Una nova sala d'exposicions posa fi a la primera fase de la reestructuració del museu faller

Guardar

0711 logo_Museu_Faller
0711 logo_Museu_Faller

S’inaugura el nou Museu Faller resultant dels treballs de reestructuració de les darreres setmanes. Entre les novetats principals hi ha l’estrena d’una nova imatge corporativa i la creació d’una sala d’exposicions temporals que du el nom d’Espai Josep Alarte, en reconeixement al poeta, dramaturg, activista cultural i faller que el 1967 va idear la posada en marxa d’un Museu Faller.

L’aposta del Govern de la Nau per la cultura festiva de la nostra ciutat és molt important i la concretem en prioritats com ara la recuperació i la conservació del nostre patrimoni festiu”, ha explicat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, qui ha destacat la importància d’haver aconseguit l’oficialitat del Museu Faller i ara haver-ne millorat les instal·lacions.

La primera fase de la reforma museogràfica ha consistit en el canvi d’il·luminació de les sales, amb focus leds per a millorar la qualitat de la il·luminació dels ninots indultats i dels cartells i reduir el consum energètic; s’han repintat totes les sales, amb cromatismes diferenciats per sala, per tal de singularitzar les col·leccions i afavorir la conservació preventiva de les peces; s'han substituït diversos cartells històrics prou deteriorats, fonamentalment dels anys trenta, per impressions dels mateixos anys que s'han conservat a l'Arxiu Històric Municipal; també s’han canviat tots els cartells explicatius i els senyals del museu per fer més accessibles els continguts de les col·leccions a les persones visitants, tenint en compte que a més del valencià i el castellà també estaran escrits en anglés i francés. La inversió total per a realitzar totes estes actuacions ha sigut de 59.791 euros.

En una segona fase de la reestructuració del Museu Faller, que començarà a la tardor, es restauraran ninots indultats i cartells anunciadors, s’implementarà un museu virtual, es posarà en marxa un compte de Facebook del museu, s’introduiran noves tecnologies audiovisuals i elements gràfics en els murs, per a contextualitzar les diverses etapes històriques de la col·lecció de ninots indultats, i es procedirà al disseny d'activitats culturals per tal de millorar la connexió del Museu Faller amb les comissions falleres i reforçar l'arribada d'un turisme cultural de qualitat. A més, els cartells i els senyals també estaran en Braille pròximament, gràcies a una col·laboració amb l'ONCE.

Pel que fa a l’Espai Josep Alarte, s’estrena amb l’exposició temporal Lorenzo: traços, esbossos i cartells, una mostra amb mirada satírica i irònica cap a les icones de la Modernitat, que aprofundeix en l’obra multifacètica de l’artista faller, retolista, cartellista, dibuixant i escultor Vicente Lorenzo. A més, es presentarà el catàleg de l’exposició, editat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de València, amb textos de Rafael Contreras Juesas, Joan Castelló, Hernán Mir, José Ramón Espuig, Toni Colomina i Gil-Manuel Hernàndez. L'exposició està comissariada per Toni Colomina, Víctor Valero i Vicente F. Lorenzo Albert.

Finalment, el Museu Faller de València presenta també una nova imatge corporativa. El disseny l’ha realitzat l’estudi Yogur de Fresa.

Arxivat a:

Destacats