Una pugna per l'Oscar amb aroma valencià

’Dolor i Gloria’ i ‘Buñuel en el laberint de les tortugues’ són dues de les tres pel·lícules espanyoles amb vinculació valenciana i preseleccionades per a lluitar per l’estatueta

Guardar

1-30
1-30

L'any passat, el cinema espanyol va manar als Oscar la pel·lícula 'Campions', un llargmetratge de Jarvier Fesser la història del qual està inspirada en un equip de bàsquet de la localitat valenciana de Burjassot. A més, recordem que aquesta divertida cinta que promou la inclusió de les persones amb diversitat funcional, també es va portar el Goya a Millor Pel·lícula.

La 'terreta', a l'inici de l'any, ja va estar present en la preselecció per a optar a l'Oscar a Millor Pel·lícula Estrangera en la passada edició d'aquests cèlebres premis, als quals enviem, sense cap èxit, la pel·lícula de Fesser. Enguany, encara que de forma diferent, l'aroma valencià es torna a colar en la carrera per l'oscar: dues de les tres pel·lícules preseleccionades estan vinculades amb la Comunitat, les quals són 'Dolor i glòria' de Pedro Almodóvar i 'Buñuel en el laberint de les tortugues' de Salvador Simó, que competeixen contra el film d'Amenábar 'Mentre la guerra dure'.

PATERNA, ESCENARI PRINCIPAL DE 'DOLOR I GLORIA'

Almodóvar va voler que Salvador Mallo, l'alter ego del director manxec en la pel·lícula 'Dolor i glòria' nasquera a Paterna. Per això, diverses escenes de la cinta, la qual mescla realitat amb ficció, van haver de ser rodades en la capital de l'Horta Nord, concretament a l'entorn de la Torre Moruna i en les emblemàtiques coves del Batà de finals del segle XIX.

Penélope Cruz y Rosalía en el llit del riu Túria

Paterna és en un personatge més de la pel·lícula, ja que es converteix en el paisatge urbà de la infància del protagonista que, al seu torn, és la infància d'Almodóvar. Diem això perquè, en diverses ocasions, el manxec ha afirmat que aquesta pel·lícula és una autoficció, és a dir, un relat que entrellaça fets verídics en la vida del realitzador amb fets que mai van ocórrer.

Malgrat això, Pedro Almodóvar mai va viure en una cova com les de Paterna, però "volia contraposar els records obscurs i d'humiliació que té una mare pobra de la postguerra amb la il·lusió del xiquet que es conforma a veure el sol a través de la lluerna de la cova", ha afirmat el director en diverses entrevistes.

A més d'això, un altre paisatge autòcton apareix en la pel·lícula: el llit del riu Túria, en el qual transcorre una de les escenes més rurals i pintoresques de la pel·lícula. En ella, veiem a una Penélope Cruz que interpreta a la mare del protagonista i a la famosa cantant Rosalía, que canta mentre llava la roba en el riu.

L'ANIMACIÓ VALENCIANA, EN LA PUGNA PER L'OSCAR

L'ingredient valencià, encara que de forma menys perceptible, també està present en 'Buñuel i el laberint de les tortugues', la pel·lícula d'animació que competirà en la carrera per l'Oscar contra 'Dolor i Gloria' i el llargmetratge d'Amenábar 'Mentre dure la guerra'.

Hampa Studio, una de les millors productores espanyoles d'animació i 3D, té la seua sede a la ciutat de València, concretament al carrer Uruguai. Alguns dels seus últims i reeixits treballs són 'Memòries d'un home amb pijama', basada en un còmic del valencià Paco Roca, o 'Black is beltza', dirigida pel polèmic cantant Fermín Muguruza.

En el rodatge de 'Buñuel en el laberint de les tortugues', dirigit per Salvador Simó i basat en un còmic de l'extremeny Fermín Solís -que reviu el rodatge en les Hurdes del documental 'Terra sense pa' de Luis Buñuel-, ha participat l'Institut Valencià de Cultura (IVC).

Actualment Hampa Studios -que compta amb uns 80 treballadors però superarà el centenar en els pròxims mesos-, treballa en tres noves sèries d'animació i dues pel·lícules. «Haver participat en una pel·lícula que opta a estar nominada als Oscar és molt important per a una productora independent com la nostra, ens dóna crèdit», afirmen des de la productora.

Destacats