La Repartidora i El Cresol, premiades per la Generalitat Valenciana com a millors llibreries del 2022

Els 40 anys de "trajectòria" de El Cresol així com la "innovació"de l'espai crític de La Repartidora han sigut els motius pels quals ambdues llibreries han obtingut aquest guardó honorífic

Guardar

Clients en La Repartidora. Font: Alicia Català
Clients en La Repartidora. Font: Alicia Català

La conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana ha premiat a El Cresol de Patraix i a La Repartidora de Benimaclet com a millors llibreries de l'any 2022. L'àrea de Raquel Tamarit li ha atorgat el premi en la categoria de llibreria més innovadora a La Repartidora mentre que el guardó a la de més trajectòria ha sigut per a El Cresol.

Els responsables dels dos comerços, Mar Català i Dario Riccobono per part de la Repartidora i Nacho Larraz per El Cresol, han fet declaracions en exclusiva per a ValènciaExtra després d'haver obtingut aquest reconeixement honorífic. Des de totes dues botigues han mostrat el seu orgull i felicitat per haver sigut premiades malgrat no haver notat una major afluència de públic. No obstant això, Nacho Larraz opina que "el fet que els clients habituals et feliciten és molt important perquè són els qui mantenen aquest negoci". Per part seua, des de La Repartidora agraeixen a la persona anònima que va presentar la seua candidatura a la Generalitat perquè cap dels responsables del negoci ho va fer.

Librería El Cresol
Llibreria El Cresol. Font: El Cresol

"Teixir una xarxa de sinergies amb i en la comunitat"

Totes dues llibreries gaudeixen de projectes que les allunyen de ser comerços de compravenda de llibres a l'ús. I és cert. "La Repartidora, que té un perfil polític molt marcat, alberga una comunitat de 250 persones sòcies que secunden econòmicament el projecte i participen dins d'ell", manifesta Mar Català. Per part seua, El Cresol fa més de quatre dècades "de treball de prospecció de lectures i activitats per a mobilitzar lectors de totes les edats", comenta Nacho Larraz. "(Les llibreries) Som el producte de la comunitat en la qual vivim", sentència Dario Riccobono.

El recinte situat en el barri de Benimaclet disposa d'un espai de co-working amb una organització horitzontal i un butlletí d'activitats propi. A més, dins de l'espai crític que representa La Repartidora tenen cabuda associacions, col·lectius i organitzacions de valors afins al feminisme, la igualtat racial, l'ecologisme, l'antifeixisme o l'anticapitalisme. Algunes d'elles són Directa, Per l'Horta, Mundubat, el Comité Territorial de la Iniciativa Legislativa Popular o Cuidem Benimaclet. Dario Riccobono explica la curiosa anècdota de com mitjançant una campanya de recaptació de fons per a habilitar una sala de trobada, La Repartidora va aconseguir 32.000 euros en tan sols un mes. La llibreria compta amb una iniciativa de venda "roba ètica" elaborada per part de proveïdors de proximitat, fabricades amb material ecològic i amb condicions laborals dignes.

El comerç familiar situat en Patraix porta temps apostant per "el nou aparador de la prescripció de llibres" com són les xarxes socials on el seu nombre de seguidors ha augmentat significativament. Nacho Larraz argumenta la seua gran aposta personal duta a terme l'any 2020: triplicar l'espai de venda. "A més de tindre més espai, triplicàrem l'oferta de llibres per a donar-los més eixida i guanyar en competitivitat", conclou el responsable de El Cresol. La llibreria du a terme activitats mensuals de contacontes en valencià i anglés així com tallers per a tots els públics des de l'infantil al juvenil en les quals la lectura és la principal protagonista.

Puerta corredera con los nombres de las personas colaboradoras del crowdfounding de La Repartidora
Porta corredissa amb els noms de les persones col·laboradores del crowdfounding de La Repartidora

Defensa del valencià

El Cresol i La Repartidora coincideixen en una visió de la realitat on la llengua valenciana està en un context de minorització, en paraules del propietari d'El Cresol: "El fet de tindre una major oferta en valencià no hauria de ser una excepció sinó la tònica habitual en cada llibreria". Els representants de La Repartidora per la seua part sostenen que la defensa de la llengua "és molt important políticament per això cal donar-li valor". Sota aquesta premissa i "amb la voluntat que hi haguera més assajos polítics d'esquerres escrits en català", tal com assenyala Mar Català, va sorgir Caliu Espai Editorial.

Nacho Larraz, responsable de la librería El Cresol
Nacho Larraz, responsable de la llibreria El Cresol. Font: El Cresol

"Imbatibles en el factor humà"

Nacho Larraz, preguntat pels factors que diferencien al seu comerç de grans plataformes com Amazon, subratlla el factor de la prospecció de lectures dins del factor humà dels mateixos llibreters: "Som imbatibles en el factor humà", i afig, "introduïm el factor sorpresa que va més enllà del que ofereix una plataforma de venda com Amazon". Per als treballadors de La Repartidora, la llibreria desenvolupa un paper de "frontissa i enllaç" entre els moviments socials i el barri, segons Dario Riccobono mentre que Mar Català ressalta el fet que "els col·lectius representen l'avantguarda de l'acció transformadora i aquests són secundats des de la rereguarda per projectes com La Repartidora".

Destacats