moltes reunions amb ells per a arribar a les actuacions que no duen a terme, ens complementem i tot açò ho traslladem als ajuntaments. Exemple d'ells és l'Opera als pobles, Cançons de Bressol, el CD de Nadales...

Quins reptes té l'àrea de Cultura de cara al 2018?

M'agradaria aconseguir que les convocatòries que isqueren anaren de forma bianual (18-19) perquè així cada ajuntament sabera el que té i pogueren fer les seues planificacions. Si no aconseguim fer-ho així, amb el retard en el qual van els tràmits en el 2019 serà complicat que sàpien de quant disposen per a dur a terme les seues polítiques.

Quant a les novetats culturals per a este 2018 ja tenim a la disposició de tots els fons bibliogràfics de la Diputació. Hem reconvertit les ajudes en compra de llibres per a augmentar els fons de biblioteques i centres de lectura. Sobretot en novel·la, literatura juvenil i infantil i en valencià perquè en els últims 20 anys no s'havia fomentat, hi havia molt en castellà. S'han recuperat obres de poetes i autors valencians en vida perquè no estan en el gran mercat i és la nostra funció publicar les seues obres doncs són temes específics als quals no arriben les editorials. Enguany amb l'Etnomusic es tindrà un fil conductor en la programació cultural de la Beneficència. Ara mateix està en marxa un cicle d'Etnomusic. Amb les diferents actuacions que vam fer s'ha retornat el prestigi a la Beneficència i als dos museus que alberga (el de Prehistòria i el d'Etnologia). Encara es fan activitats per a tots els públics però ara són activitats culturals vinculades al museu i a les col·leccions que tenim.

De tot l'aconseguit fins al moment... de què se sent més orgullós?

La veritat és que estic orgullós de tot però he d'assenyalar com alguna cosa puntual la iniciativa de l'Òpera als pobles. Des de l'àrea de Cultura s'ha recuperat el prestigi d'una institució com la d'Alfons el Magnànim que havia quedat molt desprestigiada. Dels assoliments en normalització lingüística doncs és una aposta que s'ha portat als pobles. De les campanyes de promoció del valencià que s'engeguen, d'haver aconseguit posar a l'abast de tots els pobles el Museu d'Etnologia... però també d'haver aconseguit que els treballadors facen a gust el seu treball, ara ja no estan lligats, els hem alliberat del control i fan el seu treball tranquil·lament.

Amb la campanya Al nadal rebombori cultural... què li demana als Reis Mags?

Estem engegant un conjunt d'activitats culturals al llarg d'estes vacances perquè tothom gaudi dels diferents museus, del CD de Nadales, etc. Als Reis Mags els demanaria que el canvi que s'ha començat es mantinga. Podria sonar molt partidista, però és que actualment en el País Valencià les xifres macroeconòmiques van millor respecte a la mitjana espanyola, ha caigut la pobresa infantil, s'ajuda als dependents, hi ha menys gent en atur, ha augmentat l'índex de consum cultural... però és cert que açò no dóna vots. La gent no acaba de veure eixa realitat i sí que veuen el circuit de Fórmula 1 o el fet de posar a València en el mapa però açò no dóna menjar a la majoria. Demanaria que estos canvis que s'estan duent a terme, les millores, siguen benvolgudes per la ciutadania, crec que al final calarà. València ha recuperat l'alegria, els hàbits culturals... demanaria que açò es tinguera en compte per a consolidar este tipus de coses guanye qui guanye... que estiguera tan consolidat que independentment de qui estiga en el Govern no es poguera canviar perquè era una demanda de la ciutadania.
Destacats