Són moltes les ciutats europees que, de juliol a octubre, organitzen activitats per a commemorar el Dia de la Cooperació Europea (21 de setembre), i València tampoc podia quedar-se arrere. Sota el lema 'Música del Mediterrani, una mar de cultures', l'Auditori de l'IVAM serà l'escenari – este dijous 19 de setembre a les 19.00 hores – d'un concert gratuït que transportarà a l'espectador a les arrels de la regió mediterrània. Un viatge per les cultures i tradicions de països com França, Macedònia, Croàcia o Itàlia que serà possible gràcies a les veus d'InCantus, un dels poc cors exclusivament femenins de la ciutat de València.
Nascut en 2022, InCantus ja ha sigut la veu de grans esdeveniments que s'han celebrat en la capital del Túria. Prova del seu èxit és que sempre aconseguixen penjar el cartell de 'sold out' en tots els seus concerts. I és que el seu estil eclèctic, la seua versatilitat i les xicotetes coreografies que incorporen a algunes de les peces, juntament amb la reconeguda experiència vocal de totes les seues integrants creen el maridatge perfecte perquè este cor de cambra cent per cent femení ja s'haja convertit en tot un referent a la ciutat.
Com conta la seua fundadora, Irene Catalá, "este projecte naix d'un desig personal per formar un cor femení, amb experiència i formació vocal, per a oferir una cosa diferent al panorama musical valencià. Iniciàrem el camí a principis de 2020, però la pandèmia va paralitzar tot el procés". Finalment, va ser en setembre de 2022 quan InCantus va nàixer per segona vegada, amb noves incorporacions i sota la direcció de la soprano i flautista Empar Llàcer.
"Quan em van oferir dirigir este cor no me'l vaig pensar dues vegades. Primer, pel nivell tècnic de les seus integrants, però també perquè hi ha un repertori fabulós, a vegades desconegut, pensat per a veus blanques que no es poden interpretar amb un cor mixt i que requerix una tècnica molt elevada per a poder defensar-ho", detallava Llàcer en una entrevista a València Extra.
En definitiva, un tàndem únic que ha fet que InCantus hagen sigut les triades per a posar veu al concert pel Dia de la Cooperació Europea que comptarà, a més, amb la presència d'Eros Recio, guanyador del Premi 'Carlomagno de la Juventud' 2021 del Parlament Europeu.
Una mar de cultures
El Mediterrani ha sigut i és sinònim de convivència i, sens dubte, la cultura "és l'eina més poderosa per a fer d'esta mar un pont d'unió". Sota esta premissa, InCantus oferirà este dijous un concert que navegarà pel cant d'esperança de 'Per donar llum' de Pau de Luís, que estarà present a l'acte; passant per la música sefardita dels jueus espanyols expulsats en temps dels Reis Catòlics o la vida quotidiana de la ciutat macedònia de Struga.
En este concert de poc més d'una hora de duració, també hi haurà espai per a descobrir les celebracions més tradicionals i festives de Croàcia, Còrsega o Orient Mitjà; sense oblidar el costat més fosc del Mediterrani: aquells que es veuen obligats a fugir de la seua terra natal amb l'esperança de trobar una vida millor. Tot ells estaran reflectits en 'La mia stella'.
Un concert per a sentir, emocionar-se i gaudir que, a més, comptarà amb acompanyament instrumental. Com explica la directora Empar Llàcer, "sempre comptem amb la nostra meravellosa pianista, María Amparo Morell, però en esta ocasió, hem incorporat, a més, la percussió, un dels elements més emprats en la tradició musical popular, i en algunes peces, també comptarem amb el violí per ser un instrument utilitzat popularment en molts països de l'est-europeu".
Unint forces
L'oficina europea Interact, amb seu a València, i Interreg Next Med, que finança nombrosos projectes de cooperació entre regions europees per a afrontar desafiaments tan importants com la inclusió social, la migració o l'adaptació al canvi climàtic han sigut els precursors d'este concert que se celebrarà el pròxim 19 de setembre a l'IVAM. L'objectiu, com assenyalen, no és un altre que "recordar a la ciutadania que moltes coses bones succeïxen quan unim forces".
"En edicions anteriors, la gent ha cantat junta, ha menjat o ha fet activitats esportives juntes, però enguany, volíem celebrar la pluralitat i la riquesa cultural de la regió mediterrània, i què millor que fer-ho amb InCantus que oferix un repertori que transporta a l'oient d'Orient a Occident a través del diàleg intercultural i del patrimoni en comú compartit", apunten des de l'organització.
Per a la fundadora d'este cor de cambra femení, Irene Catalá, "haver sigut el grup triat enguany suposa un enorme reconeixement al nostre treball, esforç i dedicació per la música i, al seu torn, una immensa alegria i il·lusió de donar-nos l'oportunitat de poder participar en este esdeveniment tan significatiu i mostrar al públic un projecte que hem elaborat ex professo per a este acte".
Un treball que, com reconeixen tant Irene com Empar, ha sigut laboriós. "Trobar obres de països més allunyats de la tradició europea occidental ha sigut complicat, ja que, en moltes ocasions, este tipus de música popular és de tradició oral i no està transcrita a partitura. Això ha fet que hàgem hagut de descartar peces que, per exemple, no estaven adaptades a l'alfabet llatí".
Per posar alguns exemples, "per a l'obra corsa ens vam posar en contacte amb un especialista del país perquè ens enviara alguna obra pròpia de la seua tradició musical; en el cas de la partitura croata, l'aconseguírem després d'un exhaustiu treball en xarxes que ens va portar a poder contactar amb un cor de dones croates que la cantaven, però la vam rebre amb una porció de música sense transcriure musicalment. Va ser Patricia Pérez, una companya del cor, la que va fer el minuciós treball de realitzar esta transcripció. Per descomptat, més senzill va resultar contactar amb Jesús Debón qui molt amablement ens va facilitar el seu arranjament de Mediterráneo de J. M. Serrat. A tot això cal sumar el fet que no sempre es poden adaptar les obres de cor mixt o masculí a l'uníson femení".
I a tot este ardu treball, s'afig, a més, que "hem hagut de transcriure-les fonèticament mitjançant l'escolta de la melodia per a aprendre la pronunciació de les paraules".
Així i tot, tant Irene Catalá com Empar Llàcer estan convençudes que l'esforç ha valgut la pena. "Ha sigut un projecte que hem hagut de preparar a contrarellotge, però ha sigut molt enriquidor. Hem descobert peces meravelloses que incorporarem al nostre repertori per a futurs concerts".