Els Premis Lletraferit guardonen la literatura valenciana en la seua cinquena edició

L'artista i escriptora Paula Bonet rebrà el premi de Cultura Valenciana per la seua trajectòria artística

Guardar

Guardó de la quinta edició dels Premis Lletraferit
Guardó de la quinta edició dels Premis Lletraferit

El dijous se celebra la cinquena edició dels Premis Lletraferit, que tornen a la seua data habitual de celebració després de dos anys de canvis derivats per la pandèmia de la COVID-19. Aquests premis, organitzats per Ediciones Plaza i Llibres de la Drassana, busquen reconéixer el talent valencià en tres categories: Novel·la, Novel·la Juvenil i Cultura Valenciana.

La gala, que se celebrarà el dijous 7 de juliol en el Biohub de la Marina de València, estarà presentada per la comunicadora Laura Grande. L'editor Toni Sabater, president del jurat de l'edició de 2022, ha indicat que en aquesta edició s'han presentat un total de 18 novel·les. "Han mostrat un alt nivell i una gran varietat de temàtiques i estils. De fet, enguany hi haurà alguna que una altra sorpresa en anunciar els guanyadors del Premi Lletraferit de Novel·la i del Diafebus de Novel·la Juvenil. Sorpreses positives, evidentment", ha detallat el president del jurat.

Paula Bonet, premi Lletraferit de Cultura Valenciana

L'escriptora i artista valenciana Paula Bonet serà la guardonada en la categoria de Cultura Valenciana per la seua trajectòria. "Els treballs de Bonet tenen un èxit indiscutible des de fa una dècada, i la seua trajectòria artística, sempre vinculada a les lletres i els llibres, ha acabat unint art i literatura.", afirma l'organització dels premis com a motiu per a atorgar-li el premi a Paula Bonet. A més, la guardonada en conéixer sobre el premi s'ha mostrat "molt feliç de rebre una distinció que contribueixen a enriquir i expandir la cultura valenciana".

Paula Bonet, escritora premiada con el galardón Lletraferit de Cultura Valenciana
Paula Bonet, escriptora premiada amb el guardó Lletraferit de Cultura Valenciana

L'artista natural de Vila-real ha estudiat Belles arts en la Universitat Politècnica de Valènica i va completar la seua formació a Santiago de Xile, Nova York i Urbino. En 2021 va publicar L'Anguilla, la seua primera novel·la, que tracta sobre el cos femení, els sentiments que est genera i els problemes que pateix. En ell, l'autora i artista, aborda la memòria i l'herència, parla sobre naixements i pèrdues, sobre el desig que traspassa generacions, els gestos apresos i truncats i sobre Xile.

Literatura juvenil

Com en cada edició, també es farà lliurament el Premi Diafebus de Novel·la Juvenil. En l'última edició, Sergio Hernández i Toni Caballero van rebre aquest guardó gràcies a El diari de Laia. Una novel·la gràfica que dibuixa el diari d'una adolescent que tracta amb la incertesa del pas a la vida adulta en un escenari que homenatja a la ciutat de València, tot això amb un estil de dibuix pispa, caricatura japonesa.

Uns altres dels premiats d'edicions anteriors van ser la novel·la fantàstica La Casa Invisible de Carme Cardona en 2020 i la novel·la d'aventures d'Ivan Carbonell, El traficant de nits, en 2019.

Èxit dels Premis Lletraferit

Aquests premis s'han convertit en un dels grans referents de la literatura espanyola gràcies a l'èxit que han aconseguit les novel·les premiades en els anteriors anys. El punt d'inflexió va arribar amb la guanyadora de la tercera edició, Noruega de Rafa Lahuerta, que ha aconseguit els 16.000 exemplars venuts en valencià i que, a més, ha sigut traduïda al castellà i ha aconseguit vendre 4000 exemplars més. Aquesta novel·la ha aconseguit enamorar al públic amb unes memòries ficcionadas d'Albert Sanchis que viatja a una València històrica que ja no existeix, i al que l'autor rendeix un gran homenatge.

En l'última edició, la novel·la guanyadora del premi Lletraferit en la categoria de novel·la va ser per a Càndid de Miquel Nadal. El llibre, que ja va per la seua 3a edició amb 2000 exemplars venuts, narra la vida d'una saga familiar de sis generacions de la ciutat de València, des de l'enderrocament de les muralles en 1865 fins als intents de l'ampliació del port en ple segle XXI. "S'han convertit en una cita ineludible en el calendari de la nostra literatura i, a més, en una marca que assegura la qualitat literària dels llibres en valencià. És per això que continuem apostant fermament per enfortir una oferta editorial en clau valenciana", declara Juan Ignacio Alfonso, director d'expansió de València Plaza.

Arxivat a:

Destacats