València empodera el record de Concha Piquer en una exposició

‘Doña Concha. Una exploración alrededor de la copla y Conchita Piquer’ es podrà visitar fins a l'11 de juny en la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de València

Guardar

Part de la indumentària de l'exposició ‘Doña Concha. Una exploración alrededor de la copla y Conchita Piquer’
Part de la indumentària de l'exposició ‘Doña Concha. Una exploración alrededor de la copla y Conchita Piquer’

València recupera la figura de Concha Piquer com a exemple d'empoderament i símbol de l'imaginari valencià en una gran exposició: 'Doña Concha. Una exploración alrededor de la copla y Conchita Piquer'. La mostra, que conté tota classe d'objectes i elements multimèdia, es pot visitar des d'aquest 14 de març fins a l'11 de juny a la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de València.

Així ho ha presentat aquest matí la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, que ha explicat que "aquesta és una de les exposicions més esperades de la temporada, en la qual s'enalteix una figura que no s'ha valorat prou i que mereix ser recuperada i reivindicada", sobretot per a les noves generacions.

En paraules de la regidora, l'exposició mostra "el paper clau de Concha Piquer en la configuració de la cobla i el caràcter excepcional d'una dona que va abandonar Espanya sent a penes una xiqueta, que va crear la seua pròpia carrera internacional, es va posar al capdavant de la seua companyia teatral i va defensar amb passió i convicció un repertori que, si en aquell moment ja va ser qualificat de transgressor, hui la confirma com una artista avançada al seu temps, plenament vigent en el segle XXI".

En la presentació també ha participat la comissària, Cristina Chumillas, que ha destacat que l'exposició "busseja en el passat i situa a Concha Piquer en el present", ja que "continua sent hui dia pràcticament desconeguda" i se l'associa a "un gènere musical considerat ranci" perquè el Franquisme va tractar d'apoderar-se d'ell. Així, ha destacat de l'artista que "pot ser que no fora una dona feminista, però tant el seu comportament respecte a qüestions de gènere com a l'homosexualitat i a la seua vàlua com a professional, tenint en compte en tot moment la seua condició de dona, es mereixen aquesta exposició, apassionada com ella".

Indumentària de l'exposició ‘Doña Concha. Una exploración alrededor de la copla y Conchita Piquer’
Indumentària de l'exposició ‘Doña Concha. Una exploración alrededor de la copla y Conchita Piquer’ 

Així, ha explicat que la mostra té com a fil conductor la novel·la gràfica 'Doña Concha. La rosa y la espina' de Carla Berrocal, les il·lustracions de la qual marquen l'itinerari de l'exposició, que inclou punts d'escolta de les seues cançons més mítiques, una xicoteta sala de cinema, cartells, programes de mà, indumentària que mai s'havia vist fins ara, fotografies, partitures i tota classe d'objectes de l'artista valenciana.

Glòria Tello ha remarcat que la mostra busca "continuar empoderant el seu record, donar-la a conéixer a les generacions més joves i fomentar l'orgull de la ciutat que la va veure nàixer cap a una de les seus més grans artistes de tots els temps". Es pot accedir fins al mes de juny, en horari de dimarts a dissabte, de 10 a 14 i de 15 a 18 hores, excepte el dissabte dia 18 de març, que només estarà al matí; i diumenges i festius, de 10 a 14 hores. L'1 de maig la sala d'exposicions romandrà tancada.

D'altra banda, Carla Berrocal ha posat l'accent en el "plantejament innovador en termes museogràfics" en constituir el còmic l'eix central a través del qual s'intenta "donar justícia a un personatge injustament oblidat, que ja era hora que tinguera el lloc que es mereix". Finalment, la neta de l'artista ha ressaltat que la seua àvia "sempre ha sigut moderna" i "sempre portava València en el cor, en l'ànima, és igual que viatjara amb els baguls, és igual que estiguera Nova York".

Destacats