La soprano Èlia Casanova i Belisana Ruiz en la corda polsada pujaran demà a l'escenari de l'Almodí

Guardar

Èlia & Belisana  ©Joan Herrera
Èlia & Belisana ©Joan Herrera

La soprano Èlia Casanova i Belisana Ruiz en la corda polsada, pujaran demà dissabte a l'escenari de l'Almodí per a interpretar, dins del Cicle Barroc de "Cambra al Palau", el programa "D'Elvas a Roma" on realitzaran un viatge musical renaixentista, des de la localitat portuguesa a la capital italiana.

Es tracta d'un programa amb una primera part d'obres musicals profanes desenvolupades a Elvas, escrites en portuguès i castellà, per autors anònims junt amb altres com Juan del Enzina i Luis de Narváez, i una segona a Roma, amb obres de Gaspar Sanz, però sobretrot, de Juan Arañés Sallén. La presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, ha destacat que aquest concert "potser s'acosta més a eixa harmonia entre música i arquitectura, ja que si bé l'Almodí es va construir a inicis del segle XIV, va experimentar posteriors ampliacions que arribarien fins al segle XVI, l'època en la qual es van compondre les obres del cançoner d'Elvas". I és per això que "el públic del nostre cicle tindrà l'oportunitat d'experimentar eixa confluència entre les dues manifestacions artístiques", ha conclòs Tello.

D'aquesta manera, del Cançoner d'Elvas es podrà escoltar l'anònim "Con mi dolor y tormento"; "De vos y de mi quexoso" de Juan de la Enzina; "Diferencias sobre Guárdame las vacas" i "La canción del emperador" de Luis de Narváez; així com les anònimes "La não podeis ser contentes", "De vos e de mim naceo", "Porque me não ves loãna", "La que viveis tãoausentes", "Se do mal que me queréis", "Bendito sea aquel día" i "Lo que queda es lo seguro". Ja en la segona mitat, s'interpretarà de Juan Arañés "Halconcillo nuevo", "Dígame un requiebro", "Dulce desdén" i "Mizagala" del "Llibre segon de tons i nadales a una veu". Amb la xifra de la guitarra espanyola a la manera romana; "Canarios" de Gaspar Sanz i "Marionas" d'autors diversos.

Èlia Casanova es va especialitzar en música antiga, becada per l'IVC i el Royal Birmingham Conservatoire amb el tenor Andrew King. Guardonada amb el Cecil Drew Oratorio Prize, premi a la millor cantant de Música Antiga del Royal Birmingham Conservatoire, i premi especial del jurat en el Concurs de Música Antiga de Gijón. Col·labora com a solista amb ensembles especialitzats com La Capella Reial de Catalunya, Capella de Ministrers, Qvinta Essencia, Al Ayre Español, Música Ficta, Harmonia del Parnàs, Mediterrània Consort, L'Arcàdia, Delirium Musica, Amystis o Armonia degli Affetti, actuant en els principals festivals de música antiga.

Belisana Ruiz és titulada superior de guitarra clàssica, contemporània i d'instruments de corda polsada sota la direcció d'Àlex Garrobé i de Xavier Díaz-Latorre a l'Escola Superior de Música de Catalunya. Ha actuat en el Palau de la Música, Museu de la Música i Teatre Liceu de Barcelona, Museo Casa Natal de Jovellanos de Gijón, Conde Duque i Círculo de Bellas Artes de Madrid, Centro Bonemaisson, Auditori de Castelló, Sala Glazunov de Sant Petersburg Sala de Concerts de Ràdio Nacional de Polonia Lutoslawski. Col·labora amb Mara Aranda, Sarao de Musas, Academia 1750, La Grande Chapelle de Albert Recasens, Le Concert de Nations de Savall, etc. Actua en els principals festivals.

Destacats