L'Orquestra de València se'n puja a l'escenari amb la 'Fantàstica' de Berlioz i l'estrena a Espanya de 'Outscape' de Dusapin

Guardar

El director suís Baldur Brönnimann (Foto Eva Ripoll)
El director suís Baldur Brönnimann (Foto Eva Ripoll)

Aquest dijous 25 d'abril la sala Iturbi del Palau de la Música acull un nou concert de la Orquestra de València. Sota la direcció del director suís Baldur Brönnimann, interpretarà una de les simfonies més cèlebres del gran repertori com és la Simfonia Fantàstica d'Hector Berlioz, així com la partitura Outscape de Pascal Dusapin, estrena a Espanya, que es configura com un concert per a violoncel i que tindrà com a solista a la destacada concertista Allisa Weilerstein. A més, l'obertura Béatrice et Bénédict de Berlioz inicia i completa el programa.

El director del Palau, Vicente Llimerá, ha destacat que "serà fascinant escoltar les obres de dos compositors francesos com són Berlioz i Dusapin, separades 186 anys entre si, però amb el denominador comú de l'avantguardisme i l'atreviment en les seues respectives èpoques, és a dir, una romàntica, però amb elements que preludien la modernitat, i l'altra profundament contemporània".

En este sentit, les dues partitures, en paraules de Francisco Coll, autor de les notes al programa "coincidixen en molts aspectes com l'ús complex de ritmes irregulars, la gran inventiva tímbrica, l'ús peculiar de la bellesa i la riquesa a l'hora d'elaborar l'estructura formal de les seues obres".

La Simfonia Fantàstica va ser estrenada a la fi del 1830 al Conservatori de París i va sorgir per l'amor del compositor a la seua primera dona. I és que per a Coll, esta obra "és un obvi exemple de música programàtica..., tracta d'un viatge al·lucinatori a través d'enèrgiques danses, escenes pastorals, viatges psicodèlics, visions, aquelarres i un immens paisatge en moviment, que fan d'esta obra mestra una de les simfonies més estudiades i interpretades".

Outscape va ser encarregada per la Chicago Symphony Orchestra, i escrita el 1996 precisament per a la gran violoncel·lista Allisa Weilerstein. Segons paraules del mateix compositor, Outscape és una paraula anglesa inusual, rica en significat, amb tota una gamma d'interpretacions diferents, des de les més comunes fins a les més filosòfiques..., resumix la història del meu treball: la idea de fugir a un lloc diferent, per a comprendre, discernir, intentar veure i sentir el que està més lluny".

Llimerá ha afegit que "en poc menys d'una setmana hem pogut gaudir del treball dels nostres dos últims compositors en residència, el divendres passat amb la reeixida estrena d'Elena Mendoza, i demà amb la partitura de Dusapin, que conclou el seu treball amb nosaltres en esta temporada".

Baldur Brönnimann se sent profundament compromés amb la música contemporània i encarrega obres a compositors, mentre actua de comissari en festivals i cicles. Actualment, ostenta la plaça de director titular i artístic de la Real Filharmonia de Galicia i de l'Escola d'Altos Estudos Musicais. Ha dirigit importants obres de compositors contemporanis tals com Saariaho, Boulez, Schnebel, Birtwistle i Zimmerman, oferint concerts en els festivals de Lucerna, Wien Modern, Darmstadt, Donaueschingen, Grafenegg, etc. Ha dirigit l'òpera en la English National Opera, Komische Oper de Berlín i al Teatro Colón de Buenos Aires, Operahuset i en el Theater an der Wien.

Alisa Weilerstein està interpretant esta temporada concerts que abasten tres segles amb la Staatskapelle Berlin, Boston Symphony Orquestra, Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, City of Birmingham Symphony Orchestra, UBS Verbier Festival Orchestra i realitzarà una gira amb la San Diego Symphony, després d'haver treballat amb la New York Philharmonic i la Pittsburgh Symphony Orchestra, Celeveland Orchestra, NDR Elbphilharmonie i Orchestre Symphonique de Montréal la temporada d'abans. Més endavant, actuarà amb la Berliner Philharmoniker, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i Los Angeles Philharmonic, entre altres.

Destacats