Els pobles valencians tenen ganes de teatre: la xarxa de Via Escènica creix en la seua quarta edició

Deu municipis acolliran al juliol la residència creativa d'una companyia emergent i els seus veïns i veïnes formaran Grups d'Observació, cada vegada més exigents

Guardar

Una de les peces de Russafa Escènica (Brava Studio)
Una de les peces de Russafa Escènica (Brava Studio)

Els pobles de València tenen ganes de teatre, de dansa i d'arts vives. I a poc a poc la ciutadania també mostra interés per prendre partida. Russafa Escènica ja ha presentat la IV edició de Via Escènica, un projecte que tracta d'impulsar a companyies emergents que formaran part de la programació del festival a partir de setembre amb els seus 'Vivers' i que tenen els seus primers contactes amb el públic en una xarxa de municipis que va creixent i enfortint-se.

Jerónimo Cornelles, director de Russafa Escènica-Festival de Tardor; Marta García, responsable de mediació del festival; i Yolanda Sifres, directora del Servei d'Assistència i Recursos Culturals (SARC) de la Diputació de València, han sigut els encarregats de presentar els deu projectes seleccionats i les deu localitats que els acullen des de juliol. Es tracta d'Alboraia, Aldaia, Almussafes, Alzira, Benifaió, Foios, Quart de Poblet i Rafelbunyol, als quals se sumen, de manera independent, Catarroja i Sollana.

"A poc a poc són més exigents"

Marta García ha assenyalat que la missió de Via Escènica és "oferir a les companyies emergents un lloc de residència, compartir processos i acompanyar-los, estar al seu costat. Un objectiu que s'ha anat complint des de 2021 i que també ha evolucionat, ja que cada vegada hi ha més companyies emergents i fins i tot consolidades que volen sumar-se a esta iniciativa".

Serà a partir de juliol quan cada companyia s'instal·le en el seu municipi amfitrió per a començar una residència d'un mínim de 15 dies, que inclou almenys dos sessions de mediació amb els Grups d'Observació, un dels elements més diferenciadors de Via Escènica. Cada municipi convida a una sèrie de membres de col·lectius municipals (escoles d'ensenyaments artístics, associacions...) per a assistir a les sessions i conéixer als artistes, els seus processos de treball i com evolucionen les peces.

Municipis i companyies de Via Escènica 2024
Municipis i companyies de Via Escènica 2024

Però a més, una selecció de cinc membres de cada municipi acudirà a Russafa Escènica - Festival de Tardor per a veure la resta de les peces integrades en el programa i podrà triar dos més, que s'exhibiran en la seua localitat entre gener i juliol de 2025. "D'esta manera, involucrem a la ciutadania en la gestió cultural i donem més oportunitats de representació a les companyies, a més d'esta residència i posada en escena en el mateix festival", en paraules de García.

"A poc a poc també hi ha una evolució en la selecció de les propostes per part dels Grups d'Observació, són un poc més exigents i tenen ganes de veure coses diferents", com dansa contemporània o altres espectacles performatius innovadors, ha afegit.

La mediadora també ha detallat que l'aposta per la descentralització de Russafa Escènica enguany es reforça: "És una fita passar a ser intermunicipal, ja que enguany compta amb el suport del SARC, la qual cosa permet arribar molt més als municipis que abans". En este sentit, Sifres ha valorat que "des del SARC estem encantats de ser part de Via Escènica perquè estem treballant en projectes municipals des de fa 8 anys, i arribem a més de 100 municipis de la província de València, per la qual cosa és molt important l'abast que tenim".

Després de les residències, en Russafa Escènica

Després de finalitzar les residències de Via Escènica, els anomenats 'Vivers', les peces breus que són el senyal d'identitat de Russafa Escènica – Festival de Tardor, conserven el seu protagonisme en esta cita i estenen el seu espai d'exhibició a tota la província.

"És un pas més en la dinamització de l'escena emergent, que ha sigut sempre el nostre objectiu primordial", assenyala Cornelles, que assegura que este programa teixix "una xarxa de programació intermunicipal, on els artistes emergents poden mostrar el seu talent fora de la capital. I portem als espectadors de la perifèria propostes menys convencionals de les que solen arribar-los".

Una de les peces de Russafa Escènica (Brava Studio)
Una de les peces de Russafa Escènica (Brava Studio)

Com a propostes de 'arts vives', participen Equilibrium, de la Cia. Delio Island, acollida en residència creativa a Rafelbunyol; i V3.Globo, de Xplorateatro, acollida a Sollana. Com a proposta de dansa contemporània, la peça Nova ona, de Cia. Lucía Jaén i Paula Peña, farà estada a Foios; i la proposta entre dansa contemporània i text, Agua con sal y otras desdichas, de la Cia. Alba Navarro i Noelia Sánchez Gómez, gaudirà de la seva residència a Almussafes.

Se sumen a la programació dues propostes d'autoficció en clau d'humor: Yomiméconmigo o Ho'ponopono, de la Cia. Adrián Camacho, que acull Quart de Poblet; i Sequía, de Cia. Hacebuenohoy, acollida a Alzira.

Una comèdia romàntica, Fino qui, de Cia. Nokaut Teatre, tindrà la seua residència a Aldaia; i Ara que estic a punt d'estar més trist que mai, un text centrat en la recerca de la identitat, de la Cia. La Constant, residirà en el TAC de Catarroja.

Per a finalitzar, l'heterogeneïtat de les propostes de 'Vivers' es completa amb dues peces que se centren al treball amb objectes: Fast and Furius, de la Cia. Maria de Lapera, amb estada a Alboraia; i Objetuario, de la Cia. Ana Ulloa, que residirà a Benifaió.

"Són una mostra molt potent de com de diversa és l'escena emergent valenciana, amb un múscul creatiu fort i molta valentia a l'hora d'acostar-se a temes com ara la realitat biològica del cos, la comunitat queer, la solteria, la IA, els orígens o la memòria compartida", explica el director artístic.

Destacats