València celebra el dia dels enamorats valencians

Programació dels actes del 9 d’octubre a València

Guardar

Massapans tradicionals de Sant Dionís
Massapans tradicionals de Sant Dionís

València celebra, hui, 9 d'octubre, el Dia de la Comunitat Valenciana. Un dia molt important per als valencians, ja que es commemora la data en la qual Jaume I, el Conqueridor, va fer la seua entrada en la ciutat, i va posar fi al regnat d'Abul Djumayl Zayyan. No obstant això, el dia de hui també coincideix amb la festivitat de Sant Donís, patró dels enamorats valencians.

Així, i d'acord amb la tradició, les parelles es regalen un mocador, conegut com a 'mocaorà', farcit de deliciosos dolços de massapà, i tancat amb un nus o anell. La tradició de la 'mocaorà' es remunta al segle XVIII, després de la Guerra de Successió. En aquell moment, després d'aprovar-se els Decrets de Nova Planta, es va prohibir la celebració de l'entrada de Jaume I. Com a resposta, els forners de València van començar a elaborar els famosos massapans, anomenats 'piuleta' i 'tronador', que representaven als coets que ja no podien sonar.

A poc a poc, al costat d'aquestes dos tradicionals figuretes de massapà, es van anar unint unes altres amb forma de fruites i hortalisses, que representaven la fertilitat de l'horta valenciana. En l'actualitat, els rebosters valencians utilitzen més de 70.000 quilos de massapà, aproximadament, per a preparar al voltant de 200.000 'mocaoràs'.

Però aquesta no és l'única celebració per a aquest 9 d'octubre. I és que després de tot un cap de setmana replet d'activitats, València es prepara per a gaudir del dia gran. Per això, a València Extra, t'informem de la programació per a hui.

11.30 h. Recepció de la corporació, autoritats i convidats.

11.45 h. Lectura del decret d'Alcaldia i lliurament de la Senyera a l'Arxiu Municipal.

12.00 h. Processó cívica i ofrena floral a Jaume I.En acabar la processó cívica, mascletà terrestre a càrrec de la pirotècnia Caballer FX (Vilamarxant).

17.00 h. XIV Entrada de Moros i Cristians Ciutat de València, per l'itinerari següent: Glorieta, Carrer de la Pau, Carrer de Sant Vicent, Plaça de l'Ajuntament i Carrer del Marqués de Sotelo. Organitzada per la Federació Valenciana de Moros i Cristians.

Arxivat a:

Destacats