Prehistòria, L’ETNO i el MuVIM celebren el  Dia Internacional i la Nit Europea dels Museus 2022

Els museus de l’àrea de Cultura de la Diputació de València se sumen a la celebració internacional

Guardar

El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat, MuVIM
El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat, MuVIM

Com cada any, els Museus de la Diputació s’afegixen a la convocatòria de la celebració del Dia Internacional dels Museus (18 de maig) i de la Nit Europea dels Museus (dissabte, 14 de maig). L’esdeveniment es fa sota l’auspici de l’ICOM (Consell Internacional de Museus) amb la intenció de donar a conéixer com els museus tenen el poder de transformar el món que ens envolta a través del coneixement que atresoren les seues col·leccions. Són llocs incomparables de descobriment, ens ensenyen el nostre passat i obrin les nostres ments a noves idees, aspectes essencials per a construir un futur millor.

El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), el Museu de Prehistòria de València i L'ETNO, amplien la programació amb activitats específiques "per aprofundir en la tasca transformadora d'un espai innovador, crític i d'anàlisi com són els nostres museus" ha explicat el diputat de Cultura, Xavier Rius, i "per acostar-se al públic de la mà d'una celebració que ens ajuda a redescobrir els museus com a punts de trobada i de reflexió" ha subratllat la diputada del MuVIM, Glòria Tello.

MuVIM

Les activitats dissenyades per a la commemoració al MuVIM aspiren a reforçar el poder de la construcció de la comunitat a través de l'educació. I ho fa des de la defensa dels valors democràtics, oferint oportunitats d'aprenentatge permanent a partir d'una proposta d'activitats per a tots els públics durant tot l'any, però especialment en unes jornades com estes del 14 i 15 de maig.

Entre les activitats previstes, destaquen les visites guiades a l'exposició ¿25 Años de Paz? El llavat d'imatge del franquisme en 1964, recentment inaugurada, o les visites temàtiques València en festes en les quals descobrirem a través de la maqueta de la València del pare Tosca fets i anècdotes: vorem de quina manera festes com les Falles, el Corpus, la Mare de Déu dels Desemparats o Sant Vicent, han deixat petjada a la nostra ciutat.

Entre les activitats per al públic infantil destaquen els tallers didàctics El poder dels museus i Recicla-flexió. A més, en l'exterior del museu s'instal·larà un planetari amb el qual poder gaudir d'estreles i constel·lacions, planetes, la lluna i les seues fases, eclipsis... al llarg de tot el cap de setmana en diferents passades.

A més, diumenge els més xicotets també tindran el seu espai amb l'obra …I les idees volen que el Teatre Escalante acosta al museu amb el seu cicle Menut teatre. Un espectacle de circ on el joc, la col·laboració amb el públic, la llum i la música s'enllacen perquè cada funció es convertisca en una experiència diferent dirigida a xiquets i xiquetes de 2 a 5 anys.

Així mateix, el MuVIM també se suma a la celebració de la Nit Europea dels Museus, dissabte 14 de maig, i a més de les visites guiades s'ofereixen també tres visites nocturnes a l'exposició permanent L'aventura del pensament. La visita dura 70 minuts i és necessari fer la reserva prèvia telefonant al 96 388 37 30. A més de totes estes activitats, les diferents sales del museu podran visitar-se lliurement fins a la una de la matinada.

Museu Valencià de Prehistòria

Després de dos anys amb propostes exclusivament digitals, el Museu de Prehistòria de València reprén la celebració de la Nit Europea dels Museus obrint totes les sales d’exposició i oferint de nou activitats presencials. Enguany, a més de les visites autònomes i d’animacions, es proposen quatre itineraris amb visites-demostració a càrrec del personal especialista del Museu, que se centraran en el poder transformador d’algunes peces destacades o d’alguns continguts suggerents.

Cada recorregut constarà de dues parades on es descobrirà el poder dels objectes seleccionats i la manera d’estudiar-los o conservar-los. Per mantindre l’esperit lúdic que caracteritza este acte nocturn, les explicacions s’acompanyaran de rèpliques i materials complementaris, amb què s’aconseguirà un major apropament del públic a les col·leccions amb els següents recorreguts: El que ens diuen les restes de fauna i Mestres de la costura en l’Edat dels Metalls de la sala de Prehistòria; Cara o creu: la moneda ibèrica i El Guerrer de Moixent: informar des del poder, de la sala de Cultura Ibèrica; Reconstruir el passat: El mosaic de Font de Musa  i Conservar per al futur, de la sala de Món Romà; i Adornaments marins i 1880: Vilanova i Piera defensa Altamira, de les exposicions temporals.

El Museu obrirà les portes a les 21:30 h. fins a l’1 de la matinada, i el públic assistent podrà participar en els itineraris que començaran cada hora, també en les animacions, que tindran accés lliure, com també fer una visita de manera autònoma pel Museu. La Cafeteria i la Llibreria del Museu romandran obertes durant tota la nit.

Pel que fa al dimecres, 18 de maig, seguint el lema suggerit enguany per l’ICOM, «El poder dels museus», s’ha dissenyat una activitat que conjuga la visita comentada a les sales de Prehistòria amb una proposta lúdica que ajudarà a descobrir i reflexionar sobre els superpoders que amaguen algunes peces del Museu. 

Durant el recorregut es prestarà especial atenció a quatre peces –la bifaç, l’agulla, el recipient ceràmic i el punyal de coure–, la invenció de les quals va ser tota una aportació o va significar un gran benefici per als grups humans del moment, d’ací que destaquen pel seu poder de canviar vides. En acabar la visita, l’alumnat rebrà un quadernet amb una proposta didàctica on podrà transformar les peces poderoses en superherois (redibuixar sobre la seua foto) i inventar una historieta de còmic que mostre els superpoders de la peça o per què va ser tan transcendental per a la humanitat. 

A més, dins del Projecte barri, que es du a terme des del Museu, un grup de la Universitat Popular de València, acompanyat del personal del Laboratori de Restauració del Museu, visitarà el Laboratori i la col·lecció Rubén Vela de peces precolombines custodiades a les sales de reserva.

L’ETNO

Al Museu Valencià d’Etnologia podran visitar-se les dues exposicions temporals Tresors amb història i Maestrat filmat. A més, L’ETNO compta en la seua programació amb un taller de cap de setmana per a públic familiar amb el títol Un conte de Zàmbia a les 12:30 hores. I a la vesprada, a les 18:00 hores, en la Sala Alfons el Magnànim, celebrarà el Dia de Cant Valencià d'Estil, que com cada any, fa un homenatge a una figura del cant d’estil en el qual es recorda la trajectòria de l’homenatjat. En este cas l'homenatjada serà María José Mengot Miguel, Pepita de Russafa. 

Destacats