Paco Rabanne, les Falles i el futbol dels 90 protagonistes de la IX edició de DocsValencia

Guardar

Fotograma de la dansa de la pólvora
Fotograma de la dansa de la pólvora

La novena edició de DocsValència – Espai de No Ficció, que se celebra del 9 al 17 de maig, presenta la seua selecció oficial per a les seccions Mirades, Panorama i Global Docs que es projectaran als Cinemes Lys de València. Un conjunt de pel·lícules que confirmen el compromís del festival amb el cinema documental com a forma d'exploració artística i eina per a entendre el món que habitem. Amb aquesta selecció, el certamen reafirma la seua aposta pel cinema del real com a eina per a mirar més enllà de l'evident i connectar amb noves maneres de comptar, recordar i imaginar.

La secció Mirades, dedicada a projectes amb arrel valenciana, inclou set pel·lícules que reflecteixen la diversitat de temes i enfocaments del cinema de no ficció. Giovanna Ribes signa 'Cecilia Bartolomé. Tan lluny, tan a prop', un retrat de la cineasta alacantina que va obrir camins en un context marcat per la censura. 'Vincle. La crida del pingüí', de Batiste Miguel Gil, segueix a l'escriptor Alejandro Palomas i a la biòloga Josabel Belliure en un viatge fins a Terra de Foc. Luis Calero presenta 'Protagonistes', on un grup de joves amb diversitat funcional prepara una desfilada de moda que es converteix en espai de transformació i apoderament.

'Somiant futbol', de Gonzalo Gurrea Ysasi, reuneix a exfutbolistas dels 90 per a parlar de somnis, referents i el pas del temps. En 'Terra normal', José Andrés Sáiz documenta la tensió en un poble davant la possible construcció d'un magatzem nuclear. Pablo Gabaldón indaga en la memòria democràtica en 'Falten els vostres noms', una pel·lícula que rescata la repressió franquista a València. Completa la secció 'La dansa de la pólvora', de Pablo Zanón, un retrat coral de les Falles des de dins, a través de la mirada de cinc protagonistes.

Panorama reuneix quatre títols de producció nacional que aborden temes com la identitat, la precarietat, la memòria històrica i la creativitat. En 'Filla del volcà', Jenifer de la Rosa Martín s'enfronta a la seua pròpia història familiar tornant a Colòmbia, el país en el qual va nàixer i del qual va ser separada en la infància. Ander Duque presenta 'Burnout', una mirada íntima al dia a dia d'un artista que sobreviu encadenant treballs mentre la seua vocació creativa queda en pausa. Des del País Basc arriba 'Que se sàpia', d'Amaia Merino i Ander Iriarte, un testimoniatge sobre les conseqüències del conflicte polític a través de la veu de Tamara Muruetagoiena. Per part seua, 'Paco Rabanne. Una vida fora del patró', dirigida per Pepa G. Ramos i Tirma Pérez, recupera la figura del dissenyador espanyol que va revolucionar la moda des de l'arquitectura i la dissidència.

Finalment, la secció internacional Global Docs convida a descobrir noves maneres d'habitar el món des d'altres coordenades. En 'This is Ballroom', el brasiler Juru Vitá retrata l'escena ballroom de Rio de Janeiro com un espai d'expressió i resistència per a la joventut LGBTQ+. Des del Perú, Joanna Lombardi Pollarolo signatura 'Queda't quiet', una història situada en un cementeri envaït per famílies sense llar que busquen un lloc on viure. L'austríaca Clara Trischler arriba amb 'Night of the Coiots', un retrat insòlit sobre una comunitat mexicana que organitza simulacres d'encreuament fronterer com a forma de reflexió col·lectiva.

El festival compta amb el patrocini de la Generalitat Valenciana – Institut Valencià de Cultura i l'Ajuntament de València – Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, a més de la col·laboració d'À Punt Mèdia, IVACE Internacional, Fundació SGAE, Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC), València Film Office, La Mutant, Octubre CCC, Col·legi Major Rector Peset, el Festival Internacional de Cinema Documental DocsMX, AC/E , CREA SGR, PIAF, AVANT, AVAPI, EAVF, EDAV, PAV, FNAC, Munk, Cinemes Lys, Restaurant La Principal, Biòtop, Pasaparola, Laba, i el Màster en Continguts Audiovisuals de la Universitat de València, Cerveses Àguila, Royal Bliss, Aquabona, Fuze Tea, Jameson i l'Aula de Cinema de la Universitat Politècnica de València.

Més informació sobre el festival ací: https://docsvalencia.com/

 

Destacats