Wikipaella premia als 300 restaurants al voltant del món que cuinen l'autèntica paella

Guardar

Wikipaella premios
Wikipaella premios

La Wikipaella, l'associació per a definir defensar i promocionar les autèntiques paelles, va celebrar aquest dilluns la seua gala de lliurament de distintius 2017 en una cerimònia que va tenir lloc en el Palau de l'Exposició de València i que va reunir als millors restauradors valencians entorn del plat emblemàtic.

En aquesta quarta edició del certamen, després del seu naixement en 2013, s'eleven a 300 els restaurants al voltant de tothom que reben el certificat amb el qual es garanteix que cuinen la paella seguint la recepta valenciana, no solament entre les nostres fronteres sinó al voltant del món, amb dos als Estats Units i un a Costa Rica, Cuba i Itàlia. 278 estan situats en localitats valencianes, dotze en la Comunitat de Madrid, dues a Múrcia i Andalusia i un a Castella-la Manxa.

La guia Wikipaella, d'accés gratuït, recopila tots els llocs en els quals el comensal pot trobar bona paella. S'inclou a més 55 Culleres de Fusta que constaten l'ocupació de la llenya per a cuinar les paelles (50 'culleres' van a parar a restaurants de la Comunitat Valenciana, tres en el territori nacional i una a Las Vegas gràcies a la labor del cuiner José Andrés).

La cerimònia va servir també per a lliurar els premis anuals al producte, a l'organisme i al cuiner. El premi al producte, lliurat per Juan Llantada (adjunt al president de l'Agència Valenciana de Turisme) va ser per a la D.O.P. Olis de la Comunitat Valenciana, que engloba a vuit regions diferents, amb una mateixa denominació d'origen protegida per la UE: El Maestrat, Plana Alta-Alcalatén, Serra d'Espadà i Calderona, Regió muntanyenca del Túria – Ribera del Magre, Utiel-Requena – Valle d'Aiora, Massís del Caroig – Vall d'Albaida, la Muntanya d'Alacant i Vinalopó.

El premi per a l'organisme va ser a parar al Dia de les Paelles a Benicàssim, convocat per l'Ajuntament de Benicàssim i que en l'última edició del qual els seus veïns van cuinar més d'1.200 paelles sobre l'asfalt dels carrers. Tot va començar a principis dels anys 80 com un concurs de paelles entre els veïns però ara és una festa popular que congrega a més de 25.000 comensals. Va ser lliurat pel president de la Fundació Turisme València, Toni Bernabé.

I finalment el premi al cuiner ha reconegut la labor per la paella de Pepe Cabanes del restaurant Ca El Dimoni de Vila-real, que porta cuinant més de 40 anys paelles a llenya com manen els cànons de les terres de la Plana. En aquesta zona concretament a la paella tradicional se li denomina "Paelló". El lliurament va ser a càrrec de la Tinent Alcalde de València Sandra Gómez.

Es va reconéixer a més la labor dels especialistes en paelles que traslladen els seus coneixements al voltant del món, dins de la categoria Wikipaella Flyer; i a onze escoles del bon arròs, que asseguren un ensenyament correcte de la paella.

Wikipaella, després d'uns últims anys dedicats a posar en valor i difondre la paella se centra ara a cercar l'excel·lència dels restaurants que millor la cuinen, per això compta amb una xarxa d'inspectors independents que, d'una forma altruista i desinteressada, visiten els diferents restaurants per a valorar el mereixement de distintius.

Destacats