VALENCiANA: la finestra a la València dels 90 que es confon amb l'actualitat

Rebeca Valls, Lorena López i Vanessa Cano protagonitzen aquesta obra en què es mesclen la corrupció, l’èxtasi de la Ruta del Bakalao i el crim d’Alcàsser

Guardar

VALENCiANA
VALENCiANA

La realitat no és suficient. Per això, Jordi Casanovas vol donar-li la volta i submergir al públic del Teatre Principal en un recorregut per l'èxtasi, la por i l'eufòria de la València dels anys 90 a través de VALENCiANA, una obra que s'estrena el 22 de maig i pretén omplir les butaques fins al 2 de juny. Rebeca Valls, Lorena López i Vanessa Cano, que interpreten a tres amigues periodistes, seran les encarregades de filar la corrupció, la Ruta del Bakalao i el traumàtic cas de les Xiquetes d'Alcàsser, tres trames del passat que, no obstant això, també són un reflex de l'actualitat.

Lorena López es posarà en la pell d'Encarna, una jove periodista que recentment graduada treballa com a cap de premsa d'un polític en auge en una època de convulsió. La valenciana, que la descriu com "la part conservadora i representant del model patriarcal en l'obra", assegura que el seu paper en la trama política provocarà una important reflexió sobre "on et porta l'abús de poder i com pots acabar fent coses de les quals et penedeixes".

En les huit intenses setmanes d'assajos, López confessa que ha sigut un "treball meravellós": "Som dotze persones en l'elenc, un grup molt gran, però tot ha sigut fàcil. A Jordi (Casanovas, el director) no li coneixíem, però semblava que haguérem treballat junts tota la vida i em sent molt agraïda pel gran elenc d'aquesta obra, on tot ha sigut respecte i admiració i ens hem superat cada dia".

Així mateix, la que interpreta a Encarna valora que "les tres trames són brutals" i que la seua en concret, la política, ha sigut com un viatge: "Ho estic gaudint moltíssim i espere que el públic viatge amb mi i amb els meus companys per tots els temes, que en definitiva són un recorregut molt potent on l'essència dels valencians està molt present", compte a València Extra.

A aquesta idea també es refereix Vanessa Cano. Si haguera de descriure l'obra, diria que "no és sol un retrat de la societat valenciana, sinó de tot el seu conjunt" i, més enllà d'això, creu que la clau també està que tracta el canvi de model periodístic arran del cas Alcàsser o l'eclosió de certa corrupció política "que hui també podem veure". Al final, diu que VALENCiANA és "un retrat humà íntim, perquè per molt complexes que semblen les trames, els personatges mostren com afecten les persones de diferent manera".

La intèrpret dóna vida a Valeria, amb la qual reconeix que ha empatitzad especialment des que va llegir el text. "Mai m'havia passat. És molt estrany, però la seua essència té alguna cosa que em ressona molt dins. Sembla molt destroy, molt forta, però dins té una fragilitat absoluta i això em dóna molta tendresa. Li he agafat un afecte tremend".

VALENCiANA

A la qüestió de quin missatge principal llança l'obra de Casanovas, Cano explica que hi ha milers de visions que cada espectador podrà traure, però la més important és "veure com sempre som capaços de donar-li la volta a les coses i de cometre errors de forma inconscient. Demostra que cal pensar-les dues vegades abans de fer-les, malgrat les ambicions de l'ésser humà".

D'altra banda, Rebeca Valls representarà el canvi en el periodisme que descrivia la seua companya amb el personatge d'Ana. L'actriu coincideix amb ella i amb López i creu que s'ha aconseguit gràcies al treball que hi ha darrere de l'obra, on Casanovas ha investigat molt i s'ha posat en contacte amb les principals persones que van viure de prop les trames. Encara que puga semblar difícil, Valls insisteix que aconsegueix equilibrar-les "mitjançant les emocions i històries de les protagonistes". A més, valora que en cada assaig s'hagen aplicat canvis per a acostar-se més als valencians, per la qual cosa el públic, haja viscut o no eixos moments, gaudirà de l'obra.

A més, destaca que les dones són molt importants dins de l'obra. "Som les protagonistes, però el més significatiu és que tot això es compta des del nostre punt de vista. Amb casos com el del crim d'Alcàsser ens deien que no isquérem de festa, que no anàrem soles pel carrer... és un reflex del que ocorre ara amb la Manada, per exemple. Això és fonamental, perquè posen en acció tots eixos canvis de l'època que perviuen en l'actualitat".

Per això, Rebeca Valls, Vanessa Cano i Lorena López recomanen veure la VALENCiANA. Perquè el públic reflexione sobre les trames però també sobre com continuen presents en l'actualitat, malgrat haver passat 30 anys. La gran aposta de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), la Diputació de València i Grec Festival de Barcelona veurà la llum aquest dimecres 22 fins al 2 de juny i l'elenc, al qual se sumen Carles Sanjaime, Verònica Andrés, Toni Agustí, Enric Juezas, Paloma Vidal, Laura Sanchis, Juli Disla, Laura Valero i Carlos Amador, promet deixar petjada en el Teatre Principal de València.

Destacats