«Tres dones Magnum: Eve Arnold, Inge Morath i Cristina García Rodero» porten al MuVIM el prestigi de l'agència de fotografia més important del món

De l'11 de març al 30 d'abril es podran contemplar 60 obres de la prestigiosa agència Magnum de tres de les fotògrafes més influents en la història de la fotografia

Guardar

«Tres mujeres Magnum: Eve Arnold, Inge Morath y Cristina García Rodero»
«Tres mujeres Magnum: Eve Arnold, Inge Morath y Cristina García Rodero»

La Sala Parpalló del MuVIM acull des de hui l'exposició «Tres dones Magnum: Eve Arnold, Inge Morath i Cristina García Rodero». Una mostra homenatge a tres dones que han superat tots els límits i els tòpics de l'ofici de fotògraf.

Tres pioneres que han fet que la dona compte el món, represente la realitat i els somnis de la vida d'homes i dones a través de les seues mirades fotogràfiques. La mostra, comissariada per Rosa Olivares, presenta a través de les seues 60 fotografies una antologia de les dues fotògrafes pioneres de la prestigiosa agència fotogràfica Magnum, Eve Arnold i Inge Morath, així com una representativa mostra de les obres de la primera persona de nacionalitat espanyola que va passar a formar part de ple de dret de l'agència en 2005: la fotògrafa Cristina García Rodero.

«Tres dones, tres mirades, que aborden amb el seu objectiu temes socials, humans, culturals. Una mostra amb la qual descobrir com cadascuna d'elles s'aproxima al món de la imatge, de la representació del món i de l'estudi de les persones, de com la seua aproximació a l'individu, part de molt més enllà d'una màquina, d'una lent» indica Glòria Tello, diputada del MuVIM.

I és que «De diferents formes, amb diferents estils i característiques personals i artístiques, aquestes tres dones han sigut les primeres en un territori dominat, encara hui dia, pels homes» en paraules de Rafael Company, director del MuVIM. Eve Arnold, Inge Morath i Cristina García Rodero són tres de les onze dones que hui dia són membres de ple dret de l'Agència Magnum, d'un total de 99 membres. Arnold i Morath van ser les dues primeres a entrar en una agència creada per fotògrafs que eren a parts iguals fotoperiodistes i artistes. García Rodero va ser la primera fotògrafa espanyola a entrar en aquesta agència. No hi ha cap fotògraf espanyol que siga membre de ple dret de Magnum.

Un tribut possible gràcies a la col·laboració entre el Centre Niemeyer i el MuVIM. Carlos Cuadros, director general de la Fundació Centre Cultural Internacional Oscar Niemeyer, ha destacat en roda de premsa que «es tracta del primer projecte en coproducció entre totes dues institucions. Una aposta per la programació de dones artistes, un homenatge a tres figures absolutament imprescindibles en l'art fotogràfic».

Amb la inauguració d'aquest divendres, el museu conclou una setmana dedicada a la dona, ha destacat el cap d'exposicions Amador Grinyó, per a qui «el MuVIM és el museu on les dones artistes, les comissàries d'exposicions o les creadores de tallers han trobat, i des de fa ja diversos anys, un lloc des del qual projectar-se, amb rotunditat, amb persistència, a la societat».

Com assevera Rosa Olivares, comissària de l'exposició «Cadascuna d'aquestes imatges ens parla de persones que miren a altres persones, perquè les tres s'enfronten obertament a l'individu com a clau dels problemes i de les solucions. La importància del retrat és vital en cadascuna d'elles, ja siguen celebritats, artistes, polítics, intel·lectuals, xiquets, dones anònimes, persones desconegudes. Només hi ha una fotografia en tota l'exposició en la qual no hi ha persones en primer pla. Solament un paisatge d'una ciutat, Nova York, de nit, amb l'agitació de milers de persones que no es veuen. En totes les altres fotografies trobarem, sobretot, dones: riques i famoses, pobres i desconegudes, xiquetes i joves. Dones perquè la dona i la seua representació el més àmplia i oberta possible és important per a aquestes tres artistes. Per a elles parlar del paper de la dona en la societat, mirar als seus iguals com en un espill, veure les seues vides com a part de la seues pròpies, va ser un acte essencial en el desenvolupament del seu treball».

Arnold, Morath i García Rodero han sigut les primeres en moltes coses, però no han sigut les úniques. Pertanyen a una legió de dones que, agarrades a una càmera, passegen pel món des de 1841, mirant a través d'una lent, sent testimonis i protagonistes del canvi, del moviment del món.

Arxivat a:

Destacats