L’Orquestra de València recorda a la Rambleta al compositor Antón García Abril

Guardar

Orquestra de València
Orquestra de València

L’Orquestra de València torna demà dijous a l’escenari de la Rambleta, per a interpretar a les 19.30 hores i sota la direcció de Francisco Valero Terribas, un programa netament valencià en el qual es recordarà al gran compositor Antón García Abril, que va faltar el passat mes de març. La presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, ha destacat que la vinculació de García Abril amb l’auditori valencià “va ser molt estreta, ja que la seua música va estar molt present en la nostra programació al llarg dels anys, com també en el repertori de l’Orquestra de València, que va estrenar el seu Concert de la Malvarrosa en 2001”. 

El públic assistent podrà escoltar les tres escenes de ballet “La Gitanilla” del mateix García Abril, així com moments molt coneguts de sarsueles com el preludi de “La patria chica” de Ruperto Chapí, l’intermedi de “La leyenda del beso” de Soutullo i Vert, el preludi de “Don Gil de Alcalá” i la Pavana de Manuel Penella, el preludi  de “La canción del olvido” i la marxa mora de “Moros y Cristianos” de José Serrano, la marxa mora de “Tarde de Abril” d’Amando Blanquer, el “Homenaje a la Tempranica” de Joaquín Rodrigo i la “Introducció i Fandango” de Luigi Boccherini, amb arranjaments de García Abril.

Per al director del Palau, Vicent Ros, Antón García Abril va ser “un dels grans compositors del segle XX que pertanyia a la generació de 1951, i amb una trajectòria que no hem d’oblidar que va començar a València on va iniciar els seus estudis musicals”. “La seua música al Palau”, ha afegit Ros, “ha estat present en molts concerts de l’Orquestra de València, era just recordar-li esta temporada”. En este sentit, cal recordar que les seues cançons de cambra s’han pogut escoltar en recitals que han oferit sopranos com Ainhoa Arteta, Ofelia, Sala o Ana María Sánchez.

Francisco Valero Terribas ha estat director assistent d’Isaac Karabatchevsky, Yoel Levi, John Nelson i Jesús López Cobos. Lorin Maazel li va invitar a actuar com a director resident del Festival Castleton a Virginia (EE.UU.). Ha estat avalat a més per directors com David Zinman, Bernard Haitink o John Nelson. Ha dirigit les orquestres de València, RTVE, Simfònica de Galícia, Oviedo Filharmonia, Simfònica Petrobras, Filharmònica Txeca, KBS en Corea del Sud, Filharmònica de Dinamarca del Sud, Orquestra de Cordes del Festival de Lluerna, Òpera de Xangai, Filharmònica de Stat Transsilvània, Simfònica d'Haifa, Simfònica d'Heliòpolis a Brasil, i les jóvens orquestres nacionals d'Estònia, Armènia i Espanya (JONDE).

Destacats