Titaguas serà subsede del MuVIM amb un centre dedicat a la figura de Rojas Clemente

Xavi Rius: “L'obertura del MuVIM als municipis ens permet potenciar figures històriques valencianes i fomentar el coneixement de les zones d'interior”

Guardar

06_0
06_0

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha assistit aquest dijous a la presentació en societat del nou centre de difusió cultural associat al MuVIM a Titaguas. La casa de las luces, com així s’anomenarà l'edifici històric d'aquest municipi de la comarca dels Serrans que acollirà el museu, ja té també, a més de nom, data prevista d'obertura: primavera de 2019.

“Presentem un projecte il·lusionant perquè ens permet complir amb tres dels objectius que ens hem marcat com a equip de govern”, ha expressat Rodríguez durant el seu discurs en el saló d'actes del MuVIM, on ha estat acompanyat pel diputat de Cultura, Xavi Rius; el director del MuVIM, Rafa Company; i l’alcalde de Titaguas, Ramiro Rivera.

“En primer lloc, suposa la recuperació dels nostres il·lustres oblidats”, ha destacat el president. “En aquest cas, un il·lustrat com era Rojas Clemente, un ciutadà de Titaguas, la ciutat del qual també vol honrar”. D'altra banda, el centre permetrà també treballar en la ‘descentralització de la cultura’. Segons el mateix Rodríguez, un objectiu “essencial” per a la corporació provincial, “encapçalat per Xavier Rius des del primer dia”, amb la intenció d’aconseguir “que la cultura arribe a tots i cadascun dels racons de la nostra província”.

“En tercer lloc, ens permet treballar en un dels nínxols de mercat que pensem que té un potencial important per als pobles com és el turisme cultural, que en aquest cas també suposa la recuperació del patrimoni”, ha sentenciat. Una inversió de la Diputació de València que ronda els 130.000 euros i que ha servit per a treballar en la recuperació del que serà en el futur eixa seu de La casa de las luces.

Obrir el MuVIM als municipis

Amb la mirada posada en eixa aposta pel turisme cultural i la descentralització de la cultura, el diputat Xavi Rius s'ha sumat a la celebració amb motiu d'aquesta nova subsede del MuVIM que, com ha recordat el seu director, Rafa Company, “se suma a la ja existent a Oliva”. “Estem molt contents perquè un dels nostres tres museus emblemàtics ha fet un pas més d'obertura als municipis com ens marquem com a fita a l'inici de la legislatura”, ha afegit Rius.

Un pas especialment simbòlic perquè en aquest cas serveix per a destacar la figura de Simón de Rojas Clemente, “un d'eixos il·lustrats valencians que estan una mica en l'oblit”, ha lamentat Rius, i que ara es donarà a conéixer sota aqueix nou prisma que anima a “potenciar les figures històriques valencianes” al mateix temps que es fomenta “el coneixement de les zones d'interior per part del conjunt dels valencians”.

“Ramiro tenia una idea que ens va transmetre fa uns anys que era reverdecer els llorers d'un personatge de la talla de Rojas Clemente”, ha ressaltat Company. “Una idea que ara pren forma en un format millor, perquè en aquell moment es va parlar d'una exposició temporal que li fera justícia mentre que ara estem parlant d'una infraestructura permanent”.

La casa del tío Florencio

El projecte museístic de La casa de las luces naix amb l'objectiu de posar en valor el ric patrimoni cultural i natural de Titaguas i el seu entorn, i açò ha començat des de la selecció del mateix edifici que, en paraules de l'alcalde de la localitat, Ramiro Rivera, “es convertirà sens dubte en un eix central per al poble” que servirà per a “revitalitzar un turisme de qualitat que redunde en el desenvolupament i benestar de tota la comarca”.

‘La casa del tío Florencio’, com es coneix a la seu que albergarà el museu, “ha sigut un edifici emblemàtic”, una construcció del segle XVIII representativa “de l'arquitectura tradicional de la comarca”, explica Rivera. L'enumeració dels seus usos és quasi inesgotable: “Ha sigut una cerería, va ser caserna de la República durant la guerra, ha sigut teatre i cinema, en ell es va escriure l'himne de Titaguas, era la base en la qual estava també la banda de música…”. “És un edifici que, encara que era privat, ha estat molt vinculat a la societat i veïns de Titaguas, i sobretot a la cultura i a la tradició”, ha posat en valor el munícipe.

“És un dia important, un dia històric, perquè amb aquest projecte de La casa de las luces preservarem el patrimoni tant de Titaguas com de la comarca i va a servir per a l'activació econòmica del sector turístic i cultural”, ha sentenciat Rivera. “Per açò vull agrair molt el suport de la Diputació de València, de declarar-nos centre associat, perquè ens garanteix el futur”.

Arxivat a:

Destacats