Salitre, un festival literari per a "potenciar el desenvolupament creatiu dels joves valencians"

Aquest migdia s'ha presentat la primera edició d'aquest festival de literatura enfocat a la joventut

Guardar

Presentació del festival de literatura 'Salnitre' amb Andrés Campos, Virgnia Pastor i Irene Castelló
Presentació del festival de literatura 'Salnitre' amb Andrés Campos, Virgnia Pastor i Irene Castelló

Acostar a la gent jove a la literatura mitjançant altres formes d'expressió artística com la música o el teatre. Amb aquest objectiu s'ha presentat la primera edició del festival mediterrani 'Salnitre' impulsat per la Diputació de València i que tindrà lloc entre els dies 12 i 14 de novembre. El desenvolupament de les jornades tendŕa lloc en diferents punts de la ciutat i comptarà amb la col·laboració de referents de diverses disciplines.

El diputat de Joventut i Esports de la Diputació de València, Andrés Campos, ha sigut present en aquest acte de presentació al costat de les persones responsables de la posada en marxa d'aquesta iniciativa, Virgínia Pastor i Irene Castelló, de l'associació Poesia 90.

Salnitre tindrà lloc durant tres dies. Concretament, el 12,13 i 14 de novembre i en diferents escenaris (El Centre del Carme Cultura Contemporània, el MuVIM i el Centre Cultural de la Beneficència). Així, el festival congregarà a artistes, autors i persones que estan en primera línia en el panorama nacional en moltes disciplines, ja que hi haurà multitud d'activitats diferents entorn de la literatura. Tallers de fotografia o d'escriptura creativa i taules redones són alguns dels exemples.

Entre els artistes que faran acte de presència destaquen la cantant Mala Rodríguez i el cantant dels Chikos de la Dacsa, Toni Mejías. A més, segons destaca Virgínia Pastor, impulsora de la iniciativa, “tots els artistes tenen bastant repercussió en xarxes i per tant arribaran al públic al qual volem arribar. Usem les xarxes com una plataforma perquè el festival tinga visibilitat i per a nosaltres és una alegria enorme presentar aquest festival que esperem que es convertisca en un punt de referència a nivell creatiu”.

Per part seua, Andrés Campos ha posat en valor el caràcter “obert” del mediterrani que representa aquest festival, al qual s'ha referit com “un baló d'oxigen per a recordar-nos la societat que volem construir" i que "no hi ha millor forma que amb la literatura i arts valencianes”. Les activitats són gratuïtes i es pot realitzar la reserva a través de la web oficial: https://festivalsalitre.com/

Poesia 90

Una de les principals protagonistes durant els dies del festival serà la poesia. La graduada en Filologia Hispànica i representant de l'associació Poesia 90, Irene Castelló, ha presentat les activitats que tindran lloc relacionades amb la poesia en 'Salitre'. D'aquesta manera, ha destacat el Micro obert que tindrà lloc en el Centre del Carme Cultura Contemporània el divendres 12 a les 18.30. També hi haurà una taula redona dedicada a la poesia en línia el dissabte 13 en el MuVIM.

Castelló ha volgut remarcar l'objectiu de Poesia 90, una associació que va sorgir el 5 d'abril de 2020, en ple confinament per la pandèmia de la COVID-19. “Va sorgir de la mà de 7 estudiants i arran de la pregunta: ¿On ha quedat la generació dels 90 dels poetes? Fa referència a totes les persones nascudes entre 1990 i 1999 que compartim situacions que ens marquen com a escriptors, com ha sigut el cas de la pandèmia. I arran d'això, aquest projecte va nàixer per a donar veu a tothom a través del vers”, ha explicat la representant de Poesia 90.

Programació completa

 

DIVENDRES 12 Centre del Carme Cultura Contemporània

16.00-18:00h: Taller de fotografia

18:30h Micro obert de poesia amb: Poesia 90

20:30h Escenari Literari: Artista per confirmar

DISSABTE 13: MuVIM

10:00h: Taula Redona ‘Ser creatiu en 2021. Talent, RRSS i professionalització' amb Suu, Ada Deu i Irene Rodrigo.

12:00h: Taula Redona ‘Poesia en línia' amb Rosa Berbel, Irene Reyes-Noguerol i Mario Obrero.

16:30h: Taula Redona ‘Les pors en la narrativa' en el segle XXI amb Marta Barrio, Alberto Torresy Juarma.

18:30h Escenari Literari amb Toni Mejías.

DIUMENGE 14: LA BENEFICÈNCIA

11:00h – 13:00h: Taller d'Escriptura ‘Creativa' amb Alberto Torres.

17:00h: Escenari Literari amb Mala Rodríguez.

19:00h: Concert Recita


 

Destacats