València revisarà les polítiques dels festivals privats

Guardar

Festivals
Festivals

La regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha presentat el primer decàleg de conclusions de l''Encontre Festivals a Escena', i ha expressat el compromís de l'Ajuntament d'incrementar la quantia de la convocatòria d'ajudes als festivals privats d'arts escèniques així com a la revisió dels seus criteris d'adjudicació i barems, en consens amb el sector.

Acompanyada del vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño, Ibáñez ha presentat les primeres conclusions d'aquesta trobada on representants dels festivals privats d'arts escèniques han debatut amb l'administració i amb gestors culturals d'altres comunitats. Tal com ha anunciat la delegada, la Regidoria generarà un estudi en col·laboració amb la UV per a dimensionar el valor i impacte cultural, social i econòmic d'aquests festivals privats d'arts escèniques, així com la resposta del públic. El propòsit és que els seus resultats servisquen de base per a abordar futures polítiques culturals en aquest àmbit.

L''Encontre Festivals a Escena', impulsat per Acció Cultural amb la col·laboració de la Universitat de València, ha reunit durant dues jornades festivals privats d'arts escèniques de la ciutat - com Cabanyal Íntim, Circuito Bucles, Russafa Escènica o 10 Sentidos – amb representants del servei tècnic de la Regidoria i altres administracions (Institut Valencià de Cultura, Turisme València, Agència Valenciana de Turisme i gestors vinguts de Catalunya, País Basc, Madrid i Extremadura).

També han estat presents iniciatives com Mostra Viva, Contorsions, Sala Off, Volumens, La Cabina, Vociferio o Trueno Rayo. En les diferents sessions, ha debatut des de la quantia fins al model d'adjudicació d'ajudes públiques; la singularitat del mapa cultural de la ciutat o les traves administratives. L'objectiu ha sigut «generar una reflexió comuna, que identifique tant les necessitats de l'àmbit privat i públic com les seues possibles solucions».

Des de l'organització dels festivals privats d'arts escèniques s'ha demanat un major compromís de l'Ajuntament que es traduïsca en finançament, agilitat en els tràmits i acompanyament en la captació d'altres col·laboracions i patrocinis. Especialment, s'ha instat a «dignificar unes iniciatives que van nàixer i s'han desenvolupat en l'última dècada marcades per la precarietat».

Per part seua, l'Ajuntament ha reconegut «el valor d'aquests festivals que van sorgir entre 2000 i 2010 com a reacció a l'abandó de la cultura dins de les polítiques del govern del moment, i que s'han constituït com un fenomen únic en el panorama escènic nacional», en paraules de la regidora, qui ha afegit «la necessitat de tindre una visió global, que vaja més enllà de l'econòmic a fi de valorar altres formes de col·laboració i d'esforços per part de l'administració per a afavorir aquestes iniciatives privades, que han de conviure amb la resta de l'oferta cultural de la ciutat».

REVISIÓ DELS CRITERIS I BAREMS DE LES AJUDES

Ajuntament i Universitat col·laboraran en la realització d'un estudi sobre l'impacte cultural, social i econòmic d'aquests festivals privats d'arts escèniques que han proliferat a la ciutat, els resultats de la qual marcaran l'abordatge de les futures directrius polítiques. També s'ha anunciat que, en consens amb el sector mitjançant taules de treball, Acció Cultural revisarà els criteris i barems que s'apliquen en la seua concessió. Un altre aspecte que es pretén modificar és el període, en favor d'una plurianualitat en les ajudes que permeta a les organitzacions treballar a mitjà termini.

«La Regidoria aspira a tindre una visió més àmplia del foment de la cultura, estenent les millores en la relació amb els festivals privats d'arts escèniques a la part administrativa», ha explicat Maite Ibáñez, qui ha afegit que ara s'obri un període de consulta amb els tècnics municipals per a veure la viabilitat de fórmules com la Finestreta Única per a gestionar tota classe de tràmits i permisos, o la creació d'una oficina de festivals.

Finalment, l'Encontre Festivals a Escena ha servit per a constatar «la necessitat d'una implementació efectiva de la Llei de Mecenatge, que permeta oferir vies de finançament alternatiu a estes iniciatives culturals privades», segons s'assenyala en les conclusions, així com «la conveniència d'una major transversalitat a l'hora de buscar solucions, donada la varietat d'administracions que es veuen relacionades i beneficiades per l'activitat cultural».

Ibáñez ha conclòs anunciant que d'ací a poc temps es presentarà un document amb les conclusions finals de la trobada, «que serviran per a marcar la remodelació de la relació amb els festivals privats d'arts escèniques de la ciutat que, tant des dels gestors privats com els públics, som conscients que cal abordar». La regidora ha subratllat «el canvi d'actitud que suposa reunir-se amb el sector privat per a compartir inquietuds i involucrar-lo en la presa de decisions que l'afectaran directament».

Arxivat a:

Destacats