Xàtiva torna a donar veu a la cançó d'autor després del parèntesi provocat per la pandèmia

Del 28 de maig al 5 de juny el Claustre del Convent de Sant Domènec acollirà un cartell amb els cantautors i cantautores més destacats del panorama estatal

Guardar

maria del mar boner i borja penalba
maria del mar boner i borja penalba
La cançó d'autor s'obri pas, una edició més, a Xàtiva. Després del parèntesi que ha suposat la pandèmia en el món cultural, la capital de la Costera es prepara per a acollir als cantautors i cantautores més destacats del panorama estatal, donant visibilitat a una rama musical que ha donat noms d'un gran calat social.Així, el Festival Música i Lletra, Xàtiva cançó d'autor 2021, ha conformat un cartell en el qual destaca la presència de Maria de la Mar Bonet amb Borja Penalba, Ferran Palau i El petit de Ca l'Eril, Núria Graham i Maria Jaume, Júlia i Caïm Riba.Aquestes parelles d'artistes actuaran en la cinquena edició d'aquest projecte, que se celebrarà del 28 de maig al 5 de juny després de la cancel·lació de l'edició 2020 a causa de la Covid-19, i que reivindicarà, des del sector públic, les cures i que la cultura segura i a l'abast de tot el món és necessària i possible.El festival està organitzat per Cultura de la Generalitat, mitjançant l'Institut Valencià de Cultura, i l'Ajuntament de Xàtiva, amb la direcció artística del músic local Feliu Ventura. Enguany cada nit de doble concert té la particularitat que els artistes són músics que treballen o han col·laborat junts anteriorment. Així, Ferran Palau i El petit de Ca l'Eril, a part de fer les seues actuacions, tocaran junts, com ho faran també Nuria Graham i Maria Jaume.

OFERTA CULTURAL VARIADA, DE QUALITAT I DESCENTRALITZADA

El Festival es presentava fa uns dies en el Gran Teatre de Xàtiva. En l'acte va estar present Raquel Tamarit, secretària autonòmica de Cultura i Esport; Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'Institut Valencià de Cultura; Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva; Maria Beltran, regidora del Gran Teatre de Xàtiva; i Feliu Ventura, músic i activista cultural i director artístic del festival.Tamarit incidia en què la cultura segura és possible. "En els nostres espais ho hem estat fent possible de manera regular i en aquelles iniciatives en les quals som coorganitzadors també", destacava. Per a Landete, "s'està apostant per acompanyar totes les iniciatives que ajuden al teixit cultural del nostre territori i contribuïsquen a una oferta cultural variada, de qualitat i descentralitzada. En aquest sentit, hem aconseguit la consolidació del Festival Música i Lletra i donar impuls a la cançó d'autor, descentralitzada i amb una programació tan atractiva i coherent".

REFERÈNCIA DE PRIMER ORDRE

Per a Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva, el festival situa a la ciutat "com a referència de primer ordre per a valorar la música d'autor" sumat a la recentment constituïda Fundació Raimon i Annalisa, "ja que el futur Centre Raimon d'Activitats Culturals naixerà amb la vocació de ser un espai per a l'impuls de joves valors de la cançó d'autor". Per al primer edil "figures com la de Feliu Ventura o el mateix Raimon són valors que aquesta ciutat ha d'aprofitar per a la seua projecció cultural".Feliu Ventura, músic i director artístic del festival, considera que enguany "el MiL és més necessari que mai per al públic i per als músics. Ens fan falta festivals públics que ens ajuden a recuperar els auditoris, a retrobar-nos i a cuidar-nos mútuament, sempre seguint les recomanacions sanitàries".L'edició d'enguany reivindica la cultura segura a l'abast de tot el món també com a forma de cura. Per això la il·lustradora valenciana Clara Iris, autora del cartell, segons explica, ha volgut fer una il·lustració molt fresca, que apel·la a l'alegria i a cuidar-nos, a mudar-nos, per a gaudir de la cultura.

DEFENSA DE LES DONES I APOSTA PELS JOVES

Les actuacions es realitzaren enguany, per primera vegada, en el Claustre del Convent de Sant Domènec, comptant amb aforaments molt limitats, estant les últimes entrades a la venda, amb preus populars, en la web del Gran Teatre.El festival també es manté inseparable de la defensa de les dones en els escenaris que representen més del 50%, i continua apostant per fer costat als joves talents. El MiL Descobreix: IV certamen de Joves Cantautores/s torna a repartir 2.700 euros en premis per a autors no editats, aquest any coorganitzat per la Regidoria de Joventut de Xàtiva. El lliurament dels premis la tancarà una actuació de Toni de l'Hostal, i la gala és amb entrada lliure amb invitació prèviament sol·licitada a la web del Gran Teatre.
Destacats