L'Escalante presenta la temporada 23/24 amb quatre produccions pròpies i presència internacional

La diputada de Teatres, Rocío Gil, ha avançat que una de les seues prioritats és agilitzar els tràmits perquè el teatre torne a tindre una seu física

Guardar

El Teatro Escalante presenta su temporada 2023-2024 con cuatro producciones propias valencianas y obras de compañías internacionales
El Teatro Escalante presenta su temporada 2023-2024 con cuatro producciones propias valencianas y obras de compañías internacionales

El Teatre Principal de València ha acollit aquest dimarts 12 de setembre la presentació de la nova temporada 2023-2024 de l'Escalante. Es tracta d'una institució pertanyent a la Diputació de València el programa teatral de la qual es representa en diferents espais culturals de la ciutat com la sala Matilde Salvador, el Palau dels Arts, la Beneficència, Ribes Espai Cultural o l'emblemàtic Teatre Principal.

En total, seran més de 40 espectacles els que compondran la nova programació en la qual les obres es dirigeixen, especialment, al públic familiar, però també al col·lectiu més adult. Entre les novetats per a aquesta nova temporada, la número 38 d'aquesta entitat cultural —segons ha confirmat la directora i coordinadora artística, Marylène Albentosa— es troben les quatre obres de producció pròpia amb la marca 'Escalante': 'Peter&Pan' (companyia LaMaR), 'L'home que cremava pedres' (de la companyia Tian Gombau), 'Boira' (creació de MaQuinant Teatre) i 'Princeses, cavallers i dracs' (a càrrec de Bramant Teatre).

Del total de 41 companyies a càrrec dels nou espectacles teatrals, 22 són valencianes i cinc d'elles internacionals com és el cas de la xilena Teatre La Re-Sentida, el Teatre La Plaça de Perú, la companyia Plexus Polaire de França i Noruega; i Flores Teatre Dansa i We Tum Tum, el teatre del qual viatjarà des de Mèxic i Portugal, respectivament, fins a València. Per al públic adult, alguns títols destacats dins del cicle 'Teatre de la Memòria', són 'Perpetuum Mobile', de Merce Tendisca; 'Plany en la mort d'Enric Ribera', de Carme Teatre; i 'El botxí', d'Espill Negre.

Presentación de la temporada 23/24 del Teatro Escalante
Presentació de la temporada 23/24 del Teatre Escalante

L'únic teatre públic d'Espanya dirigit a la infància i la joventut

Precisament, les funcions escolars són un dels pilars clau d'aquesta nova temporada, per la qual cosa s'ha augmentat el nombre de funcions per a alumnat —de 92 a 125— i també les places. "Moltes persones hem crescut amb la programació juvenil i infantil de l'Escalante i és alguna cosa que cal seguir potenciant", ha explicat Rocío Gil, diputada de Teatres durant la presentació.

Així, l'Escalante reforça la proposta d'obres dirigides a la primera infància (de 0 a 5 anys) i proposa per als pròxims mesos 'Univers', de la companyia Engruna Teatre; 'La barca', de la Larväria; i 'Sotabosc, la vida sota els arbres', d'Inspira Teatre. A més, el cicle 'Menut Teatre' inclourà 'Miedo come todo… Sueños al vuelo', de la companyia mexicana Flores Teatre Dansa; 'Crassh Babies 2.0', de la portuguesa We Tum Tum; i 'Textures', de la curiosa.

Per a xiquets i xiquetes de 6 a 12 anys, el teatre posarà en escena 'Peter&Pan', de LaMaR i Escalante; 'Xafar la gespa', de la Negra i Escalante; 'El món està trencat però és pot caminar', d'Albena Teatre, Tantakka Teatroa i Contraproduccions; 'Full House', d'Elèctric 28; 'Cucú', de Bambalina Teatre Practicable; 'L'home que cremava pedres', de la companyia de Tian Gombau i Escalante; 'Lù', de Maduixa; 'Merrick. El musical', de L'últim toc teatre; 'Del teu al teu', del Col·lectiu Mur; 'An-Ki', d'Ortiga; 'Els Pfeiffer', de la Troupe Malabó; 'Cube', de JM Gestió Teatral; 'Entrañas', del Pati Teatre; 'Boira', de MaQuinant Teatre i Escalante; 'Imperfect', de la Companyia de Comediants La Baldufa; i 'POI', de d'És Tro.

'Xafar la gespa', del Escalante y la compañía La Negra (Vicente A. Jiménez)
'Xafar la gespa', de l'Escalante i la companyia La Negra. Imatge: Vicente A. Jiménez

Dins del cicle 'Nadal a l'Escalante', dirigit també a l'alumnat de Primària i les seues famílies, es podrà gaudir d''Ambulant', de la Fam Produccions; i de 'N'importe quoi', de Leandre Clown. El públic juvenil també trobarà obres com 'After·Sun', de la companyia Triangle Teatre; 'Don Ramón María de la Vall-Inclán', de Brau Teatre; 'La posibilidad de la ternura', de Teatre La Re-Sentida de Xile; 'Bruno, el musical que lo cambió todo', d'Off Arts Escèniques; 'Hamlet, una versió recontra libre', de la companyia xilena Teatre La Plaça; 'Los que comen tierra', de la Zafirina; 'La plaça del Diamant', del Teatre Nacional de Catalunya; 'La dóna més lletja del món', de la Penúltima Teatre i Dacsa Produccions; 'Moby Dick', de la companyia francesa i noruega Plexus Polaire; i 'Princeses, cavallers i dracs', d'Escalante al costat de Bramant Teatre.

El futur de la seu de l'Escalante

Durant la presentació, la diputada Rocío Gil ha informat sobre la situació administrativa i l'estat de la qual serà la nova ubicació permanent del teatre després de més de set anys (des de 2016) sense tindre una seu fixa. En eixe sentit, Gil ha apuntat que el plec de creació de la nova seu es troba en la plataforma de contractació, ja que "falten matisar alguns assumptes jurídics perquè el plec puga eixir a licitació".

De la mateixa manera, ha reafirmat el compromís de la Diputació per a agilitzar els tràmits administratius i que l'Escalante torne a tindre un lloc físic "el més prompte possible". "A tots ens dol que quan busques en Google teatre Escalante aparega que no té seu", ha explicat la diputada, per la qual cosa ha assenyalat que és "una prioritat" per a l'entitat provincial revertir aquesta situació.

Arxivat a:

Destacats