Tamarit i Pérez Pont donen suport a l’art contemporani valencià en ARCOmadrid 2022

La secretària autonòmica de Cultura i el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme visiten galeries i obres d’artistes de la Comunitat Valenciana

Guardar

Raquel Tamarit i José Luis Pérez Pont, a la Galeria Rosa Santos en ARCO
Raquel Tamarit i José Luis Pérez Pont, a la Galeria Rosa Santos en ARCO

La secretària autonòmica de Cultura de la Generalitat Valenciana, Raquel Tamarit, i el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), José Luis Pérez Pont, en la seua visita a la fira d’art contemporani ARCOmadrid, han conegut de la mà de les i els galeristes de la Comunitat Valenciana les interessants propostes per les quals han apostat en aquesta edició de reactivació del sector artístic en una de les principals cites internacionals per al mercat de l’art. 

“La pandèmia ha suposat un dur colp per al món de la cultura, però en aquesta cita tan important per a l’art contemporani ens hem trobat amb artistes, comissaris i comissàries i galeristes que tenen més ganes que mai de reinventar-se i de tornar a sorprendre el públic. ARCO ha tornat a demostrar com és de necessària la cultura en el nostre dia a dia, amb un ambient esperançador que anima a continuar donant suport a tot el sector”, ha assenyalat Tamarit.

Per la seua banda, Pérez Pont ha destacat “el valor de generar punts de trobada que possibiliten no sols l’activació del mercat de l’art, sinó també l’intercanvi d’idees, l’activació de projectes i col·laboracions i el posicionament de l’escena galerística, com una de les potes sobre les quals se sustenta el sistema de l’art”.

Set galeries amb segell valencià en ARCO

La secretària autonòmica de Cultura i el director del CMCV han participat en la primera i segona jornada del 40 (+1) aniversari de la Fira Internacional de l’Art Contemporani, que se celebra del 23 al 27 de febrer en IFEMA, amb més d’un centenar de galeries participants. En aquest sentit, els dos han visitat les set galeries amb segell valencià en el seu primer dia en la fira.

En concret, les galeries participants són Luis Adelantado Gallery, amb obres, entre altres, d’Álex Marco, José Luis Cremades o Carmen Calvo; la Galería Jorge López, que participa per primera vegada en ARCO com a nova galeria, després de la seua evolució des de Galería Punto, amb obres de Maria Camargo i Javier Bravo de Rueda; Set Espai d’Art, amb Pamen Pereira, Sergio Barrera, Ana H. del Amo, Chingsum Jessye Luk i Leo Matiz, i la Galería Rosa Santos, amb creacions de Mar Reykjavik, María Tinaut, Xisco Mensua, Marina González Guerreiro, Chiara Fumai, Elena Aitzkoa, Maria Ruido, Greta Alfaro i Andrea Canepa.

També, House of Chappaz, amb obres d’artistes com Natacha Lesueur, Carmen Ortiz Blanco, Fito Conesa o Michael Roy; Mira Madrid, que es referma en la seua etapa madrilenya amb obres d’Ana Teresa Ortega, Ángeles Marco, Bleda y Rosa, Dan Perjovschi, Daniel García Andújar, Elsa Paricio, Esther Ferrer, Fernando Bryce, Hamish Fulton, Inmaculada Salinas, Jaime Davidovich, Juan Downey, Juan Uslé, LUCE, Mangelos, María Teresa Hincapié, Mladen Stilinović, Oswaldo Maciá, Patricia Gómez i María Jesús González, Pepe Espaliú, Sanja Iveković i Sergio Zevallos; i Aural, amb obra de Judith Egger, Concha Jerez, José Maldonado, Anna Bella Geiger, Fernando Sinaga, Urs Lüthi, Pep Agut, Javier Vallhonrat i Mirjam Kroker, entre altres.

Urvanity Art, JustMad, Art Madrid i Drawing Room

Durant la seua estada a Madrid, Tamarit i Pérez Pont també han visitat altres fires que se celebren a Madrid durant aquesta Setmana de l’Art i que compten amb la presència d’artistes i galeries de la Comunitat Valenciana. 

D’una banda, Urvanity Art, una fira que es presenta com a plataforma per a un nou art contemporani amb perspectiva històrica en què participa la Galeria La Merceria en la secció de Young Galleries; Art Madrid, que se celebra en la Galeria de Cristall del Palau de Cibeles i on participen Dr. Robot Gallery i Galería Alba Cabrera i Shiras Galeria, així com Llorenç Barber, pioner en l’art sonor; Drawing Room, la Fira de Dibuix Contemporani, que se celebra al Palau de Santa Bárbara, amb la galeria Gabinete de Dibujos, i JustMad, la fira més emblemàtica de l’art emergent, que compta amb la presència de Cristina Alabau a través d’Espacio hombre-naturaleza.

D’aquesta manera, la secretària autonòmica de Cultura i el director del Consorci de Museus han pogut disfrutar de la riquesa de la creació artística contemporània valenciana a través de creacions, entre altres, de Mario Mankey, Carlos Pesudo, Rosh, Yeper (Miguel Ángel Erba), Lolo Camino, Roice 183, América Sánchez, Ernesto Casero, Roberto Mollá, Santiago Talavera, Llorenç Barber, Tatiana Blanqué, Vicente Gómez, Isabel Gutiérrez, Francesca Poza i Toño Barreiro.

Arts Libris

A més, per quart any consecutiu, el Consorci de Museus compta amb un expositor en Arts Libris, la Fira Internacional del Llibre d’Artista, el Fotollibre i l’Autoedició d’ARCO, com una manera eficaç de mostrar el resultat de la programació expositiva del CCCC, a través del valor afegit de les cuidades publicacions, en les quals, a més del treball d’artistes i comissàries i comissaris, es visibilitza el gran potencial de les i els dissenyadors de la Comunitat Valenciana que enriqueixen i donen forma a la línia editorial del CMCV. No en va, en 2022 València és Capital Mundial del Disseny i el Centre del Carme és la seu principal d’aquesta celebració. 

Les persones que visiten aquests dies ARCOmadrid trobaran en Arts Libris els últims 34 catàlegs editats pel Consorci de Museus. En concret, els publicats entre 2019 i 2021, entre els quals s’inclou el pioner ‘Innovación desde el museo. Ensayos sobre emergencia cultural’, que inicia la col·lecció de pensament contemporani del Centre del Carme, i tots els títols que conformen la col·lecció Art Contemporani de la Generalitat Valenciana, en la qual es recullen les més de 100 obres d’art adquirides des de 2017, com a estratègia clau de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per al suport a l’art contemporani d’artistes nascuts o residents en les comarques de Castelló, València i Alacant, amb la qual cosa s’està aconseguint, a més, generar un patrimoni cultural del present que suposa un innegable testimoni de la nostra creació actual per al futur.

Destacats