Pere Fuset: "La Crida volem que siga un homenatge per als fallers i falleres pel reconeixement de la Unesco"

Parlem amb el Regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de Valencia i President de Junta Central Fallera

Guardar

0-5
0-5

A 2 dies per a viure la Crida, fallers i falleres ja estem a punt de viure la setmana gran de la nostra festa, les Falles. Hui València Extra compta amb un faller de cor que viu amb passió el seu treball i és que precisament és el President de Junta Central Fallera. Parlem amb Pere Fuset de la intensa programació de les Falles i a més compartim amb tots vosaltres, curiositats, anècdotes i moltes més sorpreses.

Este diumenge ja està tot a punt per a la Crida. Què ens pots avançar?

Enguany com sabeu les Falles hem aconseguit eixe èxit col·lectiu de patrimoni immaterial de la Humanitat per la Unesco, un reconeixement al treball de moltíssimes persones, valencians i valencianes que al llarg del temps han treballat per posar la nostra festa en el mapa i pense que és una bona oportunitat perquè comencen a valorar-la en el conjunt de la societat valenciana i els primers que ho fem de fer, som els propis fallers. Per això la Crida d'enguany va a donar el tret d'eixida a la setmana gran de falles, a la recta final de les Falles 2017 i també volem que siga un homenatge als fallers i a les falleres que han fet possible este reconeixement.

De fet, heu fet una petició a totes les comissiones falleres per a què envien fotografies històriques de la seua comissió. En què consistirà aquesta idea?

No vull desvelar massa perquè pensem que ha de ser també una sorpresa però estem convençuts que la gent s'emocionarà i que se sentirà identificada. És un poc el que volem, volem que els fallers i les falleres siguen conscients del que suposa eixa declaració de Patrimoni de la Humanitat. Ja vam poder viure eixa Crida extraordinària a la Humanitat i ara el que volem és adreçar-se directament als fallers i falleres per a fer-los eixe homenatge merescut.

Parlem de la intensa programació de les Falles 2017.

Estes Falles, el programa oficial de Festes anem introduint novetats. Una d'elles és la consolidació de l'alba de les falles, una manera d'inici i de posar en valor la nit de la plantà. Anem a vore també la cavalcada del ninot en les setmanes prèvies en les quals donarem la benvinguda a les primeres peces de les falles municipals a banda de comptar amb la sàtira i la ironia de les comissions falleres que són les autèntiques protagonistes. Anem a vore una espectacular plantà al tombe com sabeu la falla municipal de 40 metres d'altura. Un jurat per primera vegada sense vot polític a proposta de diverses entitats falleres, entitats de la ciutat i universitats van triar un projecte ambiciós, molt arriscat, una falla de 40 metres de vareta que serà alçada al tombe. Precisament d'una manera fer un homenatge a eixa tècnica tradicional com és la de la plantà al tombe i d'altra banda simbolitzar eixe esforç col·lectiu que fa possible la festa de les falles. Anem a intentar vore alguna sorpreseta més que anem a deixar per a sorprendre. Anem a vore també un gran programa pirotècnic. La pirotècnia és gran protagonista de les Falles i esperem per tant que puguen ser profetes en la nostra terra. Eixos profetes de la pirotècnia que omplin el cel dels colors de València per allà on van i volem que siguen reconeguts també a casa nostra. Per això, hem incrementat i fer un esforcet econòmic per a compensar-los millor, volem també donar-los l'oportunitat de mostrar algunes de les coses que fan al món ací a les Falles.

Parlem de les falles de l'Ajuntament. Què et semblen?

La veritat és que són unes Falles que responen a un model nou de tria. En un concurs de poesia, d'escultura o de pintura, el jurat està format per persones en criteris artístics. Ací hi havia una anomalia i és que un dit, del Partit Popular en aquell cas que tenia la majoria absoluta, era el que decidia. A més a més valorava poc la manera de treballar dels artistes fallers, fent un concurs de bocetos en el qual els artistes havien de fer un treball gratis presentant un esboç o un projecte que després eixia o no. Hem canviat les bases de manera que com dic van a ser persones a proposta d'entitats sempre amb criteri artístic que trien una peça d'art. Han triat dos projectes que sincerament són dos projectes arriscats, innovadors, encara que també fan un guiño a la tradició amb eixos materials. Són materials de combustió neta, la vareta, la fusta, el cartó i anem a vore dos projectes diferents que encaixen amb el model de la falla municipal que ha de ser. És una falla fora de concurs i que ha d'obrir nous camins d'avantguarda per a l'art faller perquè és ART FALLER, la nostra festa.

Ja fa mesos que comparteixes actes amb Raquel i Clara. Com les definiries?

La veritat és que he de dir que venim de dos grans falleres majors i al principi et suposa un canvi, t'has de conéixer, t'has d'acostumar a conéixer a les dos noves representats i et puc dir que des de ben prompte se'm va caure la baba. En el cas de Clara és una xiqueta en moltíssima gràcia, salero, molt intel·ligent, molt espavilada, que sent moltíssim la festa de les falles i que no deixa de ser una xiqueta. Jo crec que és molt important que ho tinga'm en compte. El càrrec de Fallera Major Infantil és un càrrec que requereix molta responsabilitat però jo el primer que vaig demanar-les a totes les candidates és que no deixaren mai de ser xiquetes.

En el cas de Raquel, la veritat em va caure la baba des del primer dia que la vaig escoltar com defensa la festa de les Falles, com explica els seus valors, com explica els seus continguts, i a més en un any especial com és este. El primer any de les Falles Unesco, dic el primer perquè la gent es pensa que és només enguany. No, açò ve per a quedar-se. Està clar que estem tenint una ambaixadora d'excepció, una persona que sent la festa de les falles, molt preparada, molt formada, i capaç de transmetre eixa il·lusió en les seues paraules o amb la seua mirada.

Raquel Alario fa una petició especial a Pere. "Jo li demanaria que si em deixa pujar a posar la bandera la nit de la plantà al tombe perquè a mi em faria il·lusió però ell no està massa convençut".

(Pere somriu). És que clar em fiques en un compromís. Anem a valorar-ho. És de veres que les falleres majors han pujat, jo no sé si als 40 metres, però és de veres que al final és una decisió que ha de prende ella. Jo no sóc ningú per a evitar-ho. Consultarem a bombers i a vore eixa capacitat de pujar tan alt. Si els bombers no tenen inconvenient, no seré jo el que li ho fique. Però la veritat és que és molt valentà perquè jo ni a 40 ni a 20. L'any passat vaig pujar a l'escala, vaig pujar uns metres i.....

El teu cor faller és de la teua comissió de Russafa, Cádiz-Cura Femenia-Puerto Rico. Amb la teua estreta agenda, tindràs un moment per a compartir amb la teua falla?

Vaig a intentar-ho. El passat dissabte vaig estar en la presentació de la meua falla, vaig trobar molt a faltar pujar als escenaris, després al dia següent vaig anar a vore una altra presentació, la de Na Jordana, i em va tocar eixir d'espontani. La veritat és que si ho trobe a faltar molt. Quan estic a la meua falla, sóc uno més. No sóc el president, allí sóc Pere. Quant puc, punxe, l'any passat vaig tindre l'oportunitat de tornar a punxar, un poc de sessió de DJ en la verbena de la meua falla i és una cosa que trobe prou a faltar perquè quan estàs de President de Junta, la veritat és que no tens massa temps. L'any passat sí que vaig poder escapar-me una nit i enguany faré el possible per a fer-ho.

Igual que per anar a vore falles per tota València. Ara com a president de Junta, no tens l'oportunitat de vore tantes. Però és de veres que tinc una situació de privilegi en altres aspectes i de poder vore la festa de primera línia.

Enguany de nou eres un dels protagonistes de l'Exposició del Ninot. Com et veus?

La veritat és que he de ser fàcil de poder representar. Ma mare sempre m'ho ha dit que sóc fàcil de caricaturitzar. Podràs estar d'acord més en unes crítiques o altres però ho encaixes amb sentit de l'humor. Per a qualsevol persona que estima esta festa i valora el treball dels artistes fallers, és un honor ser "víctima" d'eixa sàtira i ser pas del foc. He de dir que el passat any m'indultaren en una escena que estic junt amb el company Carles Galiana, va rebre el premi Raga i és un dels Ninots que se salven de les flames i ahí estic.

Quin és l'acte favorit per a Pere de totes les Falles?

El meu acte favorit és la cremà perquè crec que és el sentit de la festa, cremar tot allò que no volem, cremar tota eixa sàtira amb la qual es riguem del món, dels problemes i tot allò que critiquem. Jo crec que la festa de Falles és una festa transgressora i ho ha de tornar a ser. La sàtira i l'humor diuen que és la distància més curta entre dos persones. Per tant la nit de la cremà és màgica. De fet alguna vegada ho he comptat. Per a les persones el seu malson habitual és estar en un incendi, que se li cauen les dents, el meu és que em perd la nit de la Cremà, que estic fora de València. Abans de ser regidor, veia la cremà de la meua falla i després me n'anava de ruta a vore altres cremaes. Jo crec que és el sentit primer de la festa i per això crec que hem d'apostar per recuperar la cremà com a ritual del foc, menys fum i més foc.

Per acabar, què li diries a una persona que no coneix les Falles i que arriba el moment per a vindre?

Jo crec que la Festa de les Falles és patrimoni immaterial de la Humanitat i això per alguna cosa serà. És per la indumentària, per la literatura, per les bandes de música, per la pirotècnia, per l'art dels artistes fallers i per un teixit associatiu impressionant que a més a més ajuda a generar relacions intergeneracionals, preservar la nostra cultura. Per tant, jo vull proposar sobretot a la gent que no és fallera fins i tot que no coneix bé la nostra festa, que s'animen a conéixer-la, fins i tot a participar d'ella, que s'animen a apuntar-se a una falla. Perquè si és patrimoni de la Humanitat, la festa ha de començar per ser patrimoni de tots els valencians. Tots els valencians l'hem d'entendre com a nostra. Entendre que sí que és una festa que genera molèsties però que aporta moltíssim més. És una festa amb motor social, cultural i econòmic. És una festa que més per a vore, està per a viure-la, així que el meu missatge és que vingueu i gaudiu de la festa de les falles"

Arxivat a:

Destacats