Un total de 27 institucions de la Comunitat Valenciana han participat en l'exposició 'Els nostres dinosaures' de la Ciutat de les Arts i de les Ciències

Guardar

DSC_8470_baja
DSC_8470_baja

L'exposició del Museu de les ciències 'Els nostres dinosaures' realitza un recorregut per la història de la paleontologia de la Comunitat Valenciana durant el Mesozoic, Era dels dinosaures, permet descobrir els diferents éssers que l'habitaven en aquest període i ofereix una visió global de com el nostre territori ha anat canviant i evolucionant durant els últims milions d'anys durant el Triàsic, el Juràssic i el Cretàcic.

Un total de 27 institucions de les tres províncies han participat en l'exposició cedint les seues peces.'Els nostres dinosaures' compta amb més de 600 peces, un 90% d'elles són reals i, la resta, rèpliques i maquetes. Del total, el 41% són de la Comunitat Valenciana i un 19% de la resta del territori espanyol. També hi ha peces que procedeixen d'Amèrica, Xina, el Marroc, Polònia, França, Alemanya o Anglaterra, entre uns altres, que també formen part dels fons de les institucions col·laboradores de la Comunitat.

L'exposició s'estructura en dues zones, una exterior on s'exhibeixen rèpliques de grans dinosaures i uns altres grans rèptils del Mesozoic, i una interior amb diferents sales que recorren l'Era Mesozoica. En la zona del Cretàcic, presidida per unes imponents potes de sauròpode fòssils, destaquen les peces reals trobades en la província de Castelló i cedides pels museus d'aquesta província com a fèmurs de iguanodonts o mantellisaurus; vèrtebres de plesiosaure o dents i plaques dèrmiques de diferents espècies.

El Moradell beltrani, nova espècie emparentada amb l'iguanodont, compta amb un espai especial on es projecta un vídeo mapping de caràcter científic i divulgatiu sobre les característiques d'aquest dinosaure i el lloc on es va trobar a Morella (Castelló). Un total de 9 museus de la província de Castelló han participat en l'exposició el Museu de Ciències Naturals El Carmen i Col·lecció Museogràfica Municipal de Paleontologia i Mineralogia Museu Vaig moldre de la Reixa, tots dos d'Onda; Col·lecció Museogràfica Museu de la Baronia de Ribesalbes; Col·lecció Museogràfica de Paleontologia Juan Cano Forner, de Sant Mateu; Museu Temps de Dinosaures de Morella; Museu Arqueològic i Paleontològic de Valltorta; Col·lecció Museogràfica permanent de Cinctorres; Col·lecció Museogràfica Permanent de Forcall i el Museu Municipal d'Arqueologia i Etnologia de Begís.

La vitrina dedicada als sauròpodes en la zona del Juràssic, proporciona informació sobre el Lolillasaurus, un gènere de dinosaure format per una única espècie que va viure a la fi del Juràssic. Va ser descobert en la província de València i es pensa que tenia una gran grandària i podia arribar als 27 metres de llarg per les dimensions i la forma de les seues espines vertebrals. El visitant pot contemplar un fèmur i una mà de sauròpode procedents del Museu Paleontològic d'Alpont.

La Universitat de València; el Museu de Ciències Naturals de València (MGUV); Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals (IVC+R); la Col·lecció Paleontològica d'Alpont, i Llaures dels Oms; la Col·lecció Museogràfica Permanent del Centre de Divulgació Cultural del Parc Geològic de Xera; el Museu Municipal de Requena, el Col·legi La Salle de Paterna i el Museu Valencià d'Història Natural d'Alginet, són unes altres de les 11 institucions de la província de València que participen en la mostra.

Entre les peces de la província d'Alacant, a més de diferents fòssils de gasteròpodes o bivalves destaca el crani de mosasaure del Cretàcic que procedeix del Museu Paleontològic d'Elx MUPE. La Universitat d'Alacant, el Museu Arqueològic i Paleontològic Municipal de Rojals, el Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó, el Museu Arqueològic de Guardamar (MAG) i el Museu ISURUS Paleontològic i de les ciències d'Alcoi, són uns altres dels centres que han cedit algunes de les seues peces.

El Museu Geominer (Institut Geològic i Miner d'Espanya) a Madrid és una altra de les institucions que ha participat en la realització de l'exposició 'Els nostres dinosaures'.

Destacats