‘Valencians al món’ creua l’Atlàntic per a descobrir el Dia de Morts de Ciutat de Mèxic

Guardar

Nerea Camps, reportera de VAM
Nerea Camps, reportera de VAM

Aquest dimecres 29 de novembre a les 22:00 h, en À Punt, Valencians al món ens portarà a Mèxic amb la reportera Nerea Camps per a veure com els mexicans es riuen de la mort mitjançant el seu símbol més famós: la Catrina. Cada any, més d’un milió de persones visiten el país durant aquest dia tan assenyalat.

Eduardo Gorrea, veí de València, fa quatre anys que viu a Ciutat de Mèxic. Citarà el programa a la plaça més important de la ciutat: el Zócalo. Una vegada allí, ell i l'equip visitaran l’estàtua de Pancho Villa, una figura important del país. I és que, cada any, Ciutat de Mèxic posa una ofrena diferent al Zócalo amb l’objectiu de recordar personalitats rellevants de la història de Mèxic. Faran una parada al restaurant Flor de Maiz per a menjar alguna cosa. Després, es desplaçaran a San Andrés Mixquic, el poble on coneixeran la parella d'Eduardo. Seguidament visitaran el cementeri del poble i, allí, presenciaran l'Alumbrada, un acte que se celebra a la fi del Dia de Morts i que consisteix a posar ciris als difunts per a dir-los adeu. El programa s'acomiadarà d'Eduardo i la parella mentre fan un passeig per la localitat.

Carlo Blanco, veí de València, fa un mes que viu a Ciutat de Mèxic i esperarà l’equip a Coyoacán. Una vegada allí, passejaran pel centre de la ciutat i passaran per la casa on vivia Frida Khalo, que ara és un museu. A continuació, aniran a veure una charrería, pràctica considerada esport nacional per excel·lència des que va ser registrada en la Comissió Nacional de l'Esport. La charrería sol dur-se a terme en instal·lacions expressament dissenyades per a l'acte, on els protagonistes són un cavall i un genet, el qual es denomina charro. En acabar, aniran a veure un espectacle de lluita lliure a l'Arena México. La lluita lliure és una part important de la cultura popular mexicana i, amb el pas del temps, s'ha convertit en un símbol del país.

Pedro Aznar, veí de València, fa dos anys i mig que viu a Ciutat de Mèxic i es trobarà amb l’equip per a, després, traslladar-se tots junts amb globus fins a Teotihuacán, la ciutat que alberga el conjunt arquitectònic més important de la regió en termes d'arqueologia. Està format per tres piràmides pertanyents al període prehispànic: la de la Lluna, la del Sol i la de la Serp Emplomada. Més tard, l'equip i el valencià visitaran, també, Xochimilco, on veuran les famoses trajineras. La trajinera era un mitjà de transport que s’utilitzava per a anar des del Mercado de las Trajineras fins al centre. Allí, a Xochimilco, coneixeran la parella de Pedro i veuran l'espectacle La llorona, que narra el primer contacte entre els indígenes i els espanyols. Després de la representació, el programa s’acomiadarà dels valencians.

Marina Carrillo, veïna de la platja de San Joan d’Alacant, fa tres anys que viu a Ciutat de Mèxic i citarà l’equip al Mercado de San Juan, on faran una parada per a menjar i conéixer la parella. Allí, descobriran que els mexicans solen incloure insectes en la dieta diària i, a més a més, menjaran uns tacos. Seguidament, visitaran el Salón Tenampa, una cantina amb més de noranta anys d’història que es va fer famosa gràcies a una de les seues clientes més fidels: Chavela Vargas. El programa s'acomiadarà de Marina al passeig de la Reforma després d'agafar una bicicleta per a desfilar disfressades.

Julia Marco, veïna de València, fa huit anys que viu a Mèxic i esperarà l’equip a Tribu, el centre esportiu on s’entrena. D’allí es desplaçaran fins a la Condesa, lloc on passejaran per l'antic hipòdrom. El circuit fa uns 2,5 km i la gent sol fer-lo servir per a córrer o, simplement, caminar. Més tard, visitaran Polpo, el bar gastronòmic on descobriran que el mescal és, a banda de la beguda més representativa de Mèxic en l'actualitat, un element imprescindible de les ofrenes del Dia de Morts. Per descomptat, en faran una degustació. En acabar, es desplaçaran novament al passeig de la Reforma, on es maquillaran per a anar a la desfilada de Catrines que s'estarà celebrant en aquell moment. Allí, el programa acomiadarà Julia.

Jaume Ferrándiz, veí de Pego (Marina Alta), fa dos anys que viu a Ciutat de Mèxic i quedarà amb l’equip del programa al centre de la ciutat per a menjar un bon desdejuni mexicà al forn Casa 1900. Hi tastaran el pan de muerto, un pastisset típic que sol regalar-se durant aquesta època de l’any. Després, passejant novament pel centre de la ciutat, es trobaran amb les alebrijes, unes artesanies de cartró o fusta que representen una espècie de guardians espirituals molt rellevants en la cultura mexicana. El programa, més tard, passarà per l’Auditori Nacional i, per últim, visitarà el barri de Polanco, lloc on Jaume ensenyarà el seu lloc de treball.

El Dia de Morts, una festivitat ancestral

Ciutat de Mèxic és famosa per la celebració del Dia de Morts, una festivitat ancestral que honra els difunts. Durant l'1 i el 2 de novembre, els carrers s'omplin d'altars adornats amb flors de clavell de moro i clavell d’agost, amb paper picat i amb el menjar o la beguda preferida dels éssers més estimats que han passat a millor vida. Els mercats s’omplin de calaveres de sucre i pan de muerto, mentre que les desfilades, les representacions artístiques i la icònica Catrina donen vida a aquesta tradició tan única i vibrant que fusiona el més ancestral amb la contemporaneïtat.

Destacats