Sona la Dipu tindrà un únic guanyador y arribarà a més pobles que mai amb un nou format

La nova edició es presenta amb diferents novetats per a millorar l'experiència del públic i dels músics participants

Guardar

sona la dipu 2018
sona la dipu 2018

"El vertader premi de Sona la Dipu és la participació en festivals i la gira que impulsarà als grups valencians". Així descriu Quique Borrás, director del programa de la Diputació de València, la màgia d'aquest esdeveniment musical que omplirà els escenaris de diverses localitats del territori durant agost i setembre. I és que, a banda de promocionar joves agrupacions, comptarà amb grans caps de cartell "millor cohesionats" amb novetats com l'elecció d'un únic premi i un format que donarà més protagonisme als semifinalistes.

La primera novetat, tal com ha indicat la diputada de Joventut i Igualtat, Isabel García, és que sols hi haurà un guanyador que podrà gravar el seu CD i fer una gira nacional o internacional, a diferència de les edicions anteriors, on hi havia dos premis. En concret, els grups que s'enfrontaran en les semifinals seran Fuego Amigo, Kill The President!, L'Home Brut, Linqae, Los Invaders, Mr. Perfumme, NUC, Periferia Norte, The Seafood Special, Tin Robots, Twise i Yo Diablo.

En total, sumen 12 finalistes dels 101 grups presentats, segons ha decidit el jurat format per Amalia Garrigòs, Kiko Tur, María Carbonell, Marta Moreira i Quique Medina, "tres dones i dos homes que fan que siga més paritari que mai", ha explicat García. Medina, que ha acudit a la presentació de la nova edició, ha indicat que se sent "molt emocionat" i que "ha sigut molt difícil seleccionar sols a 12 grups, ja que hi havia molta qualitat i varietat i han de sentir-se afortunats per passar a les semifinals". En aquest sentit, la diputada ha assenyalat que altre canvi respecte als anys anteriors és que s'han ampliat els gèneres musicals d'aquests, que passaran pel rock, hardcore, indie, folk, música d'autor, rock electrònic i alternatiu, i que tindran més coherència amb els artistes que els acompanyen.

Així, els concerts de gran format seran del 22 d'agost al 28 de setembre, amb dos semifinalistes per concert. El 22 d'agost Ontinyent donarà el tret d'eixida amb l'actuació de La Pegatina, participants i La Habitación Roja. Segons indica Borrás, l'objectiu de canviar així el format és que en altres edicions els caps de cartell han tingut més protagonisme i els músics desconeguts han passat més desapercebuts, "de manera que ara tindran el reconeixement que mereixen i més públic que els visca en directe".

Per al 25, La Raíz i Desacato seran els caps de cartell en Requena, en la segona semifinal. A continuació, el 7 de septembre, només Orozco actuarà al costat dels músics de Sona la Dipu. L'endemà, en canvi, Sidecars i Vary Brava ompliran de música indie l'escenari de Manises. Finalment, es tancarà aquesta fase de concurs el 22 en La Pobla de Vallbona, amb el rock de Mago de Oz i Siniestro Total. No obstant això, probablement el dia més emocionant per als seguidors d'aquest concurs i per als mateixos participants serà el 28 de setembre, on Zoo i el rap de Rayden crearan l'atmosfera idònia per a conéixer al guanyador de l'edició de 2018.

Per a aquest any, el president ha explicat que el preu de les entrades serà d'entre 5 i 15 euros, "un valor que es diferencia molt d'altres concerts del territori, ja que es pretén que hi haja un gran públic". Per aquest motiu, considera que el major premi de Sona la Dipu no és la gravació del CD, sinó gaudir del públic i estar present en festivals amb altres músics de gran nivell, "que serà el que els impulse realment".

No obstant això, el programa no acaba ahí. A banda dels concerts de gran format, es continuarà amb els de menor format, als municipis valencians, que encara es troben en tràmits. De fet, segons ha indicat Isabel García, enguany s'ha destinat més pressupost per a ampliar les actuacions als pobles que per als artistes caps de cartell. "És important estendre'l així perquè és una bona injecció econòmica per a les localitats, que pot suposar, inclús, que se situen al mapa nacional. A més, és més efectiu el treball conjunt que ajuda a vertebrar el territori i tenen una part activa decisiva", ha dit.

Una altra de les novetats del Sona la Dipu 2018 és que l'organització ha tingut en compte els actors d'aquest concurs: els productors, músics, jurat, creatius, etc. Així, han indicat la diputada i Borrás, es podrà millorar el servei per a totes les parts. D'altra banda, els organitzadors han volgut destacar que s'ha donat més protagonisme a les dones per a visibilitzar-les en aquest món. Per la seua banda, el president de la Diputació, Toni Gaspar, s'ha mostrat animat pel potencial dels artistes i motivat pel seu creixement, ja que "té un important paper vertebrador a la província de València".

Destacats