Una història d'amistat entre dues xiquetes durant el confinament guanya el Premi de Teatre Infantil Escalante

La dramaturga castellonenca Àfrica Hurtado guanya el Premi de Teatre Infantil Escalante 2020 de la Diputació de València amb 'Abril a casa'

Guardar

Premio Escalante2
Premio Escalante2

La dramaturga castellonenca Àfrica Hurtado s'ha alçat amb el Premi de Teatre Infantil Escalante 2020 per la seua obra Abril a casa, una història d'amistat epistolar entre dues xiquetes ambientada i forjada durant el confinament.

Com assenyala la diputada provincial de Teatres, Glòria Tello, "el guardó, que busca fomentar la creació i divulgació de la literatura dramàtica en valencià per al públic infantil, es consolida en la seua cinquena edició com un dels premis més destacats en la seua especialitat i reafirma l'èxit de la seua convocatòria, a la que enguany han concorregut 12 obres, el nombre més gran de candidatures presentades des de la seua creació".

El Premi de Teatre Infantil Escalante, dependent de la Diputació de València, està dotat amb 5.000 euros i la publicació del text guanyador per l'editorial Bromera. El jurat d'aquesta edició, compost per Adrià Novella, Berta Esparza, Ramon Roselló, Gabriel Ochoa i Sònia Alejo, va acordar per majoria de vots concedir el guardó a Abril a casa, "un text acurat, senzill i emotiu sobre la realitat de la pandèmia per a xiquetes i xiquets, i les seues conseqüències. L'amistat, els conflictes familiars o la rutina creativa d'una xiqueta són els temes tractats amb una delicadesa molt expressiva i plena d'emotivitat".

Escriure en temps de pandèmia

Per a Àfrica Hurtado (Castelló 1983), rebre aquest guardó ha sigut tota una sorpresa: "El de l'Escalante és un premi molt important i necessari, perquè no hi ha molts reconeixements que donen suport a la dramatúrgia infantil. A més, no era la primera vegada que em presentava, així que quan em van cridar per a comunicar-m'ho em va donar molta alegria perquè no m'ho esperava".

La idea d'Abril a casa és fruit de l'obligació de romandre a casa durant els mesos incipients de la pandèmia: "Tenia curiositat per saber com seria la percepció dels xiquets i xiquetes sobre el que estava ocorrent, quina seria la seua rutina sense anar a l'escola ni al parc, ni veure o jugar amb els amics i estar tot el dia tancats a casa". El mateix títol de l'obra ens presenta a la seua protagonista i el seu context temporal: "Abril és el nom d'una xiqueta de 8 anys que es veu obligada a estar tancada a casa durant tot el mes d'abril". Un dia que està avorrida mirant per la finestra de la cuina, avança Hurtado, "s'adona que una nova família s'ha mudat al pis d'enfront i que un dels seus membres és una xiqueta de la seua mateixa edat a la qual decidirà escriure-li una carta i amb qui iniciarà una amistat".

Encara que la història és fictícia, la seua autora, mare d'un xiquet de 4 anys, Teo, revela que el tema de la correspondència i "la il·lusió, quasi obsessió" per aquesta, està basada en la realitat: "Fa un any descobrirem una aranya al sostre del saló a la qual batejarem Matilda. Quan vam pintar la casa, vam haver de deixar-la en un arbre i començarem a escriure-li a Teo cartes signades per ella explicant-li que estava fent la volta al món". Un ritual que en el confinament es va convertir en una cosa primordial per al menut, sempre pendent del correu, i l'entusiasme del qual per descobrir les noves gestes de la seua amiga va servir de germen a la seua mare per a escriure Abril a casa.

Una història d'amistat forjada a través del fil blau de l'escriptura entre dues xiquetes que no es coneixen de res, però que comparteixen la mateixa incertesa sobre la situació que les envolta, la necessitat de donar curs a la seua creativitat i les ganes de comunicar-se. Una obra de plena actualitat per la seua temàtica i en la qual l'humor es converteix en un personatge més que transita per cadascuna de les escenes per a espantar el malson quotidià d'aquells dies. Àfrica Hurtado és autora de diverses obres com La memoria de los chimpancés; París; Elegiste tener perro; Mentre ells encara respiraven aire pur; o A la de tres.

Arxivat a:

Destacats