València radiografia la realitat juvenil en la 32 edició de Cinema Jove

Guardar

17-06-06_julia-1
17-06-06_julia-1

El 32º Festival Internacional de Cinema de València Cinema Jove ha arrancat aquest cap de setmana a València apostant per l'obra de joves cineastes. Conflictes socials, de gènere, relacions paternofilials, conflictes d'identitat, problemes derivats de l'adolescència, eixir de casa per primera vegada i altres temàtiques d'actualitat juvenil són els arguments dels més de 60 curtmetratges i 10 llargmetratges que es presenten en la secció oficial d'aquest festival.

En aquesta edició el certamen pretén tornar als seus orígens amb el reconeixement, en les seues seccions oficials, del treball de joves directors i directores. Segons el director de Cinema Jove, Carlos Madrid, "el criteri principal en la selecció d'obres ha sigut la qualitat, però també hem volgut que es notara eixe caràcter jove en els arguments, en les propostes i en les històries que expliquen",

A més, el festival ha rebaixat l'edat màxima de participació en les seccions oficials a 40 anys, una decisió que "dóna més oportunitats a nous cineastes que acaben de fer la seua primera o segona pel·lícula i que en altres festivals no tindrien eixa oportunitat", ha destacat Madrid.

"La programació brinda una radiografia de l'ací i l'ara dels més joves", ha destacat el director d'aquest festival que acull les obres de joves cineastes de països tan diferents com Índia, Àustria, Colòmbia, Mèxic o Sud-àfrica.

Entre les innovacions d'aquests anys hi ha una aposta clara per aproximar els diferents espais en els quals es duu a terme Cinema Jove. Aquest festival acosta al centre les seues activitats en un intent de "que hi haja menor distància d'unes seus a unes altres perquè qualsevol espectador puga moure's entre elles sense recórrer grans distàncies".

Un marcat caràcter juvenil

Cicles com '30 anys d'Erasmus' o 'Art&TheCity' complementen l'oferta d'aquest festival i reflecteixen un evident caràcter jove, dedicat a un públic universitari o post universitari.

'Art&TheCity' convertirà les parets del solar on l'artista urbà Escif va pintar el seu mural 'Bonjour tristesse' en una de les sales d'aquest festival cinematogràfic. Alguns dels màxims exponents locals de 'street art' presentaran els set curtmetratges i llargmetratges d'aquest cicle que exploren aquesta manifestació artística des de la ficció, el documental i el cinema experimental.

Entre les seues apostes per la joventut, Cinema Jove reprén l'homenatge a les primeres obres de cineastes reconeguts amb el cicle 'El jove…' dedicat en aquesta edició al director David Linch. Carlos Madrid ha destacat que "és un exemple per a les noves generacions, perquè poden comprovar que els seus referents van començar en edats primerenques amb les dosis d'atreviment i independència amb la qual ells treballen avui dia".

El futur de les webseries

Altra de les apostes de Cinema Jove són les websèries, és a dir ficcions distribuïdes a través de plataformes web i que cada vegada més són l'opció favorita per a molts joves. Per açò, i per segon any consecutiu, aquest festival acull en la seua programació un espai dedicat a aquest sector.

Filies sexuals, distòpies catastròfiques, comèdies policíaques o apocalipsis zombis són alguns dels temes que tracten les 13 ficcions projectades, moltes d'elles premiades en altres festivals internacionals. Entre les projeccions fora de concurs de websèries podem trobar 'Temporada Baixa', de la plataforma Flooxer,amb un equip tècnic i artístic eminentment valencià.

Aquest espai comptarà amb espais de debat sobre aquest format. Sota el títol 'Com produir una websèrie sense anar a la presó' experts com la productora de la sèrie 'Malvivint', la productora de 'Temporada Baixa' o la responsable de desenvolupament de producte de Flooxer analitzaran les diferents possibilitats a l'hora de triar un model de finançament vàlid per a aquestes ficcions. 'Hi ha vida després de YouTube?' és el títol de la segona taula redona d'aquest cicle, que analitza els diferents canals de distribució que tenen les websèries.

Altres iniciatives de Cinema Jove

Als premis atorgats pel Festival de Cinema Internacional Cinema Jove enguany se suma el 16º Premi Projecte Curt Movistar+, una aposta pels joves cineastes que premiarà al millor projecte de curtmetratge encara en execució col·laborant en el seu finançament i distribució.

Un altre dels reconeixements a joves cineastes que realitza aquest festival és el premi 'Un futur de cinema' que enguany arrepleguen l'actriu, directora i guionista, Elena Martín, i l'actor Adrián Llastra.

Cinema Jove també acull enguany el premi Feroç al millor curtmetratge espanyol de l'Associació d'Informadors Cinematogràfics d'Espanya (Aice). Aquest premi reconeixerà la labor la qualitat d'una de les 15 obres de menys de 30 minuts seleccionats per Cinema Jove. Per a molts aquest premi suposa l'avantsala als Goya dels curtmetratges.

Entre els premis més rellevants del festival es troba el 'Lluna de València', que reconeixerà la trajectòria del director argentí Pablo Drapaire, en un homenatge a la seua trajectòria com un dels cineastes llatinoamericans més destacats.

Arxivat a:

Destacats