'Ordre/Desordre' aterra al MuVIM per a "fer reflexionar sobre les contradiccions humanes"

L'exposició es va inaugurar ahir i compta amb 90 obres dels finalistes del II Premi Internacional de Cartells MAKMA

Guardar

Una persona observant l'exposició 'Ordre/Desordre' en el MuVIM
Una persona observant l'exposició 'Ordre/Desordre' en el MuVIM

La vida vista entre l'ordre i el desordre. Al voltant d'aquesta temàtica gira la segona edició del Premi Internacional de Cartells MAKMA. En una línia molt similar a la convocatòria de l'any anterior, l'exposició recull un total de 90 produccions d'artistes internacionals amb l'objectiu de "fer reflexionar sobre les contradiccions humanes". Així, aquesta mostra inaugurada ahir, estarà disponible a la Sala Parpalló del MuVIM fins al 30 de gener.

La iniciativa part de MAKMA, una revista especialitzada en arts visuals i cultura contemporània. Per tant, 'Ordre/Desordre' està emmarcada dins de les línies d'acció que aquesta entitat duu a terme des de fa quasi una dècada a València, encaminada, d'una banda, a la divulgació cultural i, per l'altre, el suport al talent jove i el suport a la producció artística contemporània.

Segons expliquen des de l'organització, "ordre, del llatí ordo, ordinis, ve a significar la col·locació dels fils en una trama". És a dir, una certa malla amb la qual retenir coherentment els elements del dispers món. Quan eixa trama o malla es desfà, obrint-se finalment un forat en la seua estructura, la realitat compareix com un espai obert a múltiples possibilitats, inclòs el caos com a figura extrema del desordre esdevingut.

La paraula ordre sol anar lligada al compliment d'una iniciativa, a un cert mandat; a l'ordre de crida i cerca d'un pròfug de la justícia; a l'ordre del dia establit per a les reunions; als ordes religiosos o a l'ordre sota el qual classifiquem determinades espècies o regnes animals. El desordre, per contra, vindria a fer fallida aqueixa trama ben organitzada, per a donar lloc a insubordinacions contra l'ordre imposat, a la improvisació, a l'anarquia i a l'extraordinari, per oposició al substrat ordinari del teixit reticular.

Dins de l'exposició, cal destacar les propostes guanyadores. El valencià Xavier Monsalvatje s'ha apoderat del primer premi dotat de 5.000 euros amb la seua obra 'Kaos'. Es van arribar a presentar prop de 300 cartells de tot el món, principalment de la Comunitat Valenciana i la resta de la nostra geografia nacional, a més de països com Alemanya, Mèxic, l'Argentina, Colòmbia i els Estats Units.

"Aquesta obra és una figuració de com el poder o el pseudo poder urbà i social utilitza per a la seua planificació els sistemes de comunicació, polítics i judicials, i instaura un model social concorde als interessos d'aqueix poder, creant així una submissió col·lectiva dins del territori on s'intervé", afirma Monsalvatje en referència a la seua obra guanyadora.

Amb 'Kaos', Monsalvatje il·lustra, mitjançant una tècnica depurada plena d'elements simbòlics, aqueix món contradictori dels subjectes que pretenen dominar la societat, al mateix temps que són al seu torn objecte de control per la mateixa tecnologia posada al seu servei. Les altres obres premiades corresponen als artistes Alfonso Giménez Ventura i Manuel Sánchez, els qui es van emportar 1.000 euros pels seus accèssits.

Roda de premsa a la inauguració de l'exposició 'Ordre/Desordre'
Roda de premsa de la inauguració de l'exposició 'Ordre/Desordre'

 

 

El MuVIM, en l'"avantguarda dels museus valencians"

Aquesta exposició suposa la segona edició en la col·laboració entre MAKMA i el MuVIM. En referència a aquesta qüestió, la diputada del MuVIM, Glòria Tello, assenyala que això "permet al MuVIM continuar en l'avantguarda dels museus valencians, a MAKMA avançar en la seua línia de divulgació cultural i suport al talent i la producció artística contemporània, al mateix temps que col·laboracions com aquesta ofereixen al sector una plataforma d'expressió en el museu valencià més visitat. Qüestions molt necessàries especialment en els temps en què ens trobem".

Per part seua, el director del MuVIM, Rafael Company, apunta que "aquesta és una excel·lent iniciativa que tindrà continuïtat en el futur". A més, explica que com a museu "no deixem d'ordir oportunitats per al cartell. Fa anys que el fem, i d'acord amb la recepció del públic sembla que no errem si persistim. El MuVIM segueix compromés amb la societat polièdrica en la qual vivim i sempre hi ha un espai destinat a exhibir cartells".

En l'acte d'inauguració també ha sigut present el director de la Revista Makma, Salva Torres, que recalca la idea que la iniciativa "naix amb la voluntat de generar debat i discussió promovent la creació artística".

El jurat encarregat de seleccionar els cartells més destacats va estar integrat per Premis Nacionals de Disseny com Óscar Mariné (2010) i Pepe Gimeno (2020), acompanyats en aquesta edició per l'artista i professora de la Universitat Politècnica de València Núria Rodríguez, la il·lustradora Ana Penyas (Premi Nacional del Còmic 2018), a més del director del MuVIM, Rafael Company, i el director de MAKMA, Salva Torres, entre altres professionals de l'àrea, del món de la crítica i de l'àmbit universitari.

Arxivat a:

Destacats